Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1936 | November

Hungária – Ferencváros 3:0 (1:0)

A mérkőzésen igazi derbihangulat uralkodott. Gyönyörű napsütéses időben játszották le a novemberi nap ellenére is a mérkőzést. 20.000 főnél nagyobb közönsége volt a derbinek, amely ha nem is hozott szemet-lelket gyönyörködtető játékot, annál inkább küzdelmet, harcot és sok-sok izgalmat.

A tribünökön negyedóránként elcsattant az obligát derbi-pofon, volt tumultus, rendőri igazoltatás, tüntetés az előmérkőzés bírája ellen. Kijutott ebből a derbi játékvezetőjének is, aki ezúttal, ha nem is csinált súlyos szabálykönyvbe ütköző hibát, mintha egy kissé nyomta volna a Hungáriát. Még sem lehet Hertzka Pálról azt mondani, hogy rosszul vezette a forró légkörben lejátszott mérkőzést.

A Bocskai - Kispest előmérkőzést már háromnegyed 2-kor befejezték és így közel félórás szünet volt a Hungária-úti pályán. Ez talán jól is jött, hogy levezesse azt a nagy izgalmat, amit az előző mérkőzés bírája, teljesen érthetetlen és botrányos bíráskodásával a tömegből kiváltott.

Megcsúfolása volt a bíráskodásnak az, amit Klein Árpád mutatott. Szidták a bírót a szünetben és így lassan lecsendesedtek a szenvedélyek, amikor 20 perc múlva egetverő taps és éljenzés közben kifutott a Ferencváros akkor még veretlen csapata.

Csak ekkor lehetett látni, hogy milyen hatalmas tábora van a Ferencvárosnak. Kijutott az ovációból a Hungáriának is, azonban ez már viszonyítva sokkal gyengébb volt.

Hertzka Pál sorsol, a Ferencváros a szerencsésebb, ő választ és így nap ellen áll fel a Hungária alábbi csapata: Szabó – Mándl, Bíró – Zimonyi, Turai, Dudás – Sas, Müller, Cseh, Kardos, Titkos.
Ferencváros: Kutasi – Polgár, Korányi – Hámori, Sárosi, Lázár – Tánczos, Tátrai, Jászberényi, Toldi, Kemény.

A Hungária kezdi a játékot. Cseh azonban már az első akciónál ofszejdre fut. Mándl szereli Toldit, aztán Bírónak van dolga a Ferencváros tartós támadásai alatt. A második percben kavarodás a Hungária kapu előtt. Kemény mellé lő.

A másik oldalon Müllernek akad nagy helyzete, de a döntő pillanatban lekésik. A játék változatos és gyors. A Ferencváros támad többet olyannyira, hogy Sas szabadítja fel az ostromot a tizenhatos vonal tájékán.

Dudás rossz passzát azonnal javítja. Sárosi szereli Müllert, azután gyors Titkos lerohanás következik. Az első nagy helyzete Keménynek akad, aki elfut a védelem mellett, már csak Szabó áll vele szemben, de mellé gurít.

A Ferencváros támadásai veszélyesebbek. Cseh közelről gyengén gurít Kutas kezébe. Mándl elkapja kézzel a levegőben a labdát és úgy akasztja meg a Ferencváros támadását. A szabadrúgást kétszer is rúgják. Korner lesz belőle, de most Müller jeleskedik a saját kapuja előtt.

Turai szép labdával indítja útnak Sast, a határbíró azonban tévesen ofszejdot int. A következő pillanatban már Tánczos fut a szélen, hosszú labdája a másik oldalon Kemény előtt ér földet, a szélső hatalmas lövése a kapu mellett süvít el.

Azután egy kavarodás támad a Hungária kapu előtt. Ott bukdácsolnak a védők és a játékosok a hatos vonalon, de a kék-fehérek szerencséjére nem lesz gól a kitűnő helyzetből.

A 21. percet mutatja az óra mutatója, amikor Müller labdájával Sas zavarba hozza Korányit. A hátvéd nehezen fordul, Sas egérutat nyer, vele egy magasságban húzódik a kapu felé Cseh, mindenki azt hiszi, hogy a szélső a jobb helyzetben levő Csehnek gurít, azonban Sas a kapus orrára viszi a labdát és onnan a bal sarokba vágja. 1:0.

Utána kornerhez jut a Hungária, a visszapattanó labdából Mándl gyertyát rúg, Tánczos kiugrik, éles lövést küld a kapura, Szabó nagy ügyességgel kibokszolja, majd a labda után veti magát és Zimonyihoz dobja.

Hungária támadás fut a pályán. Cseh nagyszerűen kiugrasztja Kardost, annak még ideje van a szembenálló Kutasi felé két lépést tenni, de úgy látszik, nagy gólt akar rúgni és biztos helyzetben a kapusba rúgja a labdát. Tátrai éles lövése kelt reményt a ferencvárosi hívőkben, azonban a labda fölé megy. Újból veszélyben forog a Hungária kapuja és csak Szabó nagy önfeláldozása menti meg a góltól.

Hihetetlen vakmerőséggel dobja bele magát Szabó, Jászberényi és Tátrai együttes akciójába. Sikerül is a labdát megkaparintania. Toldi és Mándl összeütköznek, Toldi elesik, egy percig szünetel a játék.

Közben már folyik a pályán a játék, amikor Müllert faultolják, de a szabadrúgást Turai fölé küldi. Müller kitűnő keresztlabdával szökteti Titkost, de a kornervonal tájékán Polgár faultolja. Most a Hungária Kardosa hagy ki holtbiztos helyzetet. Sas ideális szép centert küld középre, nagy rössel érkezik Kardos, de öt lépésről kapásból fölé vágja a labdát. Azután ismét a Ferencváros támad, de Jászberényi hagy ki egy nagyszerű gólszerzési alkalmat.

Erélyes ferencvárosi támadással indul a második félidő, de Mándl és Bíró résen vannak. Néhány percig tartó ferencvárosi támadás után Sas szép támadást vezet. A kellő pillanatban centerezett labdájával Cseh kiugrik, tiszta helyzetbe kerül, már ott van a hatos vonalon, amikor Polgár kézről visszarántja s így a lövés mellé megy.

A közönség tizenegyest reklamál és tüntet a bíró ellen. A tüntetés fokozódik, amikor Sas félpályáról indul el és a határbíró ofszeidet int. A Ferencváros támadásánál Zimonyi a földön fekszik. A támadás továbbgördül, azonban Tánczos fölé lő. Zimonyit élesztgetik és a bíró emiatt egy perccel meghosszabbítja a játékot.

Toldi közelről Szabó kezébe fejeli a labdát. A tizenhatos vonalról rúg szabadrúgást a Ferencváros. Feláll a sorfal és Sárosi rúgásából korner lesz. A kornerrúgás után Szabót faultolja Tátrai. Már a következő percben Sas rúg kornert, de a ferencvárosi védelem felszabadít. A zöld-fehér támadást Toldi kapu fölé lövéssel fejezi be.

A Ferencváros többet van játékban. A vezetés tudatában is a Hungária játszik idegesebben. A 33. percben Cseh ügyesen kiugrasztja Müllert, aki lendülettel tör a kapura, jól beigazítja a labdát, aztán csak úgy zug a háló. 2:0.

A gól után a Ferencváros támad, Szabó elhagyja a kapuját s a kapura tartó labdát Bíró csak nagy bajjal tudja kifejelni. A 40. percben megismétlődik ugyanaz a jelenet, amelyet a második gólnál láttunk. Ugyanazon a helyen, ugyanazon a módon adja a labdát Cseh Müllernek, aki ismét csak egy pár lépést tesz és most még hatalmasabb erővel küldi a hálóba a labdát. 3:0.

Ezután már a Ferencváros megadja magát, hiszen reménye sincs az eredmény javítására. Ahhoz túl rövid az idő. Még egy Hungária támadás kecsegtet góllal s aztán a bíró a mérkőzés végét jelzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A német kölcsön óriási sikere A német kölcsön óriási sikere
Pénteken délután vált ismeretessé a harmadik német kölcsön sikere:...
A Nemzeti Szalon tavaszi kiállítása A Nemzeti Szalon tavaszi kiállítása
Ez a tárlat is ugyanolyan válogatással jött létre, mint a Szalon...
Föltámadt a lengyel királyság Föltámadt a lengyel királyság
Vasárnap, november 5-ikén, döntő történelmi lépés történt Varsóban és...
Műcsarnok tavaszi kiállítása Műcsarnok tavaszi kiállítása
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállítása az utolsó években...
Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat
Azt hiszem, megörvendeztetem az ujság hölgyközösségét, ha párisi...
Napfoltok, napfáklyák és a csodálatos északi fény 3 Napfoltok, napfáklyák és a csodálatos északi fény 3
Mikor teljes kifejlődését eléri a fényjelenség, egyetlen pontból...
Ordódy Béla Ordódy Béla
Ordódy Béla, a B. T. C. kitünő center halfja, mint sajnálattal...
Megakadt a magyar filmgyártás? Megakadt a magyar filmgyártás?
A Hunnia-filmgyár és ennek vezetősége ellen az utolsó hetekben...
Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy izgatással vádolt házmester Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy...
Még 1923-ban történt, hogy az Eötvös ucca 29. számú ház egyik lakója...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98