Dtum
Login with Facebookk
1937 | Április

A szabadegyetem Nyugat-estje

A Fővárosi Népművelési Bizottság a tél folyamán sorozatos irodalmi előadásokat tartott, köztük egy Nyugat-estet is, március 28-án. A többi előadást nem hallottam, a Nyugat "írói csoportjának" estje azonban egészen sajátságos, majdnem varázsos hatást tett rám. A fiatal, induló, harcoló és lázas Nyugatnak régi, nagy háborgást és lelkesedést támasztó előadásain sajnos sohasem voltam jelen, fájó veszteségemet mintha pótolni akarta volna, húsz-huszonöt év mulva, ez az egyetem egyik termében lefolyt előadás.

 

Már az első üdvözlő szavaknál, melyeket a Népművelési Bizottság nevében Novák Gyula mondott, érezni lehetett, hogy itt most valami egészen új, izgatóan friss s kissé félősen merész költészetről lesz szó, de kétségtelenül nagy s minden lelkesedésre méltó költészetről.

 

A hallgatóság, melynek nagyrésze a padok közt állva szorongott, kényelmetlen helyzetében is mozdulatlan csöndben, - majdnem csupa fiatalok, egyetemi ifjúság, - ők is, ámult áhitatos arcukkal segítettek erősíteni az illuziót, hogy ma este a háború előtti évek egy nagy estjét éljük s kissé szorongva lelkesedünk Ady Endréért s a forradalmi Nyugatért.

Schöpflin Aladár bevezető beszéde csodálatosan illeszkedett a terem atmoszférájához, élesszemű és szuggesztív bölcsessége azt nyujtotta a várakozóknak, amit kivántak - mit akar a Nyugat-mozgalom? mik eszméi s célkitűzései? milyen váratlan s különös kapukat nyitott?

Az est további részét majdnem kizárólag vers-előadások tették ki, Babits Mihály mondta el egy hosszabb versét, majd R. Simonffy Margot, Ascher Oszkár, Takács Margit és Gellért Endre szavaltak a Nyugat költőiből, kezdve a régieken, (akik közt már nem egy halott is van) egészen a legfiatalabbakig.

 

E költők és előadók, kiket mi oly rég s oly jól ismerünk, a fiatal közönségnek a csodálatosan friss újszerűség élményét nyujtották. Legalább is ezt olvastam le annak a sötétkék diák-kosztümben mellettem álldogáló kis egyetemi hallgatónőnek arcáról, ki testsúlyát egyik lábról másikra váltogatva tapadt szemeivel teljes bűvöletben az előadókra, tekintetében a meglepetés, értelem és öröm szép fényeivel.

Meg kell még említenem az előadókat, kik a legnemesebb, a legáldozatosabb móddal, versszavalással hódolnak a művészetnek. R. Simonffy Margot tiszta és lágy hangjából az érzelmeknek fájó és legmélyebb gyökereit érezzük kibomlani, a teljes átélés feszültsége s az áhitatos fegyelem egyensúlya olvad benne különös és egyéni egységbe.

 

E gyengéd tűznek vonzó ellentéte Ascher Oszkár művészete, ki szavait az értelem fényes s majdnem égetően hideg világába emeli, s így mutat utat a járatlan sűrűben. Gellért Endre, (aki fiatalabb, mint maga a fiatal Nyugat), rokonszenvesen ifjú és szenvedélyes pátoszával aratott sikert. Befejezőül aKosztolányi és Karinthy egy-egy remek alkotásának interpretációját hallottuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gül baba. Tóth Bélától Gül baba. Tóth Bélától
Új könyv; csemege mindenkinek, a ki az irodalomban – az...
Közlekedési beruházások Közlekedési beruházások
Az évek óta vajudó kereskedelmi kikötő hováhelyezésére és...
108 bűnvádi, 240 kihágási és 49 közigazgatási eljárás indul a...
Vasárnapra statisztikát készítettek a főkapitányságon arról: hány...
Rövidek Rövidek
Ravasz László református püspöknél vasárnap délelőtt a felekezeti...
Kisértetjárás Kisértetjárás
Az elmult héten a következő följegyzésre érdemes események történtek...
 A pártok izgatottak, Bethlen nyugodt A pártok izgatottak, Bethlen nyugodt
A politika a héten megujult erővel indul és nem nehéz megjósolni,...
Radnóti Miklós Berzsenyi Dánielről Radnóti Miklós Berzsenyi Dánielről
Állok az ablakomnál. Most száll föl a reggeli köd. Először a fekete...
Fajkérdés, fajkutatás Fajkérdés, fajkutatás
Csak egészen röviden foglalkozhatunk e hasábokon Bartucz Lajos jeles...
Afrikai hőségben Szentpéteri volt a teniszbajnokság hőse Afrikai hőségben Szentpéteri volt a teniszbajnokság hőse
A Magyar Atlétikai Club lebonyolításában sorra került nemzetközi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98