Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Zöldinges suhancok tüntetni akartak Szent István-napján a Dunaparton

106 ifjú-nyilast őrizetbe vettek

A nagy nemzeti ünnep előestéjén, pénteken, szolgálatba lépett Budapest egész rendőrsége: a tisztek, a legénység, a detektívtestület. Szigorú intézkedéseket kaptak, maga Éliássy főkapitány szabályozta a nagy nap egész rendprogramját, részletes haditervet dolgozott ki és a legkisebb részletekre vonatkozólag is maga intézkedett. Igy várta a rendőrség, teljes készültségben Szent István napjának virradását.

A főbb útvonalakon, különösen estefelé, a tűzijáték kezdete előtt riadóautók cirkáltak és ötpercenként vitte a telefon a jelentést a főkapitányságra: „Minden rendben!” A rendőrség egész személyzete tudatában volt annak, amit minden tisztességes magyar ember érez, hogy az országépítő szent király halálának kilencszázadik évfordulója a legszentebb nemzeti ünnep, amelyre figyel az egész művelt világ és becsületbeli ügyünk, hogy ezeknek az óráknak a méltóságát semmi meg ne zavarja!

Amint a gellérhegyi tűzijáték első rakétái felröpültek, a Belváros néhány pontján zöldinges suhancok csoportosultak és a nyilasok megszokott frázisait kiáltozták. A rendőrség ezt a fájdalmasan visszataszító merényletet percek alatt elnyomta, az éretlen sihedereket összefogdosta és bekísérte a főkapitányságra. Később, mikor a tűzijáték többszázezer főnyi közönsége oszladozott, az óriási tömegben újból zöldinges ifjúság verődött össze a Nemzeti Színház előtt. A rendőrök azonban nem várták meg, amíg rendzavarásra kerül a sor, hanem pillanatok alatt összefogdosták a nyilasokat, feltuszkolták őket a riadoautókra és elrobogtak velük a főkapitányságra.

Összesen 58 tüntetőt állítottak elő a főkapitányságra, ahol vasárnap reggelig tartott a kihallgatásuk. Vasárnap reggel valamennyiüket további őrizetben tartották, annál is inkább, mert bizalmas telefonjelentés érkezett arról, hogy újabb tüntetés készül a Szabadság téren.

Néhány perc mulva már ott zakatolt az országzászlónál a riadóautó és amikor két különböző irányból két csoport nyomult elő a Szabadság tér irányában, Nagy Lajos főfelügyelő emberei körülvették őket és 32 nyilas-ifjút bekísértek a vadászuccai kapitányságra. Innen rövidesen a főkapitányságra kerültek, ahol egyelőre fogva tartották őket. A déli órákban egy cirkáló riadóautó emberei észrevették, hogy a Rákóczi úton és a Rákóczi téren kisebb nyilas csoportok tüntető sétát rendeznek, A rendőrök itt újabb 16 fiatalembert fogtak el és kísértek be a VIII. kerületi kapitányságra, ahonnan nem bocsátották őket el.

A rendőrség egyébként a Szent István-napi rendzavarásról a következő hivatalos jelentést adta ki:
„A Szent István-napi tűzijátékot egy nagyrészt suhancokból álló csoport arra akarta felhasználni, hogy különböző nemzeti szocialista jelszavak kiabálásával a közönség nyugalmát zavarja és a rendet megbontsa. Ezt követően a szétoszló tömegből többen a Nemzeti Színház környékén ugyanezt a tüntetést meg akarták ismételni. Mindkét esetben a rendőri karhatalom idejében közbelépett és a rendbontók közül 58 egyént előállított. Az előállítottak ellen kivétel nélkül megindult az eljárás.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Botrány a footballmeccsen Botrány a footballmeccsen
Parázs botrány színhelye volt tegnap a Hungária-úti footballpálya....
Röntgen professzor csodálatos felfedezésének  negyvenedik évfordulója, a korszakalkotó találmány híre Röntgen professzor csodálatos felfedezésének negyvenedik...
Röntgennek az első kísérletek után rövidesen sikerült a mellkas...
Argentin zárdákban Argentin zárdákban
Hónapokkal ezelőtt a világsajtót is bejárta annak a különös kalandnak...
Az egész világon hihetetlen izgalommal lesik a hireket Nobile tábornok léghajójáról Az egész világon hihetetlen izgalommal lesik a hireket Nobile...
Nobile tábornok és az „Italia” sorsa felől a...
Az ótátrafüredi nemzetközi műkorcsolyázó verseny Az ótátrafüredi nemzetközi műkorcsolyázó verseny
Ótátrafüreden szombaton és vasárnap ezerfőnyi közönség előtt...
Az ántánt összkonferenciája Az ántánt összkonferenciája
Napok óta tart az entente párisi konferenciája, de mindaddig...
Rutén képeink Rutén képeink
A miként nyelvük és embertani sajátságaik arra vallanak, hogy...
Gyulai Pál  (1826-1909) Gyulai Pál (1826-1909)
Aminek szinte a lehetőségét sem akartuk hinni: Gyulai Pál nincs többé...
Háboru a Csendes-óceánon Háboru a Csendes-óceánon
A háboru villámszerű gyorsasággal tört ki a Csendes-óceánon, amikor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98