Dtum
Login with Facebookk
1938 | Szeptember

A törökverő

Darvas József regénye

A történeti regények és regényes életrajzok sokszor már ijesztő áradatában örömet jelentő meglepetés Darvas József könyve Hunyadi Jánosról és koráról. Az utóbbi időben már-már gyanus volt a magyar múltnak az a szakszerű felparcellázása, melynek során író-mesteremberek felosztották maguk közt a történelem évszázadait és alakjait. Darvas József műve, komoly írói eszközein kívül, abban is különbözik ettől az üzemi termeléstől, hogy újszerű szemlélettel próbálja megvilágítani a kort, a magyar előrenaissance-t, amelynek központi alakja az ösztönös tehetségű hadvezér és hatalomszerző, Hunyadi János.

Darvas nem a szokványos történetírás madártávlatából, hanem szinte azt mondhatnók, alulról látja a korszakot és a benne mozgó emberi alakokat. Névtelen jobbágyok babonás lázongásával kezdődik Darvas könyve, s a Kapisztrán szavaitól misztikus vakmerőségre gyulladt paraszti keresztesek diadalával, Nándorfejérvár megvédésével végződik. Minden tanító célzat és irányzatosság nélkül írja meg Darvas a XV. század első felének magyar világát, de könyvéből kiérezzük, hogy mindennek fordulópontja  már akkor is  a jobbágyság ismeretlen tömegeinek sorsa és szereplése.

 

Zsigmond és a Hunyadiak kora a mohácsi katasztrófa előjátéka: az egymással küszködő erők, az oligarchák és a király vetélkedései, a huszitizmus köntösébe öltözött jobbágylázadások, a folyton fenyegetőbb, de csak elsikkadó kérdésként fölmerülő török hódítás hulláma, a kisnemesség osztályöntudatra jutása  mindez előrevetett árnyékát mutatja a középkori Árpád-birodalom végzetes felbomlásának, a megoldatlan külső és belső veszedelmek alatti összeomlásnak.

Hunyadi alakjában az ösztönös hatalomratörőt rajzolja Darvas; az erdélyi kisnemes-fiú már második nemzedék ugyan, de leplezetlen erőszakkal, fáradhatatlan akarattal finomabb intrikákat félresöprő lendülettel lesz az ország legelső nagyura, kormányzó, hadvezér, dinasztia-alapító. Darvas a török veszedelem elleni összefogás nagy nemzeti gondolatát próbálja megtenni Hunyadi vezérlő eszméjének; ez azonban nem válik egységes politikai koncepcióvá az ő Hunyadijában,  amint ezt a történetírás is valószínűvé teszi.

 

Sokkal inkább azt érezzük a könyv nyomán, hogy a saját birtokait védő délvidéki főúr tágítja itt a török elleni harcot országos érdekké. Keveset hangsúlyozott tény, hogy Hunyadi, a nagy "törökverő", több vereséget szenvedett a moszlim hadaktól (Nikápoly, Rigómező, Várna), mint ahány diadalt aratott fölöttük. Darvas is mindössze két háborús jelenetet mutat be: a Marosszentimre melletti csatát és Nándorfejérvár hősies védelmét.

Hunyadi alakját és rajta keresztül a kort, egymás után következő kisebb genre-képek sorozatában muttatja be az író. Nem ad, nem is adhat így teljességre törekvő jellemrajzot vagy korképet; inkább az egyes helyzetekben bemutatkozó ember kissé szaggaott arcképe bontakozik ki a regényből. Egy személyről szóló történelmi miniatürökből adódik össze Darvas Hunyadi-portréja, s így szükségképpen sokhelyütt hiányos marad. Lélektani mozgatónak a félig autodidakta, írni-olvasni nem tudó nemes ifjú fogyatékossági érzését teszi meg: a fiatal Hunyadi irígyli és megveti a csiszolteszű oligarcha-fiakat, s több akar lenni náluk.

 

A hatalmas, gazdag, hírneves Hunyadi további serkentője pedig feleségével, a vele szembenfrigid Szilágyi Erzsébettel való viszonya; Hunyadi nem érti meg az asszony hidegségét, s újabb sikerekkel, hódításokkal akarja maga felé fordítani. Mindezekből azonban csak félig-meddig adódik Hunyadi igazi nagysága: ha az indokok megvannak is, a végső eredményt nem látjuk tisztán.


Darvas alulról való szemlélete megfosztja néha alakjait távlatuktól, s csak egyes szerencsés helyzetekben érezzük a figurák emberi méreteit. Viszont tömegjelenetei  a konstanzi zsinat, a huszita jobbágyok fojtott forradalma, tanácskozások, az egy-két szűkszavú csatajelenet  túlemelkedik a konvencionális leírásmódon és meglepően elevenné és plasztikussá válik.

Minden történeti regény főkérdése az alakok beszélgetésének problémája. A Tündérkert eddig felül nem múlt nyelvezete óta minden író megpróbált valamilyen archaikus beszéd-stílust teremteni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Darvas a paraszti nyelv fordulataival, szándékolt primitívséggel kísérli meg visszaadni a XV. század magyar nyelvi állapotát. Minden ilyen kísérlet mesterséges konstukció; Darvas érdeme, hogy párbeszédei nem bántóak, természetesen folynak, s nem kell nyelvtörténeti szótár a megértésükhöz.

 

Viszont sokhelyt kicsit durvává válik ez a stílus  az lesz, amire hajdan a "pórias" jelzőt alkalmazták. Az pedig különösen hat, hogy a külföldi alakok  Zsigmond király, a Kapisztrán, Cillei  ugyanazon a magyar paraszti nyelven beszélnek, mint a magyarok. Általában ez a beszédmód kissé egyszínűvé teszi az összes alakokat, elmossa a különbséget olasz és magyar, főúr és jobbágy, katona és pap között.

Apróbb hiányaitól eltekintve, érdekes és friss olvasmány Darvas Hunyadi-regénye; van történeti érzéke, tud levegőt varázsolni alakjai köré, s új szemszögből láttatja a történelmet s annak nagyjait, ismételten bizonyítva a tételt, hogy minden emberi nagyság legalább annyira a körülmények és a véletlen, mint az egyéni képességek szülötte.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kolozsvári új színház A kolozsvári új színház
A magyar színjátszásnak legrégibb hagyományai tulajdonképen...
A porosz képviselőház Hindenburg tábornokhoz A porosz képviselőház Hindenburg tábornokhoz
Gróf Schwerin Löwitz a porosz képviselőház elnöke a mazuri győzelem...
Kényszerszabályokkal szoritják munkára a napszámosokat Kényszerszabályokkal szoritják munkára a napszámosokat
A budapesti teherpályaudvarokon torlódva állanak a vasuti kocsik,...
Háborúk és betegségek Háborúk és betegségek
A harcztéren levő katonára állandóan ott leselkedik a halál, mely...
Ferencváros – Juventus 3:3 Ferencváros – Juventus 3:3
Ami az Újpestnek nem sikerült, a magyar bajnok sem tudta a bravúrt...
Az optimista Briand Európa gazdasági szövetségének tervén dolgozik Az optimista Briand Európa gazdasági szövetségének tervén...
Szerte a világon a sokat megszenvedett embermilliók kiujuló...
Elsülyedt az osztrák Baron Gautsch Elsülyedt az osztrák Baron Gautsch
Az osztrák Lloyd gőzhajós-társaság „Baron Gautsch” nevű...
Tizenöt csapat játszik az első osztályban Tizenöt csapat játszik az első osztályban
Az MLSz. közgyűlése által kiküldött ötös bizottság döntése folytán az...
Kártya és szerelem Kártya és szerelem
Öreg nénikék, tapasztalt kártyások babonája: - A ki a játékban veszt,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98