Dtum
Login with Facebookk
1937 | Február

Csakazértis Griger

Ezen az első koratavaszi vasárnapon a lovasberényi választókerület polgárainak akarata szélesre tárta a törvényhozás kapuját a bicskei pap előtt, akit az elmult esztendők politikai hidalgói éppen úgy megmosolyogtak, bolondnak bélyegeztek, kiközösítettek a közéletből, mint mindenkit, ha véleménye merészelt lenni és nem volt hajlandó beolvadni abba a csordaszellembe, amely ezt a letűnt korszakot annyira jellemezte.

 

Ez a rendszer, amely nem tűrte az erkölcsi erők mérkőzését, járomba nyomorította a népakaratot, kiperzselte az emberekből a lelki függetlenséget, gúnnyal fröccsentette be a meggyőződés tisztaságát, kicsúfolta Griger Miklóst is, aki messze elkerülte az egyéni érvényesülés simára aszfaltozott útjait, kockára tette gyenge egészségét és a hitvallók elszántságával ajánlotta áldozatul még az életét is, egy eszméért, amelyben hitt: a magyar népkirályságért!

 

A kézlegyintésekkel elintézett „bolond pap” kopott reverendában járta az országot, sokszor csendőrszuronyoktól hajszolva, faluról falura, le az apostolok sziklakeménységével emelte magasra a krisztusi demokrácia keresztjét és sugározta széjjel a szentistváni magyar királyság gondolatát.

 

A fejérmegyei gazdáknak mai gerinces követválasztásában az ősi magyar „csak azért is!” büszkesége nyilatkozott meg az üldözött igazság mellett.

 

Griger Miklós most már átlépheti azt a küszöböt, amelyet a gyűlölet vak konokságával tiltottak előle éveken át, míg a küszöbön belül annyi méltatlan cimbora terpeszkedett. De hol vannak már ők, akik a bárdolatlan elmék vakmerőségével, a lelkiismeretlenek minden gátlástól felszabadult elszántságával szálltak szembe az alkotmánnyal, a törvénnyel, a joggal, az örök morállal és mindazzal, amit ezeresztendős történelmünk során szentnek tartottunk?

 

Mikor az üldözött hitnek, a megcsúfolt becsületességnek a jelképes embere, Griger Miklós ismét elfoglalja régi helyét a törvényhozás házában, nézzünk vissza mégegyszer a tegnap felé, vessünk egy elszörnyülködött búcsúpillantást arra a korszakra, amely „aranykönyvbe” írta mindazokat, akik csizmasarkuk alá akarták tiporni a nemzetet és „feketekönyvbe” azokat, akik nem kértek az aranykönyves lovagok kétes dicsőségéből.

 

Ez a szép tavaszi nap magyar kikeletet ígér és ráragyog az első fecskére: a kopott reverendás férfiúra, aki meghajszoltan, sápadtan lépi át most méltó otthonának rég nem látott küszöbét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kisbirtokos A kisbirtokos
Minél több szó esik a termelés teljes ütemű megindításáról, minél...
Ujabb világválság felé? Ujabb világválság felé?
Az ugynevezett józan polgári ésszel alig lehet elképzelni, hogy...
Az ántánt összkonferenciája Az ántánt összkonferenciája
Napok óta tart az entente párisi konferenciája, de mindaddig...
Pareisz György balesete Pareisz György balesete
Pareisz Györgyöt, az MTE bajnok futóját majdnem végzetessé vált...
Színre kerül? Nem kerül színre?  - Karinthy Frigyes a Lehotay Mária-afférról Színre kerül? Nem kerül színre? - Karinthy Frigyes a Lehotay...
„Más müfajokban elég a tehetség, - a drámairónak akarnia...
Apponyi a helyzetről Apponyi a helyzetről
A Szeged munkatársa meginterjuvolta Apponyi Albert grófot, aki az...
Bécsben hatalmas tüntetés volt a monarchia mellett Bécsben hatalmas tüntetés volt a monarchia mellett
Vasárnapra feltámadt Bécsben a régi császárváros, az uccák megteltek...
Ókori római lelet Amerikában
Római lelet Amerikában. Wisconsin államban nem rég hat méter...
Booth Vilmos tábornok Booth Vilmos tábornok
Nyolczvanhárom éves korában meghalt az „Üdv...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98