Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Szeptemberre ujjáalakul a Független Kisgadapárt

A Független Kisgazdapárt országos nagyválasztmányi gyűlésén a magyar politikai élet további alakulására nagy kihatásu határozati javaslatot fogadtak el. Kimondották, hogy a Kisgazdapártot átalakitják és megszüntetik eddigi osztály- jellegét.


A nagyválasztmányi elhatározást belső tanácskozások sorozata előzte meg. De hozzájárult ehhez az a körülmény is, hogy a tavaszi választásokon a pártot ért csalódások után, amikor ugyan nagyszámu szavazatot kaptak, de mégis a képviselők megfogyatkozzva kerültek vissza a Házba, - a párt országos szervezeteiben tagadhatatlanul nehéz helyzetbe került, és attól lehetett tartani, hogy egyik-másik helyen a bomlás is megindul.

 

Eckhardt Tibor, amikor most pártja a képviselőtagjainak bejelentette, hogy lemond a pártvezéri tisztségről, alkalmat akart adni a párt képviselőinek, hogy állást foglaljanak a megváltozott helyzetben. Elhatározták tehát, hogy együttműködnek más polgári pártokkal, de a kisgazdapárt önállóságát feltétlenül megtartják és országszerte ujabb erélyes szervezkedésbe kezdenek. Ennek az elhatározásnak a lényege az, hogy a Független Kisgazdapárt a közeljövőben teljesen átalakul.


Most az országos nagyválasztmány határozata értelmében a dolgozó társadalom minden rétegére kiterjedő hatalmas, átfogó programmot dolgozhnak ki és ennek jegyében kezdik meg ősszel az egész országban, a visszacsatolt Felvidéken és Kárpátalján a szervezkedést. Az átszervezési munkát Eckhardt Tibor fogja irányítani. Az első lépés az lesz, hogy a párt cimét megváltoztatják. az átalakulást előkészítő bizottság kidolgozza a párt új programmját és szeptemberben ujabb országos nagyválasztmányi értekezletet hívnak össze és annak határozata alapján történik meg a Független Kisgazdapárt ujjáalakulása.

 

Az eddigi lefolytatott tájékozódó megbeszélések alapján számítanak olyan polgári politikusok csatlakozására, akik ezidőszerint nem vesznek részt ugyan a politikai életben, de azért az ország szemében még mindig számottevő politikai tényezők. Itt elsősorban azokról a volt országgyűlési képviselőkről van szó, akik Imrédy miniszterelnöksége idején Kornis Gyula és Sztanyavszky Sándor vezetésével kiléptek a kormánypártból.


De számítanak több pártonkívüli képviselő belépésére is. Egyidejűleg tanácskozások folynak a különböző nemzeti alapon dúló munkásszervezetekkel is, mert ezeknek a csatlakozására is számítanak a Független Kisgazdapártban. A mezőgazdasági munkásság nagy tömegeinek eddig nem volt megfelelő képviseletük a törvényhozásban s most ezeknek a pártba való beszervezése is jelentős megerősödést jelentene.


A Nemzeti Parasztpártba tömörült írók szombat este vacsora keretében megbeszélést folytattak a Független Kisgazdapárt országos nagyválasztmányi gyülésén hozott határozatról. A Nemzeti Parasztpárt tagjai annak a véleményüknek adtak kifejezést, hogy a Nemzeti Parasztpárt és a Független Kisgazdapárt között tárgyi ellentétek nincsenek és az együttmüködés feltételeiről a kisgazdákkal megbeszélést akarnak folytatni. Szabó Pál és Kovács Imre ilyen irányban már meg is tették a kezdeményező lépéseket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szabó Pál Kovács Imre Eckhardt Tibor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98