Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

Nehéz küzdelem után gyűrte le a Ferencváros a belgrádiakat

Ferencváros – BSK 2:0 (0:0)

Góllövők: dr. Sárosi és Lázár


Kánikula. Üllői-úti sporttelep. 15.000 néző. Nyári divatrevü. A hölgyek egy része harisnya nélkül, strandruhában. Úszódresszben senki sem jelent meg. A napsütéses B) tribünoldalon nézősereg ingujjra vetkőzve.

Félhat után vonulnak a pályára a csapatok, elől a meccsvezető s a két határbíró, mint valami trojkafogat, úgy futnak a nyomukban a Ferencváros és a Beogradski csapata. A kölcsönős üdvözlések után háromnegyed 6-kor megkezdődik a játék.

A csapatok összeállítása a következő:
Ferencváros: Csikós – Szoyka dr., Pósa – Sárosi III., Polgár, Lázár – Bíró II., Kiss. Finta, Sárosi dr., Gyetvai.
BSK: Mrkusics – Stoilkovics, Dubac – Manola, Dragicsevics, Lechner – Glisovics, Valjarevics, Bozsovics, Vojadinovics, Nikolics.

Támad a Ferencváros, de ügyesen védekeznek a belgrádiak. Tiz percnyi érdektelen csapkodás után végre Gyetvay kap labdát, elrobog védői mellől, aztán középre továbbítja, de Finta a labdát kapu fölé lövi.

Szemmel látható: mind a két csapatnak védekező a taktikája. A jugoszláv futballisták „vízipólórendszerben” játszanak. Mindenkit lefedeznek.

Egyelőre a belgrádiak veszélyesebbek. A 20. percben Finta ügyesen Gyetvayhoz továbbít, aki középre kanyarodik, de a labdát a kifutó kapus kezébe lövi. Valjarevics élesen kapu sarkába fejeli a labdát, Csikós épp hogy menteni tud.

Megint Finta küldi rohamra Gyetvayt, de a tankot „telitalálat” éri és elterül a földön. Nagy baj, hogy Sárosi Béla nem jöhet előre, ő tud Európában a legjobban fejelni és sarokrúgásnál hátul kell maradnia.

Támad a Ferencváros, de nem adódik különösebb helyzete, ezzel szemben a belgrádiak „portyázó” előnyúlásai veszélyt jelentenek. Gól nélkül végződik az első félidő és a nézők bosszankodnak. Ők ferencvárosi gólzáport vártak.

A második félidőben alig, hogy megkezdődik a játék, a tribün orkánszerűen buzdítani kezdi a Ferencvárost. Állandóan támadunk. Bomba bomba után hull a belgrádi kapura, a nagy hangzavarban meg is zavarodnak a belgrádi játékosok, de a kapusuk tisztázza a helyzeteteket, vagy pedig a ferencvárosi csatárok hibáznak.

A 15. percben Sárosi Béla nagy erejű lövését a nyurga jugoszláv kapust kivédi. Már-már úgy látszik, hogy meddőek maradnak a támadások, amikor az óramutató jelzi: a 20. percben játszanak.

Stoikovics hátvéd elvéti a labdát, Kiss átadja Fintának, Finta lába lövésre lendül, feléje vetődik a belgrádi kapus, de Finta hirtelen Sárosi dr.-hoz továbbít és Gyurka beteszi a labdát a kapuba. 1:0.

A Ferencváros tehát kiegyenlítette a belgrádiak 1:0-ás előnyét. A jugoszlávok nem adták fel a harcot, de most még nagyobb erővel támad a Ferencváros és végre a fedezetek előbbre merészkedhetnek.

A 30. percben Lázár, a nagy futballművész előre megy a labdával, nem támadja senki, mert mindenki azt hiszi, hogy leadja. Csakhogy Lázár, amikor a 16-os vonal közelébe ér, hirtelen nagy erővel a kapu jobb sarkába helyezi a labdát. Védhetetlen gót, 2:0. A két meccs eredménye alapján: 2:1.

Nincs több gól, a belgrádiak kicsit dühösek, néhány szabálytalanságot követnek el, azután vége a mérkőzésnek. A Ferencváros tehát kiverte a belgrádiakat a Középeurópai Kupából. A Ferencváros megérdemelte a győzelmet, bár az eredmény sokáig bizonytalan és kétséges volt.

Túl nagy volt az űr a ferencvárosi csatársor és a fedezetek között. Emiatt többször juthattak vesz ellentámadáshoz a jugoszlávok. A mérkőzés hőse Lázár volt, aki mint támadófedezet a legjobb labdákkal látta el a csatársort és a győzelmet jelentő gól is az ő nevéhez fűződik.

A Ferencváros nyolc játékosa dr. Sárosi Györggyel az élén, katonai szolgálatot teljesít. Ez tehát megmagyarázza a lassúbb játékot és emeli a győzelem értékét. A belgrádiak pompás futballisták, és ha nem védekeznek talán mindhalálig, akkor még gólt is lőhettek volna. Mies bécsi játékvezető nem csinált különösebb hibát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csikós és Pósa önfeláldozóan ment Jugoszláv vendégek a tribünön Mrkusic a levegő ura Mrkusic ment Finta elől Mrkusic munkában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vilma hollandi királynő koraszülése Vilma hollandi királynő koraszülése
Vilma Németalföld királynője julius 21-ikén este koraszülöttet szült....
Röntgen-fénykép Röntgen-fénykép
A tudomány egyik legnagyobb szenzácziója volt az ugynevezett...
Anglia üzleti háboruja
Mindenesetre érdekelni fogják olvasóinkat is az angol kormány...
Franczia lőszergyárak pusztulása Franczia lőszergyárak pusztulása
Francziaországban, a La Courneuve közelében lévő Doubie Courenne...
Apróságok Apróságok
Heltai Jenő, a debreceni szinház volt igazgatója, megvette az Astra...
A régi védők ragaszkodnak a népbiztosok védelméhez A régi védők ragaszkodnak a népbiztosok védelméhez
A népbiztosok bünpörében nehéz bonyodalmak keletkeztek a legutóbb...
Régi pünkösdi népszokások Régi pünkösdi népszokások
Pünkösdi ünnepe mintegy az őskereszténység demokráciájának...
Daimler halála és a Mercedes születése Daimler halála és a Mercedes születése
A világ egyik legismertebb autómárkája egy kereskedő kívánságára...
Franciaország atletikai bajnokságai Franciaország atletikai bajnokságai
A francia atletikai szövetség junius 30-án rendezte Párisban a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98