Dtum
Login with Facebookk
1939 | Szeptember

Rádióesztétika

Kilián Zoltán tanulmánya - Magyar Szemle Kincsestár

Kilián Zoltán egy pillanatig sem leplezi, hogy a rádiót mindenben többre becsüli az utóbbi esztendők népnevelő és népszórakoztató intézményeinél, s egyenesen társadalom- s műveltségformáló erőt tulajdonít neki, olyan erőt, mely egész világunk alakításában jelentős szerepet visz. Utolsó mondatai is erről a hitről tanúskodnak: "A rádió a tér- és időbeli korlátokat egyaránt legyőzi; teljesítményei sokszor a legfokozottabb igényeket is megelőzik.

 

A rádió minden más intézménynél több és erősebb." Tán nehezen érti meg ezt a bizalmat és biztonságot, aki csak szórakozottan felkattintja rádióját, hogy valamelyik angol vagy francia állomáson keresztül egészítse ki politikai tudását bizonytalanságok közt ingadozó világunkról, vagy egy milánói operaelőadást hallgat rádión keresztül, s közben vacsorázik, társalog, s hevenyében, elkényelmesedve civilizációnk lakáj készségétől úgy semmibe veszi már, mint a villanyt, a rotációs gépeket, s a többi félelmetes szolgáit életünknek.

 

Mert a rádió veszélyes találmány, éppúgy, mint a könyvnyomtatás: jóra, rosszra egyaránt alkalmas, s hatásaiban felmérhetetlen. Ezt csak azok tudják, akik irányítani s táplálni próbálják, akiknek egész életük a rádió műsorának, hírszolgáltatásának ellátása, akiknek százezres, többszázezres tömegek irányításának, szellemi nevelésének és szórakoztatásának irtózatos felelőssége a mindennapi gondjuk.

 

A rádió mérgezőbb lehet a legelterjedtebb rotációs röplapnál (tekintélye is jóval nagyobb!), hiszen extenzitása minden másnál mérhetetlenül nagyobb, különösen mai hisztériás és minden szóra, útmutatásra felfigyelő világunkban! De a rádió a legjobb nevelő is lehet, míg az operettzenébe, az úgynevezett vidám csevegésbe is stílust, ízlést vihet, pár soros hírével, egyetlen zeneszámmal megválthat, lecsillapíthat tömegeket, aminthogy önismeretre, nemzetismeretre nevelő előadásaival az eddig elérhetetlen tömegeket formálhatja át.

 

Aki a rádióhoz egyszer is komolyan s felelősséggel közelített, átérzi a benne rejlő démonikus erőket: hogy világunk sorsa, az egész emberiségé mint alakul, az a rádiótól, a rádió uraitól is függ. Érthető hát Kilián ragaszkodása a rádióhoz, hisz ebben a munkában él, és érthetők elragadtatott szavai is. Könyve ennek az elismerő szeretetnek a jegyében készült, s az első hasznos összefoglaló a rádióról, mely végre nem a technikai részletekről, lámpákról és drótokról szól, hanem a szellemi, társadalmi problémáiról.

 

Rövid nyolcvan oldalon ügyesen végigkíséri a rádiót az első kezdetleges, sőt megvetett, s a szellemi vezetőktől lenézett lépéseitől a mai helyzetéig, sort kerít a műsorszerkesztés, a közönségigény kényes problémáira, a rádióigazgatás feladataira, a rádió és a szellemi élet kapcsolataira, és a jövendő lehetőségekre. Könyve biztos kalauzunk lehet a rádió körüli vitákban és félreértésekben, s haszonnal forgathatja a laikus is, de újra alapvető kérdéseire s feladataira ébredhet belőle a szakember is.

 

Ortutay Gyula

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szigeti József emlékezete a Nemzeti Szinházban Szigeti József emlékezete a Nemzeti Szinházban
Szigeti József emlékezete a Nemzeti Szinházban. A kitűnő szinművészt...
Pénzintézeti reform Pénzintézeti reform
A pénzintézeti reformkérdés irodalmában, amely néhány vidéki...
Pestis Hamburgban Pestis Hamburgban
Németország nagy kikötő városában, Hambugban nem valami példás az...
I. Rákóczi Ferencz nyugvóhelye I. Rákóczi Ferencz nyugvóhelye
I. RÁKÓCZI Ferenczet, II. Rákóczi György erdélyi fejedelem és somlyói...
Új iparágakat teremtett a tűzrendészeti törvény Új iparágakat teremtett a tűzrendészeti törvény
Az 1936. évi tűzrendészeti törvény a községek és városok...
A bécsi magyar követség bünügyi feljelentése az aktahamisitások miatt A bécsi magyar követség bünügyi feljelentése az aktahamisitások miatt...
Bécsből jelenti a Hétfői Napló tudósitója: Dr. Coumont ügyvéd a bécsi...
A miniszterelnök rendelete a magyar királyságról A miniszterelnök rendelete a magyar királyságról
A hivatalos lap vasárnapi számában miniszterelnöki rendelet jelent...
Mozielőadás a mentők javára Mozielőadás a mentők javára
Lindau Pál „Az országut” cimü hatfelvonásos, szenzációs...
Paul-Boncour megalakította kormányát Paul-Boncour megalakította kormányát
Paul-Boncour feladata adva volt: kormányát azon az alapon kellett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98