Dtum
Login with Facebookk
1939 | Április

Magyarország függetlenségéről beszéltek a vasárnapi képviselői beszámoló gyűléseken

Budapest, április 16.
Rákospalotán vasárnap az Egyesült Keresztény Párt nagygyűlést tartott, amelyen Tobler János országgyűlési képviselő megemlékezett a Felvidék és Kárpátalja visszacsatolásáról, majd hangoztatta, hogy olyan politikának kell érvényesülnie, amely nehéz viszonyok között is mindenkor biztatja a független Magyarországot.


Arra kell törekednünk, hogy elsősorban magyarul gondolkozzék mindenki, az öregek és fiatalok megértsék egymást. Rámutatott arra, hogy a Keresztény Pártnak fontos hivatása van.  Meggyőződésünk - mondotta -, hogy a szent kereszt az a jel, amelyben győzni fognak és semmiféle más kereszt alá nem bújnak. A kormányt támogatja a párt.

A szociáldemokraták gyűlései

A szociáldemokrata párt vasárnap délelőtt Pestszenterzsébeten tartott beszámológyűlést. Propper Sándor beszélt az állandóvá vált háborús feszültségről és rámutatott arra, hogy a kis országok függetlensége veszélybe kerül, pedig csak független és szabad nép szolgálhatja a társadalom javát.


Reisinger Ferenc hangoztatta, hogy a szociáldemokrata párt pacifista, követeli az általános leszerelést, de a mai viszonyok közt szükségesnek tartja a kitűnően felszerelt és erős hadsereget. Éppen a hadsereg érdekében szükség van jól felszerelt iparra. Felemlítette azt a visszás jelenséget, hogy éppen az iparügyi miniszter tett olyan kijelentéseket, amelyekből arra lehet következtetni, hogy  vissza akarja fejleszteni a magyar ipart. Előadta Reisinger, hogy Balogh István debreceni nyilas képviselő elmondta neki, hogy egyes nyilaspártok külföldi pénzeket kapnak.


Az óbudai munkásotthonban is gyűlést tartott a szociáldemokrata párt. Kéthly Anna beszámolójában megállapította, hogy a dolgozók helye a demokratikus fronton, a szabadság frontján van.

 

Kertész Miklós a világpolitika jelenleg legfontosabb eseményének mondotta Roosevellt elnök üzenetét. Magyarország külpolitikájáról megállapította, hogy óvatosan, fölösleges megrázkódtatás nélkül haladtunk előre. Reméli, hogy ez a magatartásunk semmiféle ígéretre vagy nyomásra ezentúl sem fog megváltozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tobler János Propper Sándor Reisinger Ferenc Kéthly Anna
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98