Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Angol miniszter magyar nyelvű beszéde a londoni rádióban

London, április 7.
Vasárnap egyik eseménye Leslie Burgin angol hadianyagitánpotlásügyi miniszternek a londoni rádióban elmondott magyar nyelvű beszéde. A miniszter, mint a budapesti angol követség tanácsosa, hosszu éveket töltött Magyarországon, tökéletesen beszél magyarul, igy a világ magyarságához intézett rádióbeszédét is anyanyelvünkön mondotta el a londoni rádióban.


- Amikor ma este a világ magyarságához, különösképpen a magyar határokon belül lakó magyarokhoz szólok, elsőnek azokra a barátaimra gondolok, akik Budapesten és e gyönyörű ország többi részében élnek. Lelki szemeim előtt megelevenednek a Balaton rég látott partjai, a magyar hegyek és vidékek. Eszembe jutnak azok a feledhetetlen napok, amelyeket a Dunán töltöttem, utban a Duna királynője: Budapest és annak a Duna királynője, a Margit-sziget flelé.


A  nyugati államokban a magyar nép sok jó tulajdonságairól nem tudtak eleget a multban. Az elmult években ezen a téren sok történt. Az angol közvélemény megtanulta méltányolni azt az értéket, amelyet a magyarság képvisel és megbecsülni magyarország ezeréves alkotmányát, amelynek alapjait még az őshazában rakták le a magyarok és amely sok hasonlóságot mutat az angollal. A magyarság problémáinak megismerése Magyarország helyzetének mind mélyebb megértését eredményezte Angliában.


- Az angol–magyar kapcsolatokból kiindulva most néhány szót szeretnék szólni az elválaszthatatlan szövetségeseként egybefort brit és francia birodalmak hatalmáról. Vajjon hogyan érzékeltessem hallgatóimmal az emberanyagnak, gazdasági erőforrásoknak azt a fölényét, amelyet Anglia és Franciaország szövetsége jelent?  Megközeliti-e a népeknek bármely más csoportosulása azt a hatalmat, amelyet Nagybritannia a tengeren, Franciaország a szárazföldön és mindkettő együtt a levegőben képvisel? Szinte felmérhetetlen Ausztrália, Uj-Zeland, Délafrika, India, Uj-Fundland, a francia és az angol gyarmatok természeti kincseinek és termékeinek rendelkezésünkre álló gazdasága.


Vajjon a tengerektől elzárt államok népei, mint a magyarok is, számot vetnek-e azzal, hogy a nyugati hatalmak uralkodnak a tengerek felett? Megértik-e annak jelentőségét, hogy akár rövid, akár hosszu legyen a háboru, a nyersanyagok állandóan mértéktelen tömegben érkeznek a francia és angol partokhoz.


- Kedves magyar barátaim, sajnos, pár percem volt csupán, hogy hozzátok szóljak és amikor bucsut veszek tőletek, a legmelegebb barátsággal gondolok vissza arra a vendégszeretetre, amelyben Magyarországon részem volt. És  mindez az erő és hatalom nem önös célokat szolgál, hanem egy uj Európa felépitését tekinti feladatának.


Ebben az igyekezetünkben a jog és igazság alapján összefogunk minden jószándéku nemzettel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Díszelőadás a Nemzeti Színházban Díszelőadás a Nemzeti Színházban
Vasárnap este a Nemzeti Színház rendezett díszelőadást a Budapestre...
Hock Jánost, aki után 100 pengő maradt, kedden temeti Griger Miklós a kerepesi temetőben Hock Jánost, aki után 100 pengő maradt, kedden temeti Griger Miklós a...
A Pajorszanatórium egyik első emeleti szobájában az este 8 óra 26...
Az offenbachi kardverseny Az offenbachi kardverseny
Az offenbachi nemzetközi tőr- és kardverseny az őszi szezon első nagy...
Magyar nacionalizmus
Több évi munka eredménye ez a könyv: a Magyarságtudomány négy évvel...
A MAFC nemzetközi úszóversenye A MAFC nemzetközi úszóversenye
A korai őszi verőfény pompás keretet adott a MAFC-miting második...
Olasz–magyar kikötő lesz Fiume? Olasz–magyar kikötő lesz Fiume?
Már a bécsi és budapesti találkozók előtt, közvetlenül a Duce milanói...
Újságunk tudósítója részt vett a kiskunsági ördögűzők szertartásán Újságunk tudósítója részt vett a kiskunsági ördögűzők...
Fehér hótakaró alatt pihen a végtelen kunsági róna. Ember, állat...
Szocziálista-nagygyűlés Szocziálista-nagygyűlés
Ugyanabban az órában, a mikor junius 6-án a függetlenségi párt...
Stein Aurél dr. Stein Aurél dr.
Érdekes vendége volt a napokban a magyar fővárosnak. Itt időzőtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98