Dtum
Login with Facebookk
1937 | Szeptember

A hadikölcsönök árfolyama a budapesti tőzsdén

Az árfolyam javulása mögött, mint annyiszor, különböző hírek és remények állottak, ezek között elsősorban az a széltében beszélt feltevés, hogy a kormány legalább formailag teljesíteni kívánja a hadikölcsönök valorizálásának becsületbeli kötelezettségét. Arról, hogy a kormány a választójogi javaslattal egyidőben, vagy annak megszavazása után közvetlenül a hadikölcsönök valorizálására törvényjavaslatot terjesszen a parlament elé, egyelőre nincsen szó.

A kérdés azonban sokkal fontosabb, semhogy azzal a kormány ne foglalkozzék!

Elsősorban azért, mert a támogatásra szoruló hadikölcsöntulajdonosok száma emelkedőben van és mert az eredetileg négy és fél millió pengőben megszabott, később három és fél millió pengőre leszállított évi összeg, amelyből a címlettulajdonosokat támogatták, egyre elégtelenebb lesz.

Ilyen körülmények között érthető,
hogy a pénzügyminiszter gazdaságosabb és megnyugtatóbb megoldást keres s e célból statisztikai számításokat végeztet annak megállapítására, hogy megközelítőleg mily összegű hadikölcsöncímletek vannak a közönség birtokában és mily összeget igényelne ennek a címletmennyiségnek öt-tízszázalékos, vagy e két szám között mozgó valorizálása.

Statisztikai számításoktól a valorizálást még hosszú út
választja el s ezért nem tanácsos feltétlen hitelt adni azoknak a híreszteléseknek, amelyek a tőzsdei hadikölcsön-hosszal kapcsolatban szárnyra keltek.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Valorizáció
Szabóné Fricska Anna

A valorizált új értéket a régi érték meghatározott százalékában állapítják meg, ezzel próbálják kiegyenlíteni a pénz értékének csökkenésével elszenvedett veszteséget. A központilag megállapított indexszámot alkalmazták gyakran erre a célra.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98