Dtum
Login with Facebookk
1937 | Február

Toalett-díszszemle volt a „Sybill” bemutatója

A „Sybill” bemutatója ruhaszempontból is valóságos theátre paré-nak bizonyult. Annál inkább, mivel az előadás lezajlása után az Osztrák Magyar Társaság az emeleti termekben fogadóestét tartott: Tormay Géza államtitkár, házigazda mintegy százötventagú társaságot vendégelt meg. A hölgyek nagyesti toalettben, ékszerekkel, diademokkal, belépőkkel jelentek meg, az urak frakkban és szmókingban. Néhány ifjabb szépség ezüst- vagy aranyszandáljához – amerikai divat szerint – nem viselt harisnyát. A dámák eleganciájáról ezeket jegyeztük fel:

A kormányzóné lila nagyestélyi ruhát viselt, Darányi Kálmánné fekete csipkét virággal, Anna főhercegnő sötét borpiros nagyruhát, Hómann Bálintné fekete tüllt. Bornemisza Gézáné halványzöldet, Tauchner osztrák kereskedelmi miniszter felesége fekete csipkét. Szvitovszky Tiborné fekete muszlint pailettel. Vértessy Sándorné fekete ruhát, Fellner Alfrédné uszályos feketét strasszdíszítéssel, Fedák Sári fekete bársonyt keppel, Muráti Lili rózsaszínt fekete tüllkabáttal, Darányi Béláné fekete csipkét. Wolfner Györgyné fehér selymet, Szalay Karola sötétkék csipkét, Magyar Pálné mélyen dekoltált fehéret, Kaszab Elemérné lila bársonyt, Zwack Jánosné kék csipkét, Roboz Imréné fekete bársonyt nerccel, Reimann Ernőné fekete muszlinbársonyt, Dietl Hubertné kék muszlint, báró Herzog Andrásné fehér ruhát – harisnya nélkül. Walter Rózsi fekete düseszt. Ottrubay Melinda pezsgősárga muszlint.

Természetesen nem lehet megkerülni, hogy magának Sybillnek megjelenéséről is ne számoljunk be. Aki a prológot mondta, Fedák Sári, a régi Sybill, hófehérben jelent meg, pártaszerűen ható hármasfonatú frizurával. Ez a ruha az ősbemutató Sybill-dísze volt (amelyet akkor is már a Berkovits szalón készített és most Berkovits Andor felfrissített).

 

Az új Sybill – Walter Rózsi – ruhái folytatják a nagy stílust, csak maibbá teszik – minden orosz hangulatuk mellett. Olyan szépek és művésziek ezek a ruhaköltemények, hogy egy valódi nagyhercegnő is felvehetné őket, ha oly gazdag volna ma is, mint a békebeli Sybill.

Első ruhája oroszkék muszlinbársony, gyönggyel körülhimzett ezüstcsipkével. Második ruhája vékony fehér panne nagyesti, strasszal és ezüstgyönggyel hímezve; ehhez először hímzett fehér boleró jár, azután boleró nélkül, árnyalt zöld legyező és zöld ambrésál, végül a nagy fejedelmi palást, amelyben tizenhét méter fehér bársony „szalad” óarany oroszhimzéssel, színes kövekkel és széles hermelinszegéllyel félkörben. Ez a megjelenés igazán – „illúziót” kelt. Végül rubinpiros muszlin bársonyköntös nercszegéllyel –borul a lilásrózsaszín guvréingre.

Mindent Berkovits Andor rajzolt és állított össze, még a himzés és a tiarák mintázatát is. Annyira nagy színvonal az amivel itt az operaházi színpadon érvényesül, hogy a színlapra is kiírták a nevét…. ami „városi” szabóval először esik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Franciaország elfordul Romániától Franciaország elfordul Romániától
A Baseier Nachrichlen bukaresti jelentése szerint Miceseu...
Csónakdák a téli kikötőben
A *Nemzeti hajósegylet*és a Hunnia* csónakházai október hó folyamán,...
UTE – ETC 3:0 (2:0) UTE – ETC 3:0 (2:0)
Az UTE három tartalékkal, a Foglok nélkül is tetszés szerint győzte...
Panamam et circenses Panamam et circenses
A régi Róma nemzetgyűlése kenyeret és játékot adott válságos időkben...
Józsi a vígszínházban Józsi a vígszínházban
A Vigszinházban e hó 5-ikén este sikerrel adtak egy magyar darabot, a...
Haig, a somme-i mészáros Haig, a somme-i mészáros
Rideg, katonáival nem sokat törődő vezetőnek számított, aki korántsem...
Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő
Az előbbit különböző, leginkább mechanikai vagy kémiai ingerek...
Nepenthes-kancsók
Legújabban P, van Oye vizsgálta meg Nepenthes melamphora Reinu,...
Testnevelés Japánban Testnevelés Japánban
Irta: Dr. Yamané. Hozzávetőleg negyven évre becsülendő azon idő, ami...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98