Dtum
Login with Facebookk
1938 | Május

Zavaros helyzet Csehszlovákia körül

Párizs, május 22.
A francia főváros figyelme megoszlik a spanyol és a cseh kérdés között. Szombat óta a Quay d’Orsayn szakadatlanul tanácskozások folynak, amelyeknek tárgya részben Franciaország magatartása a pireneusi határ lezárása kérdésében, részben pedig az a kérdés, vajjon a robbanásig feszült helyzetben a francia kormány továbbra is kövesse a Londonból megjelölt irányt, vagy pedig önálló elhatározásokra szánja el magát.


A libiai olasz csapatösszevonások híre, valamint a Sziriában a legutóbbi napokban az arab lakosság körében megfigyelhető mozgás, amely francia csapatösszevonásokat tett szükségessé, továbbá az a hír, hogy Lengyelország a kárpáti határ mentén csapatokat vont össze, de ugyanakkor a lengyel-esek határnyugati szakaszán történt cseh csapatösszevonások ellen Prágában tiltakozott, rendkívül izgalmassá és zavarossá teszik a helyzetet.


Bonnet külügyminiszter szombaton késő este először Sir Eric Phipps párizsi angol nagykövetet, majd a szovjet párizsi nagykövetét Suritsot fogadta. Hír szerint a szovjet nagykövet kijelentette a külügyminiszter előtt, hogy Moszkva csak abban az esetben hajlandó támogatni Csehországot, ha Franciaország a cseh-francia szövetségi szerződéshez híven kiáll Prága mellett.


A francia lapok nem veszik ugyan biztosra, hogy Anglia a cseh-német viszályban a francia álláspontot fogadja el, de remélik, hogy Anglia és Franciaország kettős nyomása elhárítja a háború veszedelmét és lehetővé teszi a szudéta-német kérdés békés megoldását.

 

A jobboldali lapok hangsúlyozzák, hogy Franciaország a mai körülmények között sem szegi meg a szerződéses kötelességeit, de abban bíznak, hogy erre nem is kerülhet sor, miután a cseh kormány a rend és nyugalom megőrzésére mindet el fog követni.

 

A Sunday Times jelentése szerint Bonnet külügyminiszter a párizsi német nagykövetséget is fogadta és nyomatékosan kijelentette előtte, hogy Franciaország szerződéses kötelességeihez híven minden körülmények között Csehszlovákia segítségére siet. A nagykövet erre azt felelte, hogy egy francia-német háború Csehszlovákia miatt elképzelhetetlen, mire Bonnet emlékeztette a nagykövetet arra, hogy Göring tábornagy a legutóbbi időben nyíltan beszél a Csehszlovák köztársaság feloszlásáról.

London, május 22.
Az angol kormány vasárnap elhatározta, hogy hattagú miniszterközi bizottságot küld ki, amely állandóan készenlétben marad. A bizottság tagjai: Chamberlain miniszterelnök, Halifax külügyminiszter, Hore-Belisha hadügyminiszter, Kingsley-Wood légügyi miniszter, lord Inskip, a fegyverkezések egyesítésének minisztere és Simon kincstári alkancellár.


A Sunday Times szigorú intelmeket intéz Németország címére és vezércikkét a következő szavakkal fejezi be:
Nem valószínű, hogy Hitler európai háborúba sodortatná magát, ha békés eszközökkel is elérheti célját. Ha mégis a háborús megoldáshoz folyamodna, úgy a támadó fél ezúttal nem hivatkozhatna semmiféle mentő körülményre és beláthatatlan következményeket zúdítana magára. Mindenki azt reméli és mindenki azért imádkozik, hogy Hitler és tanácsadói azt az utat válasszák, amely a békéhez vezet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Georges Bonnet Sir Eric Phipps Kingsley-Wood Lord Inskip
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az angol-orosz viszály Az angol-orosz viszály
Az orosz balti flottának az angol vizeken történt átvonulása nagy...
Üvöltő szelek Üvöltő szelek
Két nővérnek, kik falusi lelkészleányként, a világtól eldugottan...
Kacsura herczeg Kacsura herczeg
A kulturában, hatalomban óriási lépésekkel haladó Japánnak ma...
A Községi Élelmiszerüzem széles skálájú szociális munkássága A Községi Élelmiszerüzem széles skálájú szociális...
A székesfőváros Községi Élelmiszerüzeme teljesítmények és szociális...
Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban
Vasárnap reggel fél nyolckor autón indult útnak Budapest válogatott...
Magyarország 1910. évi sulyemelő bajnoksága Magyarország 1910. évi sulyemelő bajnoksága
A csepeli tölténygyár disztermében rendezte mult vasárnap a BAK a...
Magyar író napjai Magyar író napjai
Egy újságíró barátom elmondotta egy beszélgetését, amely a...
Előkelő gonosztevő
Milánóban az előkelő társaságok egyik legismertebb tagja, Veschio...
Uzsora vétséggel vádolt takarékpénztári igazgatók Uzsora vétséggel vádolt takarékpénztári igazgatók
Wachelkovits Etel magánhivatalnoknőnek pénzre volt szüksége s az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98