Dtum
Login with Facebookk
1938 | Február

Mese és társadalom

Sok mesét kell olvasnom. Naponta legalább ötöt-hatot. Részint érdeklődésem vezet a különböző primitív és paraszti kultúrák meséihez, saját gyűjtésemet rendezgetem s a hasonló motívumú egyéb emlékkel mérem össze, részint akarva-akaratlanul olvasom azokat a meséket, amelyekről "szíves véleményt" kell mondanom.

 

Ez utóbbi meséket nem a parasztok küldik, inkább tisztes hölgyek, kik férjük bankigazgatói jövedelmét vélik irodalmi sikereik erkölcsi és anyagi eredményeivel növelni, vagy békében éldegélő nyugdíjasok: az életet már csak a mese aspektusából szemlélik, valamennyi kalandon túljutottak már.

 

Hiába tiltakozom, a megtisztelő bizalom elől nincs menekvés. Ha arra hivatkozom, hogy én csak a népi mesékkel foglalkozom s szerénytelenség lenne bírálónak feltolakodom, megsértődnek helyettem s a maguk nevében is megsértődnek: alkotásaik nem érnek annyit, mint azok a paraszti tákolmányok? Némelyikük még azt a kérdést is fölveti tréfásan: tán ők nem nép, csak a parasztok? Kénytelen vagyok igazat adni nekik.

S hogy mégjobban megengeszteljem sértettségüket, e pár sorban - meséiket tanulmányozom társadalomlélektani szempontból. Többen foglalkoztak már a paraszti mesékkel kapcsolatban ezzel a kérdéssel. Az egyik meseszerkezet: a kiskanász vagy valamelyik paraszti hős hosszú küzdelmek után legyőzi, vagy pár helyre tréfával kiüti ellenfeleit a nyeregből s elnyeri a királykisasszony kezét, a fele országot s nagy lakodalmat csapnak, ahol még a mesemondó is kimulathatja magát.

 

Valóban nem nehéz ebben a mesetípusban fölfedezni a nép sóvárgását, szociális aspirációit, a jelen helyzettel való elégedetlenségnek szép meseszóban való kifejezését. A mozdíthatatlan, szétrobbanthatatlan társadalmi szerkezet elleni tiltakozás, a társadalmi dinamika fejeződik ki a paraszti mesékben. Kínál társadalomlélektani tanulságokat a másik mesecsoport is. Csakhogy másféléket. E gazdag, vagy legalább is jómódú meseírók az ellenkező oldalról szemlélik a világot.

 

Meséikben (szinte kivétel nélkül) éhező, nyomorgó, lerongyolt proletárgyerekek szerepelnek, nagy zöldséges szatyrokat cipelnek, lyukas cipőben újságot árulnak a lucskos utcán, tüdővészes beteg anyjuknak hordják haza a filléreket. E nyomorúság ábrázolásában igen naturalisták, látható kedvvel festik a másik nyomorát. S ekkor jelenik meg a színen a jótékony tündér: egy bankár felesége, prémeskabátú öregúr, autóból kilibbenő (csak libbenni tud) illető "néni", aki az éhségtől elájult gyermeket hazaszállítja a tüdőbajos anyához s a fűszeresnél egész rakomány élelmiszert vásárol össze s ezzel "fényt derít a szegényes kis otthonban".

 

Néhol tovább is megy a szerkesztői buzgalom s az éhező, jó tanuló kisfiú a rakoncátlan bankárgyereknek lesz pajtása, együtt tanulnak s mindkettőből törvényt és társadalmat tisztelő derék polgára lesz a hazának. Egyik bizonyára bankelnök, a jó kisfiú szintén felnő, tán még rendes havi fizetése is lesz. De ez utóbbi vulgáris részek már nem kerülnek bele a mesébe. A jótékony tündér a fűszeres segítségével helyrebillentette a világrendet s ráadásul még olcsó házitanítót is szerzett. Minden jótett elnyeri jutalmát.

Nem akarok igazságtalan lenni, nemcsak ilyen meséket írnak a jómódú dilettánsok. Írnak rosszabbat is. De a szociológus fanyar mosollyal figyelheti a társadalomlélektani törvények e primitív megnyilvánulását. Ezekben az úri műmesékben már a rokokó szerepjátszó hamis igyekezete sincs meg: ők nem akarják lefegyverezni a pásztorokat a kifésült illatos báránykák őrizésével. Meséikben is a társadalmi rendet őrzik. Példamutató hűségük figyelmeztetés lehet a parasztság számára is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ady és Salome Ady és Salome
1907 májusának valamelyik estéjén elvittem Ady Endrét Párizsban a...
Ketten is megjavították az 5000 méteres gyaloglás rekordját Ketten is megjavították az 5000 méteres gyaloglás rekordját
A Ferencvárosi Torna Club vasárnap délelőtt, Üllői-úti sporttelepén...
A lengyel kormány köszönete a lengyel menekültek megsegítéséért A lengyel kormány köszönete a lengyel menekültek...
A lengyel külügyminiszter a következő levelet intézte a Gyöngyösi...
A máramaros-szigeti kiállitás A máramaros-szigeti kiállitás
Augusztus 25-ikén nyitotta meg Hegedűs Sándor kereskedelmi miniszter...
Kiss József jubileuma Kiss József jubileuma
Az irodalom és a közönség együtt ünnepelte Kiss Józsefet, a ki most...
Sebestyén Károly: A czinikusok
Filozófiai irodalmunknak nem csekély gyarapodása e munka, mely a...
Szerb (MAC) megvédte Budapest mezei futóbajnokságát Szerb (MAC) megvédte Budapest mezei futóbajnokságát
A MASz. vasárnap délelőtt rendezte meg Budapest mezei...
A kormányozható rakéta, a gázrakéta A kormányozható rakéta, a gázrakéta
„Egy új bolygó született: a kormányozható rakéta” -...
Az európai uralkodók hitvesei Az európai uralkodók hitvesei
Huszonhat kedves női arczképet mutatunk be itt olvasóinknak. A képek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98