Dtum
Login with Facebookk
1938 | Április

A munkáselbocsátások és a gyáripar

Az elmult héten bizonyos izgalmat keltett a magyar közvéleményben az a hír, hogy a pestkörnyéki gyárvállalatok egy része húsvét küszöbén nagyobbszámu munkását egyheti végkielégítéssel elbocsátotta. Az iparügyi minisztérium, amelynek a hatáskörébe ez az ügy tartozik, arra kérte a textilgyárosokat, akikről elsősorban szó van, hogy az elbocsátásokat függesszék fel. Politikailag túlfűtött légkörben mindennél fontosabb tisztán látni a tényeket és pontosan megállapítani az elbocsátás okát.

Elbocsátások tényleg történtek,
számokat pontosan megállapítani persze még nem lehet, de az elbocsátások oka minden politikától távol esik. A Magyar Gazdaságkutató Intézet február végén kiadott negyedévi helyzetjelentésében már megállapította, hogy a magyar gyáripar munkáslétszáma a mult év októberéig nem csökkent és 75 ezer munkással, 12 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

Azonban a termelésnek ez az emelkedése nem volt egyenletes,
azok az iparágak, amelyek a közvetlen fogyasztásnak dolgoznak, tehát a textilipar, kénytelen volt termelését jelentős mértékben, egész 25 százalékig csökkenteni. Ennek oka az volt, hogy úgy a gyárak, mint a kereskedelem kezén a fogyasztás csökkenése következtében igen nagy készletek voltak felhalmozva. A tény tehát az, hogy a mult év vége óta a nehézipar megrendelési átlaga nem csökkent, a fogyasztási iparok termelése visszaesett.

Pontosan:
a szénbányászat és a gyapjúipar termelése emelkedett, a pamutipar, jutaipar, a bőripar és a papíripar termelése csökkent, a többi iparág helyzete változatlan.

Alaptalan tehát az a vád, hogy a nagyipar elbocsátott munkásokat, holott megrendelései nem csökkentek. A textilipar 1937 vége óta átlagban 20 százalékkal csökkentette termelését, mert a szövődék raktárkészlete az év utolsó negyedében már nagyobb volt, mint egy negyedév termelése, a fonálkészletek a multévi készleteiknek a dupláját tették ki, a műselyem és félselyemszövetek kivitele 60 százalékkal csökkent, a fizetésképtelenségek száma 25 százalékkal emelkedett, a jutatermelés pedig a mult év harmadik negyedének a felére esett vissza, miután a belföldi jutafogyasztás 65 százalékkal, a jutakivitel pedig közel 50 százalékkal csökkent.

Ezek rideg és megmásíthatatlan számok,
amelyek tükrében a munkáselbocsátások okai pontosan megtalálhatók. Nagyobb gyárvállalatok a maguk tőkeerejére támaszkodva hosszabb ideig tudnak raktárra termelni, de kisebb vállalatok gyorsan kimerülnek és ha összeomlanak, abból senkinek sincs haszna, legkevésbé a munkásságnak, amely teljes egészében kenyerét veszti. Nincs veszedelmesebb, mint politikai tőkét kovácsolni a gazdasági élet jelenségeiből és pártharcokba sodorni s ezzel kockára tenni a nagyiparba fektetett nemzeti tőkét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mibe kerül nekünk Bosznia? Mibe kerül nekünk Bosznia?
Az utóbbi időben sok felszólalás tárgya volt a boszniai közigazgatás...
I. Szemlér Ferenc versei I. Szemlér Ferenc versei
Ősz van már mindenütt, sötét szél fúj a távol tarhomloku hegyekről....
Fokozni kell a vidéki cementgyárak termelését Fokozni kell a vidéki cementgyárak termelését
A cementáru-termelés szorosan összefügg a szállítás problémájával....
A győzelem előkészítése A győzelem előkészítése
Egy németországi szaklap körkérdést intézett a német hadsereg...
Németország szenvedése Németország szenvedése
A dulsburgi szakszervezetek képviselői tegnap kérvényt nyujtottak át...
Takarékos gazdálkodás a porosz vasutakon Takarékos gazdálkodás a porosz vasutakon
A porosz közmunkaminiszter rendeletet intézett a...
Felfüggesztették egy rendőrkapitányt, mert ügyeleti szolgálatból mulatni ment és három napig nem tért vissza Felfüggesztették egy rendőrkapitányt, mert ügyeleti szolgálatból...
Bodor abban az időben került Szombathelyről Budapestre, amikor...
A csongrádmegyei éhező kubikosok kétségbeesetten várták a kormány segitségét A csongrádmegyei éhező kubikosok kétségbeesetten várták a kormány...
A csongrádmegyei földmunkások fájdalmas munkanélküliségének ügyében a...
Az elektron nagysága Az elektron nagysága
Az elektron-elmélet alapja az a feltevés, hogy az elektromos töltés...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98