Dtum
Login with Facebookk
1937 | Február

Huszonkét ember a hóban…

Ferencváros – Budafok 4:1 (1:0)

Kár, hogy az állatvédelem kifejlődött intézményének mintájára nem honosították még meg az embervédő egyesületet. Ha ilyen egyesület létezne, akkor hatásosan tiltakozott volna a szezónnyitó bajnoki mérkőzés megtartása ellen, mert a Millenáris-pálya talaját nehéz nyúlós halmazállapotú hólé borította vasárnap délután. A jégkéreg még nem engedett fel és a kemény futballistabokák nyomában lekvárszerű péppé változott.

A mérkőzés fiatal bírája, Szigeti nem is akarta ezt a pályát alkalmasnak nyilvánítani és a két csapat és különösen a Ferencváros vezetőinek nyomására vállalta ennek a gyökerében sportszerűtlen mérkőzésnek levezetését, ilyen előzmények után futottak ki a csapatok a pályára, ahol a tribünön meglepően nagyszámú, közel 5.000 főnyi közönség várta őket.

A tavaszias éghajlat sok futballhívőt csábított ki erre a mérkőzésre. A meccsekről jól ismert arcok mind felvonultak. Csak a pályán derült ki, hogy a tavasz álarcában megjelenő tél még eléggé hideg ahhoz, hogy a kőtribünön még fázzanak az emberek. A játék sem volt alkalmas arra, hogy felmelegítse őket.
A csapatok a szokásos üdvözlés után kaput választanak. A Budafoknak kedvez a szerencse.

Gyenge játék

Ferencváros: Kutasi – Tátrai, Korányi – Hámori, Polgár, Lázár – Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény.
Budafok: Raskó – Szebehelyi, Béldi – Iglódy, Kapta, Nyilas, - Mészáros, Sós, Jávor, Hoffmann, Szeder.

A Ferencváros kezdi a játékot nap ellen. A labda nehezen mozog a bokán felül érő havas, lekvárszerű, de néhol göröngyös pályán. Toldi jön egyedül rá, hogy itt csak erős labdákkal lehet játszani. Kétszer is jól szökteti Keményt, aki azonban felbukik.

Táncost szereli Nyilas szabálytalanul. A szabadrúgás Toldihoz kerül, aki nagy erővel bombáz a kapu mellé. Újabb helyzetben Kemény késlekedik. A Ferencváros védelmi sorai borzalmasan nem értik meg egymást. A legegyszerűbb helyzetekben is rontanak.

Szeder jó helyzetbe is kerül, de a tornateremben sokat kézilabdázhatott, mert kézzel akarja bedobni a labdát. Sárosi nemcsak a fedezetsorból, hanem a csatársorból is hiányzik… Valósággal nincs a pályán. A Budafok szabadrúgáshoz jut. A ferencvárosi védők „juszt se” állnak sorfalat. Szerencse még, hogy Mészáros kapu fölé küldi a labdát.

Kissé élénkül az iram. Toldi harcol, mint egy oroszlán. Sárosi ezzel szemben úgy mozog, mintha legalább is igazgató volna már a Beszkártnál…

 


Ajándékgól

A 24. percben „ajándékgólhoz” jut a Ferencváros. A Budafok kapuja előtt pattog a labda. Szebehelyitől a taccsvonal közelében álló Keményhez kerül, aki 25 méterről ívelten kapura küldi. Eredetileg beadásának szánta a labdát, amely a vetődő Raskó és a hibázó Béldi között a kapuba csúszik. 1:0.

Az első fecske, illetve gól nem csinál tavaszt, mert a játék visszasüllyed a nívótlanságba, Sárosi ügyvédjelölt végre lő egyet, de Raskó fellebbez, illetve véd. Ferencvárosi pergőtűz indul meg. Sárosi lesállásával zárul be. A bírói ítéletben Sárosi „megnyugszik”. Amikor azonban gáncsolják és a bíró annak ellenére is lefújja, hogy a labda nála maradt, semmiségi okot akar bejelenteni.

Szünet alatt a közönség a bírót leszidja – megszokásból. Meg kell állapítani, hogy alaptalanul. Az öltözőkben az elcsigázott játékosok rengeteget panaszkodnak a borzalmas talajra.

Fölénybe kerül a Ferencváros


Alig, hogy a második félidő kezdetét veszi, újabb gólt ér el a Ferencváros.
Kemény átvágja a labdát Táncoshoz, aki kapásból bead. Iglódy „haza” játszik, de Sárosi közbelép és lábáról a kapuba pattan a labda. 2:0.

A Ferencváros fölénybe kerül. A 6. percben üres a Budafok kapuja, de Sárosi szépen akarja csinálni az akciót. Iglódy kornerre ment. Sós szép lövést küld a túlsó oldalon a kapufa mellé, de máris újabb kavarodás keletkezik Raskó kapuja előtt. Végül is a labda elakad a kapuvonalon a sárba. Szebehelyi ment.

Sárosi gólt lő, de hiába, mert lesen volt. Mészáros és Lázár később pedig Tátrai és Szeder lépik át a felebaráti szeretet irdatlan szabályait, de a bíró csak – figyelmeztet…

Toldi kiugrik, senki sem zavarja, a tribün már 3:0-t kiált, de a csatár rosszul lő, pontosan a vetődő Raskó gyomrába. Kavarodás után korner lesz, majd Polgár kapufát lő.

Potyagól…

A Budafok kissé visszaesik, de mégis javít. Hoffmann a zöld-fehér bekkek hibájából kiugrik, de a labda a lába között becsúszik. Jávor mindenesetre berohan és a kapuba dobja magát. 3:1.

Kiss, akit egy rúgás gyomron talált, elhagyja a pályát és melegebb éghajlatú tájakra távozik. Nem sokáig marad el. Alighogy a pályára lép, Sárosi gáncsolja Szebehelyi. Toldi 10 méterről rúgja a szabadrúgást – egyenesen a hálóba 3:1.

Toldi és Sós összeverekszenek, a bíró mindkettőt leküldi a pályáról, hogy személyes ügyüket a tribün alatti folyosón folytassák, Sós – tekintettel a közöttük fennálló lényeges súlykülönbségre – a lejáró előtt hosszan gondolkodik, de végül is győz – a hideg és Sós eltűnik a mélyben…

Még kétszer kellene a bírónak a kiállítás jogával élni, de ő nem teszi. A 40. percben Iglódy sokat pepecsel a labdával, Kemény odarobog, elveszi tőle és a kapuba íveli. 4:1.

Budafok veszélyes, Kapta a kapulécet találja, Jávor megsérül, és egy percre elhagyja a pályát. Ferencvárosi támadás közben ér véget a játék. Levonulás közben éretlen suhancok kőgolyókkal dobálják meg a csapatokat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98