Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

A németek bevonulása a belga fővárosba

Berlin, május 19. Louvain eleste megnyitotta az utat német motorizált osztagok szinte rekord iramban törtek Brüsszel felé. A jó karban tartott és alig rongált belga nagy országut fokozta a német egységek menetteljesítményét.


Már pénteken a déli órákban Brüsszelben a belga hadseregfőparancsnokság közhírré tette, hogy a védősereg átcsoportosítása és ujabb állásokba való elhelyezése megkezdődött és így szabad utja nyílik az ellenségnek a fővárosba, amelynek védelméről már Belgium megrohanásának pillanatában lemondtak.


Déli egy órakor a főpolgármester proklamációt függesztett ki, amelyben a polgárságot felhívta, hogy minden ellenségeskedésről és fegyverhasználattól tartózkodjék. A lakosság egy része fejvesztett meneküléshez kezdett. Alig két óra mulva már a külvárosokon keresztül, a Porte de Louvainon át feltűntek a német motorizált rohamcsapatok és néhány kilométerre utánuk a tankok dübörgő sora.

 

Brüsszel főpolgármestere a német csapatok elé ment és megérkezésükkor a középületekre felvonatta a fehér lobogót. A parancsnokló német tiszt előlépett és biztosította a polgármestert, hogy a fővárosnak baja nem esik, amíg minden ellenségeskedéstől eltekint.


A német megszállás első 24 órájában megállott az élet a belga fővárosban, az egyébként üzleti élettől nyüzsgő bulvárdok elnémultak, a város kihaltnak látszott. A Brüsszelen átvonuló német csapatok törzstisztjei között számosan vannak, akik 1914 augusztus 21-én a Lüttich eleste után Brüsszelbe nyomuló Emich- hadsereg előcsapatait vezették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98