Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1939 | Január

A Magyar Élet Mozgalom szervezkedése

január 9.

A politikai világ érdeklődésének homlokterében természetesen Imrédy Béla miniszterelnök uj fajvédő mozgalma áll. Eredetileg ugy tervezték, hogy a mozgalom megszületésével egyidejűleg a Nemzeti Egység Pártja mai formájában megszünik, a pártkeretek leomlanak éa a párt, mint olyan beolvad a „Magyar Élet Mozgalomba”. Később a terv ugy módosult, hogy a kormánypárt megmarad és mint a mozgalom parlamenti frakciója fog szerepelni.


A Nemzeti Egység Pártja azonban saját jövőjét illetően más véleményen volt és a miniszterelnök az előterjesztett indokok alapján szintén szükségesnek tartotta a Gömbös Gyula által életrehívott politikai párt fennmaradását. A Nemzeti Egység Pártjának képviselőtagjai valamennyien megjelentek a vigadói nagygyűlésen, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a párt képviselői aktíven résztvesznek az uj mozgalomban. A párt vezető politikusai hangoztatták előttünk, hogy feltétlenül ragaszkodnak a különálláshoz és a külön szervezkedéshez.


Szombaton este Imrédy Béla miniszterelnöknél megjelent Bárczay János, a Nemzeti Egység Pártjának alelnöke. Mint ismeretes, Bárczay hatáskörébe tartozik a propaganda és a szervezkedés. Teljesen kidolgozott, hatalmas tervezetet nyujtott át Bárczay János a miniszterelnöknek a NEP szervezkedésére vonatkozóan. Imrédy és Bárczay több mint egy órán keresztül tanácskoztak arról, hogy a jövőben milyen irányu legyen és milyen keretek között mozogjon a Nemzeti Egység Pártjának szervezkedése.


Értesülésünk szerint függetlenül a Magyar Élet Mozgalom szervezkedésétől és akciójitól a Nemzeti Egység Pártja minden eddigit felülmuló agitációt kezd.


Minden politikai párt igyekszik felkészülni egy esetleges választásra, igy természetesen elsősorban a Nemzeti Egység Pártja is. Sorozatos gyüléseken fogják ismertetni a kormány reformpolitikáját és az a NEP vezetőségét egyáltalán nem fogja zavarni, hogy ugyankoor ugyanilyen irányu propagandatevékenységet fog kifejteni az Imrédy Béla által életrehivott Magyar Élet Mozgalom.


A Nemzeti Egység Pártjának konzervativ köreiben nem látják örömmel azt sem, hogy az uj mozgalomban vezető szerepet játszanak olyan politikai tényezők, akiket eddig részint a parlamentben, részint a parlamenten kívül a nagyközönség, mint a légszélsőségesebb demagógokat ismerte meg.


Igy például Imrédy Béla mozgalmának egyik főszervezője a Szálasi-féle Hungarista-párt volt igazgatója, aki onnan heves viták közepette lépett ki. Erősen részvesznek a mozgalomban azok a parlamenten kivüli fiatal elemek is, akiket eddig a különböző nyilasfrakciókban és pártokban lehetett látni. Természetes, hogy ilyen körülmények között  a NEP mérsékelt szárnya és a NEP vezetőségének egy része nem ragaszkodik ahhoz, hogy a párt és a mozgalom tulzottan együtthaladjon.


Az elkövetkezendő napokban megindul a Magyar Élet Mozgalomba való jelentkezés. Hangoztatják beavatott helyen, hogy  csakis önként jelentkező mozgalmi tagokra van szükség, a belépés senkire nem kötelező és arra senkit sem fognak kényszeríteni.


Ellenzéki körökben mégis attól félnek, hogy a Magyar Élet Mozgalomnál ugyanaz fog történni, mint Gömbös Gyula életében a Nemzeti Egység Pártjánál. Akkor az volt a jelszó: „Be a NEP-be!” Most az lesz a jelszó – mondják ellenzéki körökben: - „Be a MÉM-be!”


Ugy tudjuk, hogy a képviselőházban szóvá fogják tenni a mozgalom meginditását
és megnyugtató felvilágosításokat fognak kérni a miniszterelnöktől a mozgalom szervezkedésére vonatkozóan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vitéz Imrédy Béla beszél a MÉM zászlóbontásán Bárczay János
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az indemnitás Az indemnitás
Lukács László pénzügyminiszter terjesztette elő az 1910. évben...
A deltánál - Gellért Oszkár új könyve A deltánál - Gellért Oszkár új könyve
Vékony kis füzet, de érdekes, mindenképen figyelemre méltó költőt...
Az első öngyilkosság az uj hídon Az első öngyilkosság az uj hídon
Okt. 10-én nyílt meg Budapesten a hatodik híd a Dunán, az...
Bankbetétek zárolása Bankbetétek zárolása
Az uj pénzügyminiszter meghivására tegnapelőtt tartott pénzügyi ankét...
Egy dunántúli kastély lomtárából a Louvre-ba került két XV. Lajos korabeli tűzbak 150.000 pengőért! Egy dunántúli kastély lomtárából a Louvre-ba került két XV. Lajos...
Úgy történt, hogy Steissl Mihály régiségügynök eljutott a herceg...
Horthy Miklós látogatása Hitlernél Horthy Miklós látogatása Hitlernél
Horthy Miklós kormányzó és Hitler kancellár találkozásának híre...
Tenger csillag az égen távcsővel Tenger csillag az égen távcsővel
Ha szép, derűlt éjszaka, künn a szabadban, hol a városok lámpái nem...
Szirének hazája Szirének hazája
Itália olyan, mint a szerelem, bármennyiszer megénekelték, mégsem...
Szép Ernő könyve - Hungária Szép Ernő könyve - Hungária
Boldog költő! - irigykedik az olvasó ilymérvű expresszionizmus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98