Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

A robbanó szivar

Uj fegyverrel gyarapodott az angol hadsereg: bevezették a légi torpedó használatát. Gosportban, az angol partvédelmi haderők egyik legfontosabb őrhelyén külön iskolában tanítják a műszaki katonákat e páratlanul veszedelmes fegyvernemre.

Elegáns, áramvonalas, óriás szivaralakú a légi torpedó. Vastag fehér potróhában több mint két mázsa irtózatos erejű robbanóanyagot rejt, egyébként testének nagyobbik felében csodálatos gépezet rejtőzik. Repülőgép alá erősítik fel. Támadás esetén meghatározott pillanatban kioldják a tartókarmokat és a légi torpedó villámsebesen zúdul alá. Amikor vizet ér, nyomban működni kezd a gépezet és propeller segítségével a leggyorsabb motoros hajót is túlszárnyalva siklik előre beállított célja felé.

A legvadabb hullámverés sem tudja a kitűzött céljától eltéríteni. Belül ugyanis, mint egy gépagy, a giroszkóp, mindig visszakormányozza a helyes irányba. Igy azután ez a torpedó a tajtékzó hullámok hátán, zegzugos útvonalon, de gyilkos pontossággal száguld a kiszemelt hajó felé.

Ha azután összetalálkoznak s a vízvonal alatt testet ér a torpedó, szörnyű robbanássorozattal hasít utat a vastag páncélon át a hajó belső géptermeibe. Ereje javával itt robban szét és egyetlen robbanással a flotta szemefényét, a büszke úszóvárakat is hullámsírba küldi.

Egy-egy ilyen légi torpedó százezer pengőbe kerül. Viszont ha talál, sokmilliós kárt okoz és ezrek életét oltja ki. Valóban szörnyeteg ez az új fegyvernem…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Robbanószivar A felboncolt robbanó szivar tetemét tanulmányozzák
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98