Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Magyar politikai körök megelégedéssel fogadják a román kormány rendeleteit

Budapest, augusztus 8.

A bukaresti hivatalos lap csütörtöki és vasárnapi számában közölte azokat a román kormányrendeleteket, amelyek a kisebbségi kérdést vannak hivatva rendezni a Románia által aláírt nemzetközi egyezmények szellemében. Ezeknek a rendeleteknek az erdélyi magyarság sorsa és jövője szempontjából rendkívüli jelentőségük van.

 

Ha tényleg végrehajtják őket, akkor a jövőben a magyar gyerekek magyar iskolába járhatnak, magyar nyelven vizsgázhatnak, még az érettségi vizsgát is magyarul tehetik le. A magyarok által lakott községekben a városokban a hivatalnokoknak tudniok kell magyarul és ott, ahol a lakosság többsége magyar, a városok polgármesterévé, a községek jegyzőjévé, illetve bírájává csak magyar embert lehet megválasztani.


A magyar köztisztviselőket felmentik, a román nyelvvizsga alól, ha román állami iskolai bizonyítványuk van és a magyarok a román bíróságok előtt is magyarul beszélhetnek, ha nincs ügyvédi képviseletük.

 

A rendelet biztosítja az Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesület működését, valamint az Erdélyi Múzeum Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a marosvásárhelyi Teleki Könyvtár helyzetének rendezését.

 

A vasárnapi rendelet, amely kisebbségi főkormánybiztosságot állít fel, kimondja, hogy a törvények nyelv, faj és valláskülönbség nélkül az összes román állampolgárok számára azonos polgári és politikai jogokat biztosítanak.


Ezért a kisebbségek teljesen szabadon használhatják anyanyelvüket a vallási életben, sajtóban, a magán- és kereskedelmi vonatkozású ügyekben, a gyűléseken és összejöveteleken, jogukban áll iskolákat és más nevelő intézeteket felállítani és ezekben anyanyelvüket, vallásukat korlátozás nélkül gyakorolni.

 

Kimondja a rendelet, hogy a kisebbségek minden foglalkozást szabadon űzhetnek és az ország bármilyen más polgáraihoz hasonló módon viselhetnek közhivatalt és egyéb tisztségeket.

 

Magyar politikai körökben a két román rendelet kedvező benyomást keltett és a velük kapcsolatban kialakult felfogásról a következőket mondották munkatársunk:
- Megelégedéssel vesszük tudomásul a román kormány rendelkezéseit, amelyek arra irányulnak, hogy az erdélyi magyarság helyzetét könnyítsék, emberibbé és elviselhetőbbé tegyék. Reméljük, hogy a Christon Miron-kormány jószándékai érvényesülni fognak a mindennapi életben és az alsóbb hatóságok a rendeleteket nem csak olvasni, hanem alkalmazni is fogják. Ebben az esetben a kisebbségvédő rendeletek hatása kifelé is megmutatkozik majd abba, hogy normalizálja az egymással szomszédos Románia és Magyarország helyzetét.


Ha ez bekövetkezik, nem lesz akadálya annak, hogy a magyar-román viszony fejlődésében ugyanolyan javulás álljon be, mint Jugoszlávia és Magyarország kapcsolataiban már eddig is mutatkozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Székely Nemzeti Múzeum főbejáratának felirata A marosvásárhelyi Teleki Téka épülete
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A népszínház-utcai rablógyilkosság A népszínház-utcai rablógyilkosság
Duffek József bünügyében tudvalevőleg a budapesti kir....
Rövidek Rövidek
Az angol-amerikai Palesztina-bizottság ideiglenes jelentés kiadását...
Amerikai csapat küldés Európába Amerikai csapat küldés Európába
Jövőben az Európába küldendő csapatok száma a tervek szerint minden...
Értekezlet a kivándorlás ellen: hogyan lehetne korlátozni? Értekezlet a kivándorlás ellen: hogyan lehetne korlátozni?
A Zemplén vármegyei gazdasági egyesület folyó évi junius hó 30-án...
Merénylet az olasz király ellen Merénylet az olasz király ellen
Óriási szenzácziót keltett az a hír, a mely lapunk zártakor...
Hogyan szólitották fel a Schönbrunnban tartózkodó Károly királyt lemondásra Hogyan szólitották fel a Schönbrunnban tartózkodó Károly királyt...
Egyik berlini ujság most közli Windischgraetz Lajos herceg...
Egy fiatal pár öngyilkossága Egy fiatal pár öngyilkossága
Budapest egyik kisebb fogadójában öngyilkos lett egy fiatal ember és...
A diadalmas Vörös Hadsereg A diadalmas Vörös Hadsereg
Ugy nyomul előre a feltámadt proletáriátus, mint győzelmes tengerár,...
Egy „svéd” cselédszoba ágyán ülve szemén monoklival halt meg Szomory Dezső Egy „svéd” cselédszoba ágyán ülve szemén monoklival halt...
Két dráma, egy kötetre való lírai költemény, egy 4000 kötetes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98