Dtum
Login with Facebookk
1938 | Január

Blum megbízást kapott a kormányalakításra

Párizs, január 16.
A hirtelen kirobbant francia kormányválság vasárnap drámai fordulóponthoz érkezett. A francia kamara döntő súlyú polgári pártja, a radikális szocialisták visszariadtak attól, hogy a szocialisták támogatása nélkül és a kommunisták fenyegető izgatásával szemben a középjobb polgári pártjaira támaszkodva kormányt alakítsanak.

 

A kísérlet, hogy Bonnet helyett a polgári radikálisok másik vezetője, Chautemps vagy Sarraut vegye át a kormányalakítás súlyos feladatát, szintén kudarcot vallott.

 

A francia polgári baloldal a kirobbanó osztályharctól való félelmében nem merte a kockázatot vállalni, hogy a népfrontot megbontsa. A köztársaság elnökének nem maradt más hátra, minthogy a szocialisták vezérét, Leon Blumot bízza meg kormányalakítással, aki igyekszik az új kabinet alapjait jobbfelé kiszélesíteni és Flandin, valamint Reynauld csoportjaival kiegészíteni.

 

A helyzet azonban olyan feszült, hogy a legközelebbről érdekelt angol politikai körök is kétkedéssel néznek az új Blum-kormány működése elé. Egyévi aránylagos csend után újból fellángolt a sztrájkszenvedély Franciaországban, részben a kommunisták lobbantották fel, akik a francia külpolitikának erősebben hangsúlyozott oroszbarát jellegét követelik, részben pedig a szakszervezetek szélsőbaloldali vezetőit.

 

A francia nagyipar viszont megelégelve a veszteséges üzletmenetet és a termelésnek állandó megkötését, döntő csatára kívánja kényszeríteni, ha kell a kamara feloszlatása útján is, a kormányt.

 

Bonyolítja a helyzetet az is, hogy a két marxista párt a devizaforgalom megkötését követeli, amelyet a polgári politikának Angliára és Amerikára való tekintettel mereven elutasítanak.

 

A rendkívül feszült külpolitikai helyzetben csak egy remélhető, az, hogy akár Blumnak, akár egy polgári politikusnak sikerülni fog az angol példa nyomán a nemzeti egység kormányát megalakítani és ezzel a fenyegető osztályharc veszélyét Franciaország felől elhárítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98