Dtum
Login with Facebookk
1937 | Február

A vidéki pénzintézetek az elmult évben

Irta dr. Nyáry Pál, a TÉBE igazgatója

A vidéki pénzintézetek eddig közzétett mérlegeiből
megállapitható, hogy a helyzetükben az 1934. évben beállott javulás, illetve a helyzet rosszabbodásának megszünte állandósult és miként az 1935. évben, ugy a lassu javulás az 1936-ik évben is folytatódott.

Az igazgatósági jelentések megállapitják,
hogy az elmult üzletévnek a gazdasági élet majd minden ágában bekövetkezett javulása kihatással volt az intézetek helyzetére. A mezőgazdasági terméseredmények kedvezőek voltak és az állandóan emelkedő terményárak, különösen a gazdaadósok fizetési képességét emelték.

A gazdavédelmi rendeletek által okozott sulyos megterhelések
a jövedelmezőségre károsan hatottak, viszont a kamathozzájárulás és a mezőgazdák helyzetének javulása, a kamatfizetést könnyitették, ugy, hogy a hátralékok nagy része megszünt. Az egyes adósok által teljesitett visszafizetések az uj hitelek folyósitását nagyobb mértékben tették lehetővé, mint a korábbi években. A kedvező mezőgazdasági helyzet igen lényegesen hatott ki a kisebb mezőgazdasági ingatlanok árára.

Azoknál az intézeteknél,
amelyek nagyobb mérvben folyósitottak uj hiteleket, a betétállomány is megfelelő mértékben emelkedett, az emelkedés azonban még mindig nem tekinthető kielégitőnek, amennyiben az a vidéki pénzintézeteknél az előző évi 270 millióval szemben mindössze 280 millió pengőre emelkedett. A megfelelő betétképződés akadálya a fizethető betéti kamat maximálása is. A vidéki intézetek száma az 1936. év folyamán hárommal csökkent, két esetben felszámolás, egy esetben pedig fuzió következett be.

Bizonyos nyugtalanságot okozott az,
hogy az 1931. év óta fennálló visszleszámitolási hitelrögzités meglazittatott annyiban, hogy a váltóadósok által teljesitett visszafizetésekből 10%-ot a visszleszámitolás apasztására kell forditani. Ily cimen azonban nem tulnagy összegek kerültek visszafizetésre, a visszleszámitolók pedig kötelezettséget vállaltak ezeknek az összegeknek ujból visszleszámitolás céljaira való rendelkezésre bocsátására. A visszleszámitolási hitelek a bankzárlatot követő legmagasabb 415 millió pengőről az 1936. évben már 340 millióra csökkentek. A Szavatossági Bank igénybevételére már évek óta nem kerül sor, ami feltétlenül megnyugtató jelenség.

A lényegileg alig változott összállomány mellett
a vidéki pénzintézetek az 1936. évben az előző évi 4.4 millió pengő tiszta nyereséggel szemben 5 millió pengő nyereséget tudtak kimunkálni, a költségek igen messzemenő további leszoritása mellett. A vidéki pénzintézetek közterhei meghaladták az elmult évben az 5 millió pengőt, vagyis olyan nagyok voltak, mint a nyereség.

Az 1935. évben összesen 1 millió 700 ezer pengő osztalékot
fizettek és ezt az osztalékot a folyó évben sem emelhetik az illetékes pénzügyi körök állásfoglalása következtében. Sajnálatosnak kell mondanunk azt, hogy legalább is azoknak az intézeteknek, amelyek korábbi években osztalékot nem fizettek, nem tétetik lehetővé az osztalékfizetés megkezdése, mivel az osztalék nem fizetése a betevők és a részvényesek közötti, a vidéken fennálló szoros összeköttetés következtében hátrányosan befolyásolja a betétképződést.

A vidéki takarékpénztárak megerősödve indultak
a folyó üzletévnek, amely a gazdavédelmi rendeletek végrehajtása során ujabb igen sulyos teherpróbának teszi ki őket. A mult tapasztalatai alapján azonban bizton reméljük, hogy ezen a megpróbáltatáson is törhetetlen erővel fog átesni a vidéki hitelszervezet, amely eddig is a válságok idejében feltétlen életképességéről és regeneráló képességéről tett tanuságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Spolarich Károly kormányfőtanácsos tönkrement Japánban és kényszerútlevéllel útban van hazafelé Spolarich Károly kormányfőtanácsos tönkrement Japánban és...
Még a múlt nyáron történt, hogy Spolarich Károly kormányfőtanácsos...
Az Andrássy-úton megtalálták az Európa-szerte keresett...
Ismeretlen tettes ellen tette a feljelentést a Regnum Marianum...
Egy új izotop elem -  héliumnak 3-as atómsúlyú izotopja Egy új izotop elem - héliumnak 3-as atómsúlyú izotopja
Rutherford a Közlönyünkben is nemrég ismertetett 1 nitrogénbontó...
Igy szanáltok ti! Igy szanáltok ti!
Mindenre ez a válasz: a szanálás! Ez a legfőbb érdem, amelyre a...
Háboru vagy álarcosbál? Háboru vagy álarcosbál?
Háboru vagy álarcosbál? Az uszitó szónoklatok és az entente által...
25 angol hajót süllyesztettek el egy hét alatt a németek 25 angol hajót süllyesztettek el egy hét alatt a németek
Jólértesült helyen közölték, hogy a német légi haderő az utóbbi...
Híres emberek magánélete - Mosley Híres emberek magánélete - Mosley
Ha egy csillag - vagy tenyérjós tíz év előtt azt jósolja Angliában,...
Népszövetségiek interveniáltak a kormánynál a korona árfolyamának emelése ellen Népszövetségiek interveniáltak a kormánynál a korona árfolyamának...
A hazai gazdasági életben legutóbb nagy aggodalmat keltett a korona...
Pincératlétáink meglepő sikere az ESC 20 km-es versenyében Pincératlétáink meglepő sikere az ESC 20 km-es versenyében
A tavaszi atletikai szezon első komoly országúti versenye vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98