Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

Húsz gabonatárházat épít a földmívelésügyi minisztérium

Rendkívül tanulságos előadást tartott a mezőgazdasági értékesítésről dr. Hazay Árpád miniszteri osztálytanácsos. Az állam mindent megtesz a kedvezőbb értékesítés érdekében, de a gazdaközönségnek is azt és olyan minőségben kell termelnie, amit és amilyent a piac keres. Számos versenytárs kiesése következtében lehetőséget nyertünk több cikk könnyebb elhelyezésére, így elsősorban a hússertés tenyésztést kell fokozni. Szarvasmarhában újabban az olasz piac is jobb minőséget keresi.

Nagy fejlődési lehetőség van a juhászat terén.
12-14 millió kg zsíros gyapju évi szükséglettel szemben ma csak 8.8 milliót termeltünk. Fokozni kellene kb. 1,300.000 darabbal a juh-állományt. A hazai finomgyapjas juhászatokat sürgősen fel kell váltani fésűs-, cigája- vagy racka anyag termelésével. Az átállítást a földmívelésügyi kormány a gazdák anyagi megterhelése nélkül teszi lehetővé. A baromfitenyésztésben meg kell szervezni az exporthízlalást és új keltető központokat kell létesíteni.

Ma 3.3 millió kat. holdon termesztenek búzát az országban, holott elég lenne, ha az összes szántóföldterület 25 százalékán, 2,600.000 kat. holdon termelnének. Búza helyett elsősorban kukorica, zab, cukorrépa, olajosmagvak és száraz takarmánynövények jöhetnek figyelembe. Jobb átlagterméssel kell elősegíteni a kukorica jövedelmezőségét. A kisérletek szerint még egy kapálás beiktatásával lényegesen fokozni lehetne a holdankénti átlagot.

A világháború előtt a mai csonkaország területén 600.000 kat. holdat vetettek be zabbal, ez 450.000 kat holdra csökkent. Kevés ez a zabtermés. Lengyelország kiesésével kilátásunk van rozstermésünk jövedelmezőségének emelkedésére. 20-30.000 holddal lehetne emelni a napraforgó-mag mai 50.000 hold vetésterületét. Fokozni kellene a repcetermesztést is, ennek a külföldi értékesítése teljesen biztos. A mult évben 900 vagon tökmagot exportáltunk, ma legalább 1800 vagonra lenne szüksége a belföldi fogyasztásnak.

Felhívta Hazay Árpád a gazdák figyelmét az őszi vetésű lenmag rentabilitására. Négyezer holdon termeltek az utóbbi években szójababot. Hazay dr. osztálytanácsos 24.000 holdon tartja kívánatosnak a szójabab termelését. A bíborherét is nagyon keresik külföldön.

Felsorolta a kormány különböző támogató akcióit, a gabonakeverőházak létesítését. 20 kisebb, 50-100 vagonos gabonatárház építését kezdték meg. A kormány gondoskodott arról, hogy már az idei kukoricatermés értékesítésénél üzembe helyezhető legyen mintegy 100.000 q befogadóképességű kukorica góréhálózat és szárítóberendezés.

A burgonya, a gyümölcs, a paradicsom és más agrártermékek jobb értékesítéséért is milliós áldozatokat hozott a földmívelésügyi kormány. Dr. Hazay Árpád miniszteri osztálytanácsos bejelentette, hogy számos további intézkedéssel kívánja fokozni a kormány az agrártermelés jövedelmezőségét és biztonságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kanadába helyezték át a brit fegyverkezési ipar központját? Kanadába helyezték át a brit fegyverkezési ipar központját?
A dán lapok newyorki jelentése szerint az angol kormány nagyarányú...
Magyar selyemhernyó-tenyésztés Magyar selyemhernyó-tenyésztés
A magyar falusi ember az aratás után jut hozzá egyik legfontosabb...
A Halálvölgy rejtélye A Halálvölgy rejtélye
Kaliforniában van az egyik híres Halálvölgy, amely állítólag a világ...
Döntés Spanyolországban Döntés Spanyolországban
A spanyol köztársasági kormány londoni követe vasárnap megjelent a...
Cigarettatömőgép Cigarettatömőgép
Ez uj találmányu gép valósággal rekord munkát végez. Csak egy nő és...
Németország – Magyarország 5:3 (1:3) Németország – Magyarország 5:3 (1:3)
Az első idei budapesti nemzetközi labdarúgó-mérkőzés iránt óriási...
A spiritizmus áldozata A spiritizmus áldozata
A hetekkel ezelőtt elhunyt dr. Eranosz István ügyvéd titokzatos esete...
A görög király Párisban A görög király Párisban
Mikor Vilmos császár a napokban marsall-bottal ajándékozta meg...
Manno és Wampetics Manno és Wampetics
Mai képünk két legjobb magyar korcsolyázót, Manno Miltiadest és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98