Dtum
Login with Facebookk
1937 | Szeptember

Rövidek

Meghalt Masaryk professzor, a csehszlovák állam egyik megteremtője

Masaryk professzor, a csehszlovák köztársaság egyik megteremtője és volt  elnöke több hetes súlyos betegség után szeptember 14-én, 88 éves korában meghalt. A tudós professzor és államférfi halála mélységes gyászba borította Csehszlovákiát és őszinte részvétet keltett szerte a világon, ahol Masaryk kivételes tudását és emberszeretetét nagyrabecsülték.

 

Konoje japán miniszterelnök: „Hosszú küzdelemre kell számítani!”
Tokió, szeptember 5.
A vasárnapi országgyűlésen, amelyet teljesen a kínai-japán ellentét megvitatásának szenteltek, felszólalt Koneje herceg miniszterelnök:
- Meg kell mondanom, hogy aggaszt a kínai-japán viszony sorsa, Japán azonban saját védelme érdekében kénytelen volt a Kína elleni döntő lépést megtenni. Abban a pillanatban, amikor a nankingi kormány részéről kijelentik, hogy hajlandók őszintén felülvizsgálni Japánnal szemben eddig követett politikájukat, mi készek leszünk beszüntetni a hadműveleteket. De a dolgok jelenlegi állása szerint hosszú küzdelemre kell számítani, amit mindaddig folytatunk, míg a kínai hadak harci vágya le nem lohad.


Angliában bevezetik az általános védkötelezettséget
London, szeptember 5.
A Sunday Referce szerint most van kidolgozás alatt az angol territorális hadseregnek az általános védkötelezettség alapján való megszervezése. A hadköteles kora a 18. életévvel kezdődnék, a katonai szolgálat időtartama két év. Ez alatt a besorozottak csupán hetenként két ízben lennének kötelesek a kiképzésbe és gyakorlatozásban résztvenni. A két év letelte után minden évben fegyvergyakorlatra kellene bevonulnia mindenkinek, aki katonai szolgálatot teljesített.

Visszaköveteljük régi gyarmatainkat – mondotta vasárnap Hitler
Nürnberg, szeptember 12.
Hitler vasárnap több külföldi ujságírót fogadott az ősi nürnbergi várban. Kijelentette, hogy Németország élelmiszerellátásának kérdését kielégítően meg lehetne oldani, ha a német birodalomnak gyarmatai volnának.


- Régi gyarmatainkat követeljük vissza – mondotta Hitler – nem pedig más területeket. Ez számunkra nemcsak kereskedelmi, hanem becsületbeli kérdés is.


Böle Kornél domonkosrendi páter beszéde
Budaörs, szeptember 26.
Vasárnap reggel Friedrich István szervezete és az Egyesült Kereszténypárt Griger-csoportja Budaörsön gyűlést tartott. Tauffer Gábor után páter Böle Kornél domonkosrendi szerzetes mondott beszédet.


- Legyünk éberek, mert az ördög itt settenkedik és ordít oroszlán képében. Egyszer észak felől jön vörös színben, máskor nyugatról barnában.


Friedrich István a német kérdésről beszélt.
- Ha a német ember teljesíti kötelességét hazájával szemben, akkor méltányos, ha követeli nyelvéhez való jogát. Óvakodni kell azonban azoktól, akik olyan rendszert akarnak ide behozni, amilyet Hitler Németországban.

A kormánypárt többsége azt kívánja, hogy a pártszervezés élére Shvoy Kálmánt állítsák
Budapest, szeptember 26.
A Nep legtekintélyesebb és legnagyobbszámú csoportja az őszi politikai kampány megindulása óta ismételten hangoztatta és Darányi miniszterelnöknek is előadta az a kívánságát, hogy a kormánypárt jelenlegi vezérkara átszerveztessék. Hangoztatta és Darányi miniszterelnöknek is előadta azt a kívánságát, hogy a kormánypárt jelenlegi vezérkara átszerveztessék.

 

Hangsúlyozták hogy a mozgalom nem Ivády Béla elnök személye ellen irányul, csupán azt a célt szolgálja, hogy a Nep néhány általánosan megbecsült, kiváló tagjával egészíttessék ki az elnökség és így mód nyujtassék arra, hogy ezek is tevékeny részt vehessenek a párt vezetésében és a szervezésben.

 

A szervezés élére Shvoy Kálmán szegedi képviselőt kívánják állítani. Politikai hírek szerint Darányi miniszterelnök ezt a megoldást rokonszenvesen fogadja.

 

Mussolini látogatása Hitlernél

Budapest,  szeptember 28.

Óriási feltűnést keltett szerte a világon a világpolitika sokatjelentő fordulata: Mussolini, Olaszország miniszterelnöke meglátogatta Németországban Hitler vezért és kancellárt és résztvett a pomerániai nagy hadgyakorlatokon. A beavatottak egyszerű udvariassági látogatásnál több jelentőséget tulajdonítanak ennek, amit alátámaszt az, hogy Mussolinit legbensőbb munkatársai is elkísérték az útra. A Duce nagyon ritkán lépte át Olaszország határait, de mindannyiszor, amkor megtette, jelentős békés fordulat állott be a nemzetek külpolitikájában. Ha a sorozat nem szakad meg, akkor a németországi látogatás is a világbéke céljait szolgálja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Masaryk A halálos ágyon Konoje A beállt helyzet miatt rendkívüli kormánytanácskozást tartottak Japánban Friedrich István Shvoy Kálmán A vendég és a vendéglátó A kézfogás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A dér és zúzmara megkülönböztetése napszakokkal A dér és zúzmara megkülönböztetése napszakokkal
A téli évszaknak ezt a két gyönyörű időjárási jelenségét sokan...
Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen
Ma már tul vagyunk az első nehézségeken, most már módunk van rá, hogy...
Két szobor Két szobor
Magyar földön két új szobor érczén csillant meg először vasárnap a...
A tiszavirág A tiszavirág
A tiszavirág vagy kérész egyik legősibb rovar a földön. A...
Agyonlőtték Jack Diamond utódját egy newyorki vendéglőben Agyonlőtték Jack Diamond utódját egy newyorki vendéglőben
Newyork egyik előkelő vendégektől látogatott titkos...
Tüntetés a képviselőház előtt Tüntetés a képviselőház előtt
Az elmult hét első napja óta, a mikor a képviselőházban a...
Churchill beszéde a háborus helyzetről Churchill beszéde a háborus helyzetről
Churchill szombaton beszédet tartott Bradford északangliai...
A keresztespók A keresztespók
A pókok fajtájából a legérdekesebb kis állatka a keresztespók, a mely...
Károlyi gróf levele gönczi választóihoz Károlyi gróf levele gönczi választóihoz
A választási mozgalmak már hónapok óta megindultak országszerte, noha...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98