Dtum
Login with Facebookk
1937 | Szeptember

Rövidek

Meghalt Masaryk professzor, a csehszlovák állam egyik megteremtője

Masaryk professzor, a csehszlovák köztársaság egyik megteremtője és volt  elnöke több hetes súlyos betegség után szeptember 14-én, 88 éves korában meghalt. A tudós professzor és államférfi halála mélységes gyászba borította Csehszlovákiát és őszinte részvétet keltett szerte a világon, ahol Masaryk kivételes tudását és emberszeretetét nagyrabecsülték.

 

Konoje japán miniszterelnök: „Hosszú küzdelemre kell számítani!”
Tokió, szeptember 5.
A vasárnapi országgyűlésen, amelyet teljesen a kínai-japán ellentét megvitatásának szenteltek, felszólalt Koneje herceg miniszterelnök:
- Meg kell mondanom, hogy aggaszt a kínai-japán viszony sorsa, Japán azonban saját védelme érdekében kénytelen volt a Kína elleni döntő lépést megtenni. Abban a pillanatban, amikor a nankingi kormány részéről kijelentik, hogy hajlandók őszintén felülvizsgálni Japánnal szemben eddig követett politikájukat, mi készek leszünk beszüntetni a hadműveleteket. De a dolgok jelenlegi állása szerint hosszú küzdelemre kell számítani, amit mindaddig folytatunk, míg a kínai hadak harci vágya le nem lohad.


Angliában bevezetik az általános védkötelezettséget
London, szeptember 5.
A Sunday Referce szerint most van kidolgozás alatt az angol territorális hadseregnek az általános védkötelezettség alapján való megszervezése. A hadköteles kora a 18. életévvel kezdődnék, a katonai szolgálat időtartama két év. Ez alatt a besorozottak csupán hetenként két ízben lennének kötelesek a kiképzésbe és gyakorlatozásban résztvenni. A két év letelte után minden évben fegyvergyakorlatra kellene bevonulnia mindenkinek, aki katonai szolgálatot teljesített.

Visszaköveteljük régi gyarmatainkat – mondotta vasárnap Hitler
Nürnberg, szeptember 12.
Hitler vasárnap több külföldi ujságírót fogadott az ősi nürnbergi várban. Kijelentette, hogy Németország élelmiszerellátásának kérdését kielégítően meg lehetne oldani, ha a német birodalomnak gyarmatai volnának.


- Régi gyarmatainkat követeljük vissza – mondotta Hitler – nem pedig más területeket. Ez számunkra nemcsak kereskedelmi, hanem becsületbeli kérdés is.


Böle Kornél domonkosrendi páter beszéde
Budaörs, szeptember 26.
Vasárnap reggel Friedrich István szervezete és az Egyesült Kereszténypárt Griger-csoportja Budaörsön gyűlést tartott. Tauffer Gábor után páter Böle Kornél domonkosrendi szerzetes mondott beszédet.


- Legyünk éberek, mert az ördög itt settenkedik és ordít oroszlán képében. Egyszer észak felől jön vörös színben, máskor nyugatról barnában.


Friedrich István a német kérdésről beszélt.
- Ha a német ember teljesíti kötelességét hazájával szemben, akkor méltányos, ha követeli nyelvéhez való jogát. Óvakodni kell azonban azoktól, akik olyan rendszert akarnak ide behozni, amilyet Hitler Németországban.

A kormánypárt többsége azt kívánja, hogy a pártszervezés élére Shvoy Kálmánt állítsák
Budapest, szeptember 26.
A Nep legtekintélyesebb és legnagyobbszámú csoportja az őszi politikai kampány megindulása óta ismételten hangoztatta és Darányi miniszterelnöknek is előadta az a kívánságát, hogy a kormánypárt jelenlegi vezérkara átszerveztessék. Hangoztatta és Darányi miniszterelnöknek is előadta azt a kívánságát, hogy a kormánypárt jelenlegi vezérkara átszerveztessék.

 

Hangsúlyozták hogy a mozgalom nem Ivády Béla elnök személye ellen irányul, csupán azt a célt szolgálja, hogy a Nep néhány általánosan megbecsült, kiváló tagjával egészíttessék ki az elnökség és így mód nyujtassék arra, hogy ezek is tevékeny részt vehessenek a párt vezetésében és a szervezésben.

 

A szervezés élére Shvoy Kálmán szegedi képviselőt kívánják állítani. Politikai hírek szerint Darányi miniszterelnök ezt a megoldást rokonszenvesen fogadja.

 

Mussolini látogatása Hitlernél

Budapest,  szeptember 28.

Óriási feltűnést keltett szerte a világon a világpolitika sokatjelentő fordulata: Mussolini, Olaszország miniszterelnöke meglátogatta Németországban Hitler vezért és kancellárt és résztvett a pomerániai nagy hadgyakorlatokon. A beavatottak egyszerű udvariassági látogatásnál több jelentőséget tulajdonítanak ennek, amit alátámaszt az, hogy Mussolinit legbensőbb munkatársai is elkísérték az útra. A Duce nagyon ritkán lépte át Olaszország határait, de mindannyiszor, amkor megtette, jelentős békés fordulat állott be a nemzetek külpolitikájában. Ha a sorozat nem szakad meg, akkor a németországi látogatás is a világbéke céljait szolgálja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Masaryk A halálos ágyon Konoje A beállt helyzet miatt rendkívüli kormánytanácskozást tartottak Japánban Friedrich István Shvoy Kálmán A vendég és a vendéglátó A kézfogás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98