Dtum
Login with Facebookk
1937 | Február

Toalett-díszszemle volt a „Sybill” bemutatója

A „Sybill” bemutatója ruhaszempontból is valóságos theátre paré-nak bizonyult. Annál inkább, mivel az előadás lezajlása után az Osztrák Magyar Társaság az emeleti termekben fogadóestét tartott: Tormay Géza államtitkár, házigazda mintegy százötventagú társaságot vendégelt meg. A hölgyek nagyesti toalettben, ékszerekkel, diademokkal, belépőkkel jelentek meg, az urak frakkban és szmókingban. Néhány ifjabb szépség ezüst- vagy aranyszandáljához – amerikai divat szerint – nem viselt harisnyát. A dámák eleganciájáról ezeket jegyeztük fel:

A kormányzóné lila nagyestélyi ruhát viselt, Darányi Kálmánné fekete csipkét virággal, Anna főhercegnő sötét borpiros nagyruhát, Hómann Bálintné fekete tüllt. Bornemisza Gézáné halványzöldet, Tauchner osztrák kereskedelmi miniszter felesége fekete csipkét. Szvitovszky Tiborné fekete muszlint pailettel. Vértessy Sándorné fekete ruhát, Fellner Alfrédné uszályos feketét strasszdíszítéssel, Fedák Sári fekete bársonyt keppel, Muráti Lili rózsaszínt fekete tüllkabáttal, Darányi Béláné fekete csipkét. Wolfner Györgyné fehér selymet, Szalay Karola sötétkék csipkét, Magyar Pálné mélyen dekoltált fehéret, Kaszab Elemérné lila bársonyt, Zwack Jánosné kék csipkét, Roboz Imréné fekete bársonyt nerccel, Reimann Ernőné fekete muszlinbársonyt, Dietl Hubertné kék muszlint, báró Herzog Andrásné fehér ruhát – harisnya nélkül. Walter Rózsi fekete düseszt. Ottrubay Melinda pezsgősárga muszlint.

Természetesen nem lehet megkerülni, hogy magának Sybillnek megjelenéséről is ne számoljunk be. Aki a prológot mondta, Fedák Sári, a régi Sybill, hófehérben jelent meg, pártaszerűen ható hármasfonatú frizurával. Ez a ruha az ősbemutató Sybill-dísze volt (amelyet akkor is már a Berkovits szalón készített és most Berkovits Andor felfrissített).

 

Az új Sybill – Walter Rózsi – ruhái folytatják a nagy stílust, csak maibbá teszik – minden orosz hangulatuk mellett. Olyan szépek és művésziek ezek a ruhaköltemények, hogy egy valódi nagyhercegnő is felvehetné őket, ha oly gazdag volna ma is, mint a békebeli Sybill.

Első ruhája oroszkék muszlinbársony, gyönggyel körülhimzett ezüstcsipkével. Második ruhája vékony fehér panne nagyesti, strasszal és ezüstgyönggyel hímezve; ehhez először hímzett fehér boleró jár, azután boleró nélkül, árnyalt zöld legyező és zöld ambrésál, végül a nagy fejedelmi palást, amelyben tizenhét méter fehér bársony „szalad” óarany oroszhimzéssel, színes kövekkel és széles hermelinszegéllyel félkörben. Ez a megjelenés igazán – „illúziót” kelt. Végül rubinpiros muszlin bársonyköntös nercszegéllyel –borul a lilásrózsaszín guvréingre.

Mindent Berkovits Andor rajzolt és állított össze, még a himzés és a tiarák mintázatát is. Annyira nagy színvonal az amivel itt az operaházi színpadon érvényesül, hogy a színlapra is kiírták a nevét…. ami „városi” szabóval először esik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Cricketer – MTK. 4:1 Bécsben Cricketer – MTK. 4:1 Bécsben
A mult vasárnap mérkőzött a Magyar Testgyakorlók Köre Bécsben a...
Pénzintézetek a földreform ellen Pénzintézetek a földreform ellen
A záloglevél kibocsátó intézetek beadvánnyal fordulnak a...
Az élősdi, az emberiség legnagyobb szégyene Az élősdi, az emberiség legnagyobb szégyene
Murillónak, a nagy festőnek, van egy híres képe, amelynek, ha jól...
A folyékony gyümölcs bevonult a gyógyszerkönyvbe A folyékony gyümölcs bevonult a gyógyszerkönyvbe
Befejeződött Berlinben a második Nemzetközi Folyékony Gyümölcs...
A Szentgotthárd vasutnak hatalmas nagy személyszállitó-villamos mozdonya A Szentgotthárd vasutnak hatalmas nagy személyszállitó-villamos...
A technika legujabb vivmánya. A boldog Schweitz technikavezetői a...
A magyar területi követeléseket szudétanémet mintára rendezik A magyar területi követeléseket szudétanémet mintára rendezik
A magyar kormány utasítására a prágai magyar követ Krofta csehszlovák...
Bécs – Budapest a Mátrában Bécs – Budapest a Mátrában
Három napra a hegyekbe vonultak a magyar sísport szerelmesei és...
Munkásfutóink újabb fényes sikere Munkásfutóink újabb fényes sikere
A tavaszi cross-country szezon vasárnap délelőtt kezdődött meg a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98