Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

A Magyar Élet Mozgalom szervezkedése

január 9.

A politikai világ érdeklődésének homlokterében természetesen Imrédy Béla miniszterelnök uj fajvédő mozgalma áll. Eredetileg ugy tervezték, hogy a mozgalom megszületésével egyidejűleg a Nemzeti Egység Pártja mai formájában megszünik, a pártkeretek leomlanak éa a párt, mint olyan beolvad a „Magyar Élet Mozgalomba”. Később a terv ugy módosult, hogy a kormánypárt megmarad és mint a mozgalom parlamenti frakciója fog szerepelni.


A Nemzeti Egység Pártja azonban saját jövőjét illetően más véleményen volt és a miniszterelnök az előterjesztett indokok alapján szintén szükségesnek tartotta a Gömbös Gyula által életrehívott politikai párt fennmaradását. A Nemzeti Egység Pártjának képviselőtagjai valamennyien megjelentek a vigadói nagygyűlésen, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a párt képviselői aktíven résztvesznek az uj mozgalomban. A párt vezető politikusai hangoztatták előttünk, hogy feltétlenül ragaszkodnak a különálláshoz és a külön szervezkedéshez.


Szombaton este Imrédy Béla miniszterelnöknél megjelent Bárczay János, a Nemzeti Egység Pártjának alelnöke. Mint ismeretes, Bárczay hatáskörébe tartozik a propaganda és a szervezkedés. Teljesen kidolgozott, hatalmas tervezetet nyujtott át Bárczay János a miniszterelnöknek a NEP szervezkedésére vonatkozóan. Imrédy és Bárczay több mint egy órán keresztül tanácskoztak arról, hogy a jövőben milyen irányu legyen és milyen keretek között mozogjon a Nemzeti Egység Pártjának szervezkedése.


Értesülésünk szerint függetlenül a Magyar Élet Mozgalom szervezkedésétől és akciójitól a Nemzeti Egység Pártja minden eddigit felülmuló agitációt kezd.


Minden politikai párt igyekszik felkészülni egy esetleges választásra, igy természetesen elsősorban a Nemzeti Egység Pártja is. Sorozatos gyüléseken fogják ismertetni a kormány reformpolitikáját és az a NEP vezetőségét egyáltalán nem fogja zavarni, hogy ugyankoor ugyanilyen irányu propagandatevékenységet fog kifejteni az Imrédy Béla által életrehivott Magyar Élet Mozgalom.


A Nemzeti Egység Pártjának konzervativ köreiben nem látják örömmel azt sem, hogy az uj mozgalomban vezető szerepet játszanak olyan politikai tényezők, akiket eddig részint a parlamentben, részint a parlamenten kívül a nagyközönség, mint a légszélsőségesebb demagógokat ismerte meg.


Igy például Imrédy Béla mozgalmának egyik főszervezője a Szálasi-féle Hungarista-párt volt igazgatója, aki onnan heves viták közepette lépett ki. Erősen részvesznek a mozgalomban azok a parlamenten kivüli fiatal elemek is, akiket eddig a különböző nyilasfrakciókban és pártokban lehetett látni. Természetes, hogy ilyen körülmények között  a NEP mérsékelt szárnya és a NEP vezetőségének egy része nem ragaszkodik ahhoz, hogy a párt és a mozgalom tulzottan együtthaladjon.


Az elkövetkezendő napokban megindul a Magyar Élet Mozgalomba való jelentkezés. Hangoztatják beavatott helyen, hogy  csakis önként jelentkező mozgalmi tagokra van szükség, a belépés senkire nem kötelező és arra senkit sem fognak kényszeríteni.


Ellenzéki körökben mégis attól félnek, hogy a Magyar Élet Mozgalomnál ugyanaz fog történni, mint Gömbös Gyula életében a Nemzeti Egység Pártjánál. Akkor az volt a jelszó: „Be a NEP-be!” Most az lesz a jelszó – mondják ellenzéki körökben: - „Be a MÉM-be!”


Ugy tudjuk, hogy a képviselőházban szóvá fogják tenni a mozgalom meginditását
és megnyugtató felvilágosításokat fognak kérni a miniszterelnöktől a mozgalom szervezkedésére vonatkozóan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vitéz Imrédy Béla beszél a MÉM zászlóbontásán Bárczay János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98