Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1939 | Augusztus

A parányi életek megmentése

A modern orvostudomány egyre több és több, nemrégen még lehetetlennek tartott életmentéseket kísérel meg, éspedig sikerrel. Szinte azt mondhatnánk, hogy az orvosok szótárából a „lehetetlen” szó kezd teljesen eltűnni, mert a tudomány minden módot felhasznál, ha vele emberéletet lehet megmenteni.

Egyik legmegkapóbb fejezet ezekből az életmentési kísérletekből a régebben „életképtelenének elnevezett csecsemők életben tartása. Ki ne emlékezne a híres kanadai ötös ikrek életéért, folytatott küzdelemre, mely az orvosi tudásnak és elővigyázatosságnak oly megrázóan szép példáját mutatta. A rendes fejlettségű csecsemő súlya 2500 grammtól 4000-ig terjed.

A 2500 gramm alatti súlyúakat csak különleges eljárásokkal tudják élet tartani, mert bizony az ilyen kis parányi emberkék, nagyon tökéletlenek. Minél kisebbek, annál kevésbé tudnak alkalmazkodni az élethez. Könnyen lehűlnek és ha egyszer a testhőmérsékletük 35 C fok alá száll, nem is menthetők meg.

Elsősorban tehát arra kell törekedni, hogy állandóan melegen tartsák őket. Régebben meleg vízzel telt palackokat fektettek a csöppségek mellé, ma már speciális csecsemőágyak készülnek, melyek a melegítést önműködően végzik. Képünkön látható egy ilyen csecsemőágy. Állandóan melegvíz folyik keresztül az oldalában elhelyezett csövekben és időnként ellenőrzik az ágy hőfokát, gondoskodnak rendszeres szellőzésről s ügyelnek a zárt ágy páratartalmára. Igy azután elérhető, hogy egyik veszélyes ártalom, a lehűlés, nem fordulhat elő.

A másik nagy nehézség az életképtelen csöppség táplálása. Szopni még nem tud, mert ahhoz még gyönge. Többet kell neki enni adni, mint a rendesen fejlődött csecsemőnek, de a gyomra nem bírja a szükséges mennyiséget befogadni. Tehát úgy segítenek a bajon, hogy gyakran, napjában 10-12-szer adnak anyatejet, a másik képünkön látható eljárással.

Említettük, hogy a kicsinyek nem tudnak még szopni, mert gyöngék. De gyakran nyelni sem tudnak, mert a beidegzésük erre sem fejlett. Ilyenkor az ápolónő puha, vékony gumicsövet tol le a szájon és nyelőcsövön keresztül a gyomorba. A gumicső másik végére kis pohárkát szerel fel, melyen a tej mennyisége pontosan jelezve van és így ereszti le a gyomorba az életadó táplálékot.

El lehet képzelni, hogy mennyi gond, figyelem, fáradság, elővigyázatosság kell ahhoz, hogy a kicsinyek ne szenvedjenek valamiben is hiányt. Más ártalmak is vannak. Bőrük fokozottan érzékeny. Könnyen telepszenek meg rajta bacillusok. Ezért nagyon tisztán kell tartani őket. Rendkívül érzékenyek a náthára, mely náluk még halálos betegségnek számít. A képen is látható, hogy az ápolónő orrát és száját kendővel takarja le, nehogy a szájban, torokban felnőttnél mindig jelenlévő bacillusok a kicsire átkerülhessenek és nála végzetes bajt okozzanak.

Csecsemőhalandóság nagyon lecsökkent ezekkel az eljárásokkal. Néhány hónapi intézeti kezelés után a cseppnyi emberkék haza is kerülhetnek, de az első életévben még jobban kell rájuk vigyázni, mint más normális csecsemőre. Lassanként azután utólérik szerencsésebb csecsemőtársaikat súlyban, fejlettségben, ellenállóképességben későbbi fejlődésükben már észre sem vehető, hogy milyen diadalmas harcot vívott életükért az orvost tudomány.

Szendey András dr.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Önműködően melegítő csecsemőágy Egy életképtelen csöppség táplálása gumicsővel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hungária – Sabaria 1:0 (1:0) Hungária – Sabaria 1:0 (1:0)
Az időjárás nagy mester az emberi örömök elrontására. Példa rá a...
Magyarország lawn-tennis bajnoksága Magyarország lawn-tennis bajnoksága
1899-ben vette át a Budapesti Lawn-Tennis Club a Stefánia Yacht...
A benzinárak emelkednek A benzinárak emelkednek
A petroleumkartell létrejövetelének legközelebbi eredménye a...
A népek helyzete A népek helyzete
Ha egy tekintetet vetünk az utóbbi idők jelenségeire, bizony sajnosan...
A legiróbb iró - Ady Mikszáthról A legiróbb iró - Ady Mikszáthról
Jókait jobban szerettem, de hibáit is hamarosabban és tisztábban...
Belgrádban minisztertanácsot tartottak Belgrádban minisztertanácsot tartottak
Károly király Sopronban érkezésének híre 12 órakor érkezett ide....
Weissmüller 52.2 mp-re javította a 100 jardos világrekordot Weissmüller 52.2 mp-re javította a 100 jardos világrekordot
Tegnap három ízben csodálhatta a nagyszámban megjelent közönség...
Nagy bűnösök ékszerei
Minap Párisban meglehetősen furcsa árverést tartottak. Ékszereket...
A Kormányzó Ur nyitotta meg a főváros uj élelmiszervásár-telepét A Kormányzó Ur nyitotta meg a főváros uj...
November hó 18-án délelőtt fél 12 órakor adták át rendeltetésének a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98