Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Rövidek

Bezárt a szovjet két moszkvai templomot

Moszkva, augusztus 7.

A szovjet újabb vallásellenes rohama most már elérte az utolsó, még meglevő moszkvai templomot is. Ez a templom a német Péter Pál-templom. Amikor két évvel ezelőtt Sirick lelkészt, aki az utolsó evangélikus lelkészt, aki az utolsó evangélikus lelkész volt Moszkvában, letartóztathatták, a lelkész nélkül maradt hívek nem hagyták cserben templomukat, hanem minden vasárnap összegyűltek abban és csendesen imádkoztak.

 

Vasárnap délelőtt a templomba igyekvő hívek a templomot zárva találták. A templom előtt a GPU tehergépkocsijai állottak s azokra éppen felrakták a templom berendezési tárgyait. A templom bezárása minden törvényes alap nélkül történt. Hasonlóképpen bezárták az egyik nagyobb görögkeleti templomot is: a Doregomilowe uccában levő Krisztus mennybemeneteléről elnevezett székesegyházat.

Az MTI Londonból keltezett rövid közleményt adott ki augusztus 15-én, hétfő délután:
Alaptalanok a  híresztelések német mozgósításról, a francia és angol demarsról.

London döntött: Három részre osztják fel Palesztinát
London, augusztus 15.
(Az Információ jelentése.) Palesztina felosztásának ügye döntés elé jutott. Hétfőn összeült Londonban a bizottság, hogy megállapítsa a felosztandó Palesztina három új államának határait. Az angol kormány – írják a lapok – szilárdan el van tökélve arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, végrehajtja Palesztina felosztását.

György király Washingtonba utazik
London, augusztus 21.
A világpolitika középpontjában – írják a lapok – a közeljövőben az angol-amerikai viszony kérdése álla s a washingtoni királylátogatás e tekintetében döntő fordulatot jelent. A washingtoni út egészen szorosra fűzi majd Anglia és az Egyesült államok kapcsolatait és előreláthatólag új szerződéses megállapodásokra fog vezetni.

„Állott már e nép nagyobb viharban is!” – mondotta Tildy Zoltán
Füzesgyarmat, augusztus 28.
- Innen izerem azoknak, akik a félelmet terjesztik az országban és bele akarnak kapaszkodni mások kabátjába, innen üzenem azoknak, akiknek lelke mélyén felrémlett az országárulás szelleme, hogy állott már ez a nép nagyobb viharban is a történelem során! Óriási világhatalmak ereje csapott össze felette, mégis itt vagyunk, megvagyunk, magyarok vagyunk és ebből a magyarságunkból ennek a földnek semmiféle hatalma nem fog bennünket eltántorítani. Mi lehetünk idegen nagy népek barátai, ha velünk barátságot akarnak. De mi a barátságot csak mint egyenlő felek vagyunk hajlandók tartani. Az nem barátság, ahol az egyik az úr, a másik a szolga.


- Azt üzenjük hát a világ minden tája felé, hogy bennünk barátokat csak úgy lehet kapni, ha ezeréves függetlenségünket és a magyar nép szabadságakaratát megbecsülik.


A magyar honvédségről beszélt azután és a katonai egyenjogúságról. Nem szabad sajnálni semmit ésszerű áldozatot a honvédség érdekében!

 

Tildy után Varga Béla országos alelnök mondott beszédet, Gaál Gasztonról emlékezett meg, akinek a neve a tiszta erkölcsiséget jelentette.
- Mi - folytatta – az evangéliumot, a felebaráti szeretetet nem hagyjuk meghamisítani és föltétlenül szemben állunk a gyűlölséggel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy evangélikus templom Egy görögkeleti templomet VI. György Tildy Zoltán Varga Béla
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98