Dtum
Login with Facebookk
1938 | Szeptember

Rövidek

„A Németbirodalom és Olaszország együttműködik!” – írják a római lapok
Milánó, szeptember 11.
(Az Információ jelentése.)
Göring vezértábornagy szombati beszéde nagy visszhangot váltott ki az olasz közvéleményben.

 

A félhivatalos Popolo d’Italia: „Büszke figyelmeztetés a háborúra uszító demokráciák számára." A Németbirodalom és Olaszország együttműködik, hogy a világ számára békét teremtsenek.


A Corriera della Sera a beszédnek azokat a mondatait emeli ki, amelyekben Göring a róma-berlini tengely megingathatatlan voltáról beszélt.


A Gazetta del Popolo nürnbergi tudósítója szerint az idegen megfigyelőnek a beszéd elhangzásakor az volt a benyomása, hogy Európa történelmének e komoly napjaiban a német nép egységben és zárt sorokban, ereje tudatában felkészült minden eshetőségre.

 

Vérfürdőt rendeztek a japánok kínai polgárok között
Hankau, szeptember 4.
Csangcsauból, Honan tartományból jelentik, hogy a japánok 3800 kínai polgári személyi mészároltak le az északhonani Tajkvaug faluban megtorlásul azért, hogy a kínai irreguláris csapatok több japán katonát megölték.

Prágai főtisztviselők a nürnbergi pártgyűlésen
Prága, szeptember 4.
Schmoranz miniszterelnökségi miniszteri tanácsos és Siom külügyminiszteri miniszteri tanácsos a német kormány meghívására Nürnbergbe utazik, hogy ott résztvegyen a nemzetiszocialista pártnapon.

„Itt a békeszerződések revíziójának ideje!” – mondotta nagy beszédében Eckhardt Mezőberényben
Mezőberény, szeptember 18.
- Nehéz időkben, válságos napokban jöttünk el ide – kezdte szavait – és éppen ezért ne kívánják ma tőlem, hogy pártpolitikáról beszéljek. Ilyenkor nem pártpolitikát kell csinálni, hanem a nemzet legtöbb érdekeit helyesen szolgálni.


Kijelentette ezután, hogy csak külpolitikáról fog beszélni. Azt a helyzetet, amelyben az egész Dunavölgye él, a volt osztrák-magyar monarchia területe, a békeszerződések megteremtették. Ez a békeszerződések által teremtett helyzet tarthatatlanná vált!


Bebizonyult, hogy a germán és orosz erők között egyensúlyt tartani csak dunavölgyi együttműködéssel lehet. Mindig veszély fenyegeti az európai békét, ha a Duna völgye nem tudja a maga erejéből élni a maga életét.


- Akár német, akár orosz oldalról történhetnek olyan lépések és olyan terjeszkedések, amelyek már az európai egyensúlyt felborítjuk és mulhatatlanul háborúra vezetnek. Az én meggyőződésem mindig az volt, hogy az osztrák-magyar monarchiát nem elpusztítani kellett volna, hanem újraszervezni.


- Azt hiszem, hogy a tényekkel számoló magyar külpolitika reálpolitika volt, helyes európai és helyes magyar politika. A világ éppen elég hibát követett el ahhoz, hogy hozzáfogjon végre a reparációhoz, mert ha a hibákat tovább halmozza, a katasztrófa kikerülhetetlen. Itt a legfőbb ideje – mondotta – óriási éljenzés közben – hogy bekövetkezzék a hibás békeszerződések reviziója.


Büszkén állok itt az ország előtt, mert első voltam Magyarországon, aki még 1927-ben és 1928-ban nyakamba vettem a világot, hogy megmagyarázzam egész Európában és a tengerentúl, hogy revizió nélkül nem lesz béke a világon!

Angol alattvalók elhagyták Prágát!
Prága, szeptember 18
Vasárnap este 10 órakor diplomáciai körökben elterjedt az a hír, hogy az angol követség a Prágában tartózkodó angol alattvalókat minél rövidebb idő alatt való elutazásra szólította fel. Az angol követség több tisztviselőjének családtagja máris elhagyták a cseh fővárost. A követség tanácsa, amelyet a brit alattvalóknak adott, rendkívül feltűnést kelt és aggasztó magyarázatokat vált ki mindenfelé.

 

Benes már 1921-ben hozzájárult a határrevízióhoz
Prága, szeptember 26.

Magyar részről a közeledés előfeltételének a határok igazságos kiigazítását jelölték meg! Határozottan és világosan le kell szögezni, hogy cseh részről a magyar álláspontot honorálták. Benes kijelentette, hogy a párizsi béketárgyalások során nem annyira ő, mint inkább Kramarz erőszakolta a szertelen határokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Göring Kínai anya siratja fiát Japán támadás ártatlan áldozatait viszik a mentők Eckhardt Tibor Benes Eduárd
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98