Dtum
Login with Facebookk
1938 | Szeptember

Rövidek

„A Németbirodalom és Olaszország együttműködik!” – írják a római lapok
Milánó, szeptember 11.
(Az Információ jelentése.)
Göring vezértábornagy szombati beszéde nagy visszhangot váltott ki az olasz közvéleményben.

 

A félhivatalos Popolo d’Italia: „Büszke figyelmeztetés a háborúra uszító demokráciák számára." A Németbirodalom és Olaszország együttműködik, hogy a világ számára békét teremtsenek.


A Corriera della Sera a beszédnek azokat a mondatait emeli ki, amelyekben Göring a róma-berlini tengely megingathatatlan voltáról beszélt.


A Gazetta del Popolo nürnbergi tudósítója szerint az idegen megfigyelőnek a beszéd elhangzásakor az volt a benyomása, hogy Európa történelmének e komoly napjaiban a német nép egységben és zárt sorokban, ereje tudatában felkészült minden eshetőségre.

 

Vérfürdőt rendeztek a japánok kínai polgárok között
Hankau, szeptember 4.
Csangcsauból, Honan tartományból jelentik, hogy a japánok 3800 kínai polgári személyi mészároltak le az északhonani Tajkvaug faluban megtorlásul azért, hogy a kínai irreguláris csapatok több japán katonát megölték.

Prágai főtisztviselők a nürnbergi pártgyűlésen
Prága, szeptember 4.
Schmoranz miniszterelnökségi miniszteri tanácsos és Siom külügyminiszteri miniszteri tanácsos a német kormány meghívására Nürnbergbe utazik, hogy ott résztvegyen a nemzetiszocialista pártnapon.

„Itt a békeszerződések revíziójának ideje!” – mondotta nagy beszédében Eckhardt Mezőberényben
Mezőberény, szeptember 18.
- Nehéz időkben, válságos napokban jöttünk el ide – kezdte szavait – és éppen ezért ne kívánják ma tőlem, hogy pártpolitikáról beszéljek. Ilyenkor nem pártpolitikát kell csinálni, hanem a nemzet legtöbb érdekeit helyesen szolgálni.


Kijelentette ezután, hogy csak külpolitikáról fog beszélni. Azt a helyzetet, amelyben az egész Dunavölgye él, a volt osztrák-magyar monarchia területe, a békeszerződések megteremtették. Ez a békeszerződések által teremtett helyzet tarthatatlanná vált!


Bebizonyult, hogy a germán és orosz erők között egyensúlyt tartani csak dunavölgyi együttműködéssel lehet. Mindig veszély fenyegeti az európai békét, ha a Duna völgye nem tudja a maga erejéből élni a maga életét.


- Akár német, akár orosz oldalról történhetnek olyan lépések és olyan terjeszkedések, amelyek már az európai egyensúlyt felborítjuk és mulhatatlanul háborúra vezetnek. Az én meggyőződésem mindig az volt, hogy az osztrák-magyar monarchiát nem elpusztítani kellett volna, hanem újraszervezni.


- Azt hiszem, hogy a tényekkel számoló magyar külpolitika reálpolitika volt, helyes európai és helyes magyar politika. A világ éppen elég hibát követett el ahhoz, hogy hozzáfogjon végre a reparációhoz, mert ha a hibákat tovább halmozza, a katasztrófa kikerülhetetlen. Itt a legfőbb ideje – mondotta – óriási éljenzés közben – hogy bekövetkezzék a hibás békeszerződések reviziója.


Büszkén állok itt az ország előtt, mert első voltam Magyarországon, aki még 1927-ben és 1928-ban nyakamba vettem a világot, hogy megmagyarázzam egész Európában és a tengerentúl, hogy revizió nélkül nem lesz béke a világon!

Angol alattvalók elhagyták Prágát!
Prága, szeptember 18
Vasárnap este 10 órakor diplomáciai körökben elterjedt az a hír, hogy az angol követség a Prágában tartózkodó angol alattvalókat minél rövidebb idő alatt való elutazásra szólította fel. Az angol követség több tisztviselőjének családtagja máris elhagyták a cseh fővárost. A követség tanácsa, amelyet a brit alattvalóknak adott, rendkívül feltűnést kelt és aggasztó magyarázatokat vált ki mindenfelé.

 

Benes már 1921-ben hozzájárult a határrevízióhoz
Prága, szeptember 26.

Magyar részről a közeledés előfeltételének a határok igazságos kiigazítását jelölték meg! Határozottan és világosan le kell szögezni, hogy cseh részről a magyar álláspontot honorálták. Benes kijelentette, hogy a párizsi béketárgyalások során nem annyira ő, mint inkább Kramarz erőszakolta a szertelen határokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Göring Kínai anya siratja fiát Japán támadás ártatlan áldozatait viszik a mentők Eckhardt Tibor Benes Eduárd
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Clémenceau, Franciaország megmentője, harmincórás irtózatos agónia...
Két új országos rekord a stafétabajnokságokban Két új országos rekord a stafétabajnokságokban
Teljes szélcsendben, ideális időben bonyolították le az izgalmasnak...
„Sátán”, a híres rendőrkutya fogott el egy szélhámost, akit a Sándor uccától a Gresham-palotáig üldöztek „Sátán”, a híres rendőrkutya fogott el egy szélhámost,...
Vasárnap este kilenc órakor a Sándor uccán ment végig Lázár Géza...
Két ember néz ma farkasszemet Moszkvában és százötven milliónyi közönség lesi minden mozdulatunkat Két ember néz ma farkasszemet Moszkvában és százötven milliónyi...
Amikor 1917 októberében, tomboló utcai harcok közepette a bolsevikok...
A BEAC országos versenye A BEAC országos versenye
A korai szezón dacára athlétáink kitünő formában vannak. A szezón...
Darányi miniszterelnök nyilatkozik a kormányzói, a választójogi törvényjavaslatokról Darányi miniszterelnök nyilatkozik a kormányzói, a választójogi...
A balatonfüredi választókerület közönsége vasárnap képviselőjét,...
A belga trónörökös betegsége A belga trónörökös betegsége
A belga királyi családot ért szerencsétlenségek ismét szaporodtak....
A frank a harmadik devalváció után A frank a harmadik devalváció után
Az, amit e sorok írója négy héttel ezelőtt megjósolt, hogy tudniillik...
Asszimiláció és irodalom - Schöpflin Aladár válasza Asszimiláció és irodalom - Schöpflin Aladár válasza
Farkas Gyula ellenkritikájának csak a főpontjaira teszek néhány...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98