Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

Aki nem tud magyarul

Írtam már egyszer barátomról, ki oly szerény, hogy még szegénységével sem hajlandó hivalkodni - holott kevés emberről tudok, aki ezt több joggal tehetné. Akkor - nem tudom, emlékeznek-e rá? - hajdani ágyrajáró kalandjait meséltem el. Tisztelve szemérmességét, név nélkül, első személyben, mint egy monológot. Most is ezt teszem.

- Harmadik hete dolgozom. Egy gyárvállalat lerakatában, csomagolómunkás vagyok és olyan boltiszolga-féle. Munkám nagyon nehéz, napi nyolc óra, megállás nélkül, ötven-hatvan kilós csomagokat emelgetek, cipelek. Ez talán könnyen menne, ha bírnám erővel... De most látom csak, hogy minden fizikai munka legnehezebben megtanulható része: a vele járó szellemi munka.

 

Főképp egy intellektuel, még a magamfajta autodidakta számára is, akit annyira próbára tesz a testi erőfeszítés, hogy képtelen percenként megjegyezni, mennyi ilyen és olyan áru van a csomagban, gyorspostával, vagy másképpen kell elküldeni? S a zsinegelés, papírbehajtás igazán nem testi erőt kívánó fortélyai! Munkástársaimtól tudom, minden csomagolómunkássá "züllött" intellektuell ezen bukott el. S nem kis fölénnyel - s jogosult szellemi fölénnyel - nézik vergődésüket...

- Nem ezt akartam elmondani, bár azt hiszem, ez is érdekes. S. úrról, a munkavezetővé arrivált kereskedősegédről akartam szólni. Mielőtt az árut becsomagolnám, S. úr átnézi azt. Első nap, mikor még nem ismertem a kereskedelmi élet sajátos nyelvét, így szóltam:

- S. úr, tessék átnézni a tételt!

Mire S. úr:

- Mi az, hogy tétel, mi az, hogy átnézni? Nem tétel, hanem komissió, nem átnézem, hanem revidiálom! Megértette? Mi volt maga azelőtt?

Majd kissé később, őszinte csodálkozással megkérdezte:

- Hát nem tud maga magyarul?

 

Zelk Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98