Dtum
Login with Facebookk
1938 | Június

Babits Mihály hitvallása

A napi politika zsivajában felhangzott egy mindennapi politikán túlzengő hang. Az idő zürzavarába bevilágított az időtlen Eszme reflektorfénye. A matéria durva kiáltozásán áttört a szellem fölényes megszólalása.

Ezt kellett hogy érezze minden gondolkozó ember, aki olvasta Babits Mihály hitvalló cikkét a Pesti napló május 15-iki számában. Az aktuális atmoszféra késztette a költőt a cikk írására, de nem aktuális cikket írt, hanem olyat, ami minden időknek szól. Nem politikai cselekvésekbe elegyedett bele s nem is a nap vita-kérdései diktálták szavait. Olyan időben, amikor az emberek tudatába az anyag elsőbbségét a szellem felett hirdeti egy Európát elárasztással fenyegető mozgalom, amikor a testet a lélek rovására, a vért a gondolat rovására, a gyűlölködést az emberiség rovására hangsúlyozzák s a kereszténységből bunkót csinálnak bősz fanatikusok s amikor az emberek tömegei lelkesedve kínálják nyakukat a szolgaság igájának, a Költő fölkel betegágyából és hangos szóval hitet tesz a szellem, a lélek, a humanitás és a szabadság mellett.

 

Ma, amikor a tudatlanság támadja az emberi művelődés nagy hagyományait, a Költő szembeáll a Kor hullámverésével és az örök igazságot szegezi szembe a nap kicsiny emberinek képzelgéseivel. A Költőnek nem dolga törődni a napi kérdésekkel, de igenis dolga az Eszme és az Eszmény mellé állni, ha azt fenyegetik e napi kérdések zavaros hullámai. Őt nem tarthatja vissza, ha az emberek nem hallgatnak szavára. Ha egyedül maradna is, akkor is bele kellene kiáltania a világba a maga szavát.

 

De bizonyára nincsen egyedül. Vannak még ebben az országban, akikben él még a szellem tisztelete s a szabadság szeretete, amelyért a magyarok nemzedékei lelkesültek, harcoltak és véreztek. Ha nem halljuk is a hangjukat, ha nem mernek hangosan nyilatkozni, talán nincs is módjuk rá, de lehetetlen, hogy ne legyenek lelkek, akikben él még a magyarság nagy elméinek s a legjobb magyar szíveknek szelleme. De ha egyedül maradna is, a Költő nem hallgathat, mikor megszólalnia kötelesség. S szava olyan tiszta és erőteljes, hogy nem tud rajta erőt venni beteg testének gyöngesége sem.

A magyar irodalomnak büszkesége, hogy mindig, minden nemzedékében, amióta megvan, a szellem érvényéért és a szabadság tiszteletéért küzdött. Babits Mihály nagy elődök hosszú sorától vette át a fáklyát. Ő a legméltóbb rá kortársai közül, hogy magasra emelje s tovább adja az utánunk jövendő nemzedékeknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A lisztpanama A lisztpanama
A lisztpanama ügyében az árdrágító visszaesés vétsége miatt...
Lisztutalványok Lisztutalványok
A vidéki városok egymásután léptetik életbe az utalványozási...
Az 1943. évi májusi tűzgömb 4. Az 1943. évi májusi tűzgömb 4.
A meteor és a csóva színe valószínűleg különböző lehetett. A...
Budapest – Vidék 2:2 (1:1) Budapest – Vidék 2:2 (1:1)
A húsvét évről-évre ünnepe a magyar labdarúgásnak is. A békeidőkben a...
Halmay Zoltán a világ legjobb sprinter úszója Halmay Zoltán a világ legjobb sprinter úszója
A magyar sportvilág ismét ünnepet ül. Halmay Zoltán aug. 14-én...
San Marino köztársaság jubileuma
Tizenhetedik századát ünnepli a napokban Európa legkisebb állama, a...
A Máv. Gépgyári SK junior versenye A Máv. Gépgyári SK junior versenye
A Máv. gépgyári Sportkör a ifjúsági bajnokságban szerzett sikereit...
A Magyar Athletikai Club őszi viadala A Magyar Athletikai Club őszi viadala
Négy pozitív eredmény, két rekord, egy vándordíj! A Magyar...
Szégyen-e, ha egy író írásműveit átdolgozzák? Pikáns intimitások a kétes irodalmi sikerekről Szégyen-e, ha egy író írásműveit átdolgozzák? Pikáns intimitások a...
A múlt héten éppen a Ma Este legutóbbi számában megjelent egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98