Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1940 | Július

Nehéz küzdelem után gyűrte le a Ferencváros a belgrádiakat

Ferencváros – BSK 2:0 (0:0)

Góllövők: dr. Sárosi és Lázár


Kánikula. Üllői-úti sporttelep. 15.000 néző. Nyári divatrevü. A hölgyek egy része harisnya nélkül, strandruhában. Úszódresszben senki sem jelent meg. A napsütéses B) tribünoldalon nézősereg ingujjra vetkőzve.

Félhat után vonulnak a pályára a csapatok, elől a meccsvezető s a két határbíró, mint valami trojkafogat, úgy futnak a nyomukban a Ferencváros és a Beogradski csapata. A kölcsönős üdvözlések után háromnegyed 6-kor megkezdődik a játék.

A csapatok összeállítása a következő:
Ferencváros: Csikós – Szoyka dr., Pósa – Sárosi III., Polgár, Lázár – Bíró II., Kiss. Finta, Sárosi dr., Gyetvai.
BSK: Mrkusics – Stoilkovics, Dubac – Manola, Dragicsevics, Lechner – Glisovics, Valjarevics, Bozsovics, Vojadinovics, Nikolics.

Támad a Ferencváros, de ügyesen védekeznek a belgrádiak. Tiz percnyi érdektelen csapkodás után végre Gyetvay kap labdát, elrobog védői mellől, aztán középre továbbítja, de Finta a labdát kapu fölé lövi.

Szemmel látható: mind a két csapatnak védekező a taktikája. A jugoszláv futballisták „vízipólórendszerben” játszanak. Mindenkit lefedeznek.

Egyelőre a belgrádiak veszélyesebbek. A 20. percben Finta ügyesen Gyetvayhoz továbbít, aki középre kanyarodik, de a labdát a kifutó kapus kezébe lövi. Valjarevics élesen kapu sarkába fejeli a labdát, Csikós épp hogy menteni tud.

Megint Finta küldi rohamra Gyetvayt, de a tankot „telitalálat” éri és elterül a földön. Nagy baj, hogy Sárosi Béla nem jöhet előre, ő tud Európában a legjobban fejelni és sarokrúgásnál hátul kell maradnia.

Támad a Ferencváros, de nem adódik különösebb helyzete, ezzel szemben a belgrádiak „portyázó” előnyúlásai veszélyt jelentenek. Gól nélkül végződik az első félidő és a nézők bosszankodnak. Ők ferencvárosi gólzáport vártak.

A második félidőben alig, hogy megkezdődik a játék, a tribün orkánszerűen buzdítani kezdi a Ferencvárost. Állandóan támadunk. Bomba bomba után hull a belgrádi kapura, a nagy hangzavarban meg is zavarodnak a belgrádi játékosok, de a kapusuk tisztázza a helyzeteteket, vagy pedig a ferencvárosi csatárok hibáznak.

A 15. percben Sárosi Béla nagy erejű lövését a nyurga jugoszláv kapust kivédi. Már-már úgy látszik, hogy meddőek maradnak a támadások, amikor az óramutató jelzi: a 20. percben játszanak.

Stoikovics hátvéd elvéti a labdát, Kiss átadja Fintának, Finta lába lövésre lendül, feléje vetődik a belgrádi kapus, de Finta hirtelen Sárosi dr.-hoz továbbít és Gyurka beteszi a labdát a kapuba. 1:0.

A Ferencváros tehát kiegyenlítette a belgrádiak 1:0-ás előnyét. A jugoszlávok nem adták fel a harcot, de most még nagyobb erővel támad a Ferencváros és végre a fedezetek előbbre merészkedhetnek.

A 30. percben Lázár, a nagy futballművész előre megy a labdával, nem támadja senki, mert mindenki azt hiszi, hogy leadja. Csakhogy Lázár, amikor a 16-os vonal közelébe ér, hirtelen nagy erővel a kapu jobb sarkába helyezi a labdát. Védhetetlen gót, 2:0. A két meccs eredménye alapján: 2:1.

Nincs több gól, a belgrádiak kicsit dühösek, néhány szabálytalanságot követnek el, azután vége a mérkőzésnek. A Ferencváros tehát kiverte a belgrádiakat a Középeurópai Kupából. A Ferencváros megérdemelte a győzelmet, bár az eredmény sokáig bizonytalan és kétséges volt.

Túl nagy volt az űr a ferencvárosi csatársor és a fedezetek között. Emiatt többször juthattak vesz ellentámadáshoz a jugoszlávok. A mérkőzés hőse Lázár volt, aki mint támadófedezet a legjobb labdákkal látta el a csatársort és a győzelmet jelentő gól is az ő nevéhez fűződik.

A Ferencváros nyolc játékosa dr. Sárosi Györggyel az élén, katonai szolgálatot teljesít. Ez tehát megmagyarázza a lassúbb játékot és emeli a győzelem értékét. A belgrádiak pompás futballisták, és ha nem védekeznek talán mindhalálig, akkor még gólt is lőhettek volna. Mies bécsi játékvezető nem csinált különösebb hibát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csikós és Pósa önfeláldozóan ment Jugoszláv vendégek a tribünön Mrkusic a levegő ura Mrkusic ment Finta elől Mrkusic munkában
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A fiumei kormányzó fölmentése A fiumei kormányzó fölmentése
A hivatalos lap egyik közelebbi száma jelentette, hogy a király gróf...
Akik számára nem volt kegyelem Akik számára nem volt kegyelem
Megint egy ujabb bizonyítéka annak, hogy a magyarság a konszolidáció...
A berlini dzsungel
A világvárosok erkölcsi romlottsága már eléggé ismeretes és épp ezért...
Torma II legyőzte Szigetit, Lányi kipontozta Pappot! Torma II legyőzte Szigetit, Lányi kipontozta Pappot!
Vasárnap délelőtt rendezte a MOSz az országos egyéni ökölvívó...
Gőzhengerek szállitása Gőzhengerek szállitása
A kereskedelemügyi miniszter a beruházási törvény keretein belül...
Drágább lesz-e a kenyér télen? Drágább lesz-e a kenyér télen?
Kevés hijján tizenkét százalékkal drágult meg a buza egyetlen hónap...
Az amerikai konfliktus legujabb hirei Az amerikai konfliktus legujabb hirei
Az amerikai válság ügyében még mindig nem oszlott el egészen az a...
Fóthi és Coray Fóthi és Coray
A kik jelen voltak a Budapesti Torna-Club mult vasárnapi athletikai...
Vass József beszéde a Névtelen Hősök emléknapján Vass József beszéde a Névtelen Hősök emléknapján
A hivatalos világ a főváros társadalma vasárnap délelőtt 11 órakor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98