Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

Eckhardt Tibor a prófétákról

Kecskemét, március 12.
Sándor István országgyűlési képviselő számolóján Eckhardt Tibor vasárnap hosszabb beszédet mondott.

 

Megállapította, hogy az országban a nagy összefogás helyett bukdácsoltak a kormányok, bukdácsoltak a különböző pártok és egy éven belül három különböző kormánypárt volt. Megzavarodottság mutatkozik, s most, amikor a trianoni határok kezdenek tágulni, az utolsó percben kezdik észrevenni az ország vezető rétegei, hogy mi mindent mulasztottak el húsz esztendőn keresztül.


Jönnek a próféták, sokszor ugyanazok, akik felelősek azért, hogy a múlt így alakult, kínálnak, licitálnak, hirdetik a reformokat nagyon sok esetben csak azért, nehogy kicseppenjenek a hatalomból.


Megállapította, hogy a népi politikának ma is három nagy akadálya van: az ingó nagytőke, a nagybirok és az öncélú bürokrácia.


Az ingó nagytőkével szemben megvan az országban a nép közvélemény, amely az ingó nagytőke hasznát illő mértékéig óhajtja leszorítani.


A zsidótörvényjavaslat jelenlegi vitájába - folytatta - a közelmult napokban kijelentette, hogy megszavazzuk ezt a törvényt annak ellenére, hogy az nagyon felületes és több kérdést hibásan fogott meg. Mégis általánosságban megszavazom, mert a zsidókérdést végre valahára meg kell oldania ebben az országban. De a zsidókérdés elsősorban a középosztály kérdése és nem a falusi, nem a vidéki kisembereknek, nem a föld népének problémája.


Megállapítja, hogy a kormány földbirtokpolitikai tervezetével Magyarországon a földreform nincs megoldva.


Mi azt mondjuk - folytatta -, hogy nem kérünk a forradalomból, de nem akarunk parancsuralmat sem; nem akarjuk imádni a csodaszarvast.


Nekünk békés fejlődés kell, szabadság kell, alkotmányos élet kell.

 

Amikor a múlt év szeptemberétől kezdve a volt miniszterelnök egyre jobban a parancsuralom felé tolódott el, azok a régi vágású politikusok, akikkel a reformpolitika kérdésében szembenállottam, nagy szolgálatot tettek a nemzetnek, amikor otthagyták Imrédy Bélát, aki a diktatúra törekedett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98