Dtum
Login with Facebookk
1938 | Június

A Daladier-kormány megnyerte a nagy frankcsatát!

Páris, junius hó 12.

Ugy látszik, a világnak csakugyan hozzá kell szoknia
ahhoz, hogy Franciaország a drámai meglepetések hazája. „Everything is possible in France”, Franciaországban minden lehetséges, szokta mondani Herrick, az Egyesült Államok volt párisi nagykövete azoknak az amerikai megfigyelőknek, akik a papirforma szerint próbálták előre kiszámitani a francia politikai vagy gazdasági élet küszöbön álló fordulatait – és az események tiz évvel az amerikai diplomata halála után is igazat adnak a jószemü Herricknek.

Papirforma szerint a Marchandeau-féle devalváció
épugy ideig-óráig tartó remedium lett volna, mint ahogy az volt az Auriol és a Bonnet devalvációja. Mert hiszen alapjában véve semmi sem változott, csak a frankot nem támogatja többé a kiegyenlitési alap sok milliója egy mesterségesen tartott árfolyamon. A költségvetési deficit épugy megmaradt, mint ahogy tovább is fokozódtak a hadügyi kiadások és mint ahogy nem tüntek el a gazdasági életből a Népfront szociális kisérletének ideges utórezgései. Papirforma szerint tehát a frankkal szemben továbbra is érvényesülnie kellett volna a nemzetközi bizalmatlanságnak és a devalvációval a kincstár nem nyert volna egyebet, mint három-négy hónapi lélegzetet.

Ezzel szemben a fordulat,
amely a valóságban bekövetkezett, alapjában változtatta meg Franciaország pénzügyi helyzetét és a változás époly drámai volt, mint meglepő. Ami nem sikerült Vincent Auriolnak, amibe belebukott Georges Bonnet, az egy csapásra sikerült a Daladier-Marchandeau-kormánynak: visszaállitotta a bizalmat a frankkal szemben és megkezdődött az a folyamat, amire ugy vártak Franciaország pénzügyi hatalmasságai, mint az égi mannára: a kimenekült tőkék visszaözönlése Franciaországba.

Szándékosan mondom, hogy visszaözönlése:
nem szivárgás ez, hanem áradása az aranynak, amely széles folyamban hömpölyög, türemlik vissza Franciaországba. Számszerinti statisztikát természetesen lehetetlen összeállitani a repatriálódott francia tőkékről, de a nagy bankoknál legalább nyolc-kilenc milliárdra teszik azt az összeget, amely a devalváció óta visszavándorolt Franciaországba. Már pedig, amint ezt tudósitásaimban nem egyszer megállapitottam, ez a francia pénzügyi helyzet sarkpontja, ez az a pont, amely eldönti Franciaország pénzügyi sorsát. A kivándorolt tőkék bekapcsolódása a gazdasági életbe jelenti a termelés meggyorsulását, az adóbevételek természetes növekedését és helyreállitását annak az egyensulynak, amelyet Laval kabinetje óta hiába próbálnak megtalálni a francia pénzügyek javasasszonyai.

A gazdasági tények és számok logikájával hiába próbálnánk itt az okokat kitapogatni.

A pénzügyeknek is van lélektana és a fordulat, amely Franciaországban bekövetkezett, ép olyan lélektani volt, mint a frank-bessz összeomlása Poincaré alatt, amikor nem a Morgan százmilliós kölcsöne mentette meg a francia frankot, hanem a lélektani változás, amely a francia tőkésben helyreállitotta a bizalmat. Pontosan ez a változás következett be a Daladier-kormány erélyes pénzügyi intézkedései révén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Korszerű dal Korszerű dal
Lángba borult Európa: Itt van a nagy döntő próba: Keljetek föl s...
A láthatatlan gomb A láthatatlan gomb
Amit most leirunk, ez nem fantasztikum, nem mese, viszont a cimben...
Sajtóper egy szász lap ellen
A tulzó szászok – ugynevezett zöldszászok – Brassóban...
Kis magyarok Kis magyarok
Ha átnézem a vasárnapi újságokat, okvetlen fellapozom a...
A forgalmi adó megbénítja a háziipart A forgalmi adó megbénítja a háziipart
A forgalmi adó és a vasúti tarifa emelése a háziipari cikkek...
Nálunk járt Rosetti Horia román képviselő Nálunk járt Rosetti Horia román képviselő
Rosetti Horia román képviselő, a kiváló vívószaktekintély, aki...
Zichy, Ernszt és Sigray rendszerváltozást sürgettek vasárnap Sárvárott Zichy, Ernszt és Sigray rendszerváltozást sürgettek vasárnap...
Szikrázó napsütésben, ötezer főnyi hallgatóság előtt tartotta...
Féllábú ugrómüvész Féllábú ugrómüvész
A kenyérkereset szükségessége mindennél erősebben kényszeriti rá az...
Megfiatalitotta Pálmay Ilkát speciális műtéttel dr. Ertl tanár Megfiatalitotta Pálmay Ilkát speciális műtéttel dr. Ertl tanár
Előkelő társadalmi és szinházi körökben már hetek óta suttogják a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98