Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Zöldinges suhancok tüntetni akartak Szent István-napján a Dunaparton

106 ifjú-nyilast őrizetbe vettek

A nagy nemzeti ünnep előestéjén, pénteken, szolgálatba lépett Budapest egész rendőrsége: a tisztek, a legénység, a detektívtestület. Szigorú intézkedéseket kaptak, maga Éliássy főkapitány szabályozta a nagy nap egész rendprogramját, részletes haditervet dolgozott ki és a legkisebb részletekre vonatkozólag is maga intézkedett. Igy várta a rendőrség, teljes készültségben Szent István napjának virradását.

A főbb útvonalakon, különösen estefelé, a tűzijáték kezdete előtt riadóautók cirkáltak és ötpercenként vitte a telefon a jelentést a főkapitányságra: „Minden rendben!” A rendőrség egész személyzete tudatában volt annak, amit minden tisztességes magyar ember érez, hogy az országépítő szent király halálának kilencszázadik évfordulója a legszentebb nemzeti ünnep, amelyre figyel az egész művelt világ és becsületbeli ügyünk, hogy ezeknek az óráknak a méltóságát semmi meg ne zavarja!

Amint a gellérhegyi tűzijáték első rakétái felröpültek, a Belváros néhány pontján zöldinges suhancok csoportosultak és a nyilasok megszokott frázisait kiáltozták. A rendőrség ezt a fájdalmasan visszataszító merényletet percek alatt elnyomta, az éretlen sihedereket összefogdosta és bekísérte a főkapitányságra. Később, mikor a tűzijáték többszázezer főnyi közönsége oszladozott, az óriási tömegben újból zöldinges ifjúság verődött össze a Nemzeti Színház előtt. A rendőrök azonban nem várták meg, amíg rendzavarásra kerül a sor, hanem pillanatok alatt összefogdosták a nyilasokat, feltuszkolták őket a riadoautókra és elrobogtak velük a főkapitányságra.

Összesen 58 tüntetőt állítottak elő a főkapitányságra, ahol vasárnap reggelig tartott a kihallgatásuk. Vasárnap reggel valamennyiüket további őrizetben tartották, annál is inkább, mert bizalmas telefonjelentés érkezett arról, hogy újabb tüntetés készül a Szabadság téren.

Néhány perc mulva már ott zakatolt az országzászlónál a riadóautó és amikor két különböző irányból két csoport nyomult elő a Szabadság tér irányában, Nagy Lajos főfelügyelő emberei körülvették őket és 32 nyilas-ifjút bekísértek a vadászuccai kapitányságra. Innen rövidesen a főkapitányságra kerültek, ahol egyelőre fogva tartották őket. A déli órákban egy cirkáló riadóautó emberei észrevették, hogy a Rákóczi úton és a Rákóczi téren kisebb nyilas csoportok tüntető sétát rendeznek, A rendőrök itt újabb 16 fiatalembert fogtak el és kísértek be a VIII. kerületi kapitányságra, ahonnan nem bocsátották őket el.

A rendőrség egyébként a Szent István-napi rendzavarásról a következő hivatalos jelentést adta ki:
„A Szent István-napi tűzijátékot egy nagyrészt suhancokból álló csoport arra akarta felhasználni, hogy különböző nemzeti szocialista jelszavak kiabálásával a közönség nyugalmát zavarja és a rendet megbontsa. Ezt követően a szétoszló tömegből többen a Nemzeti Színház környékén ugyanezt a tüntetést meg akarták ismételni. Mindkét esetben a rendőri karhatalom idejében közbelépett és a rendbontók közül 58 egyént előállított. Az előállítottak ellen kivétel nélkül megindult az eljárás.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98