Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Rövidek

„Rettentő magas árat fizet, aki át akar vonulni Belgiumon”
Brüsszel, március 3.
(Havas) Spaak belga külügyminiszter a couilleti gyülés alkalmával erőteljesen hangoztatta Belgiumnak azt az elhatározását, hogy tiszteletben tarttatja területe sérthetetlenségét.
A külügyminiszter felvetette a kérdést, vajon a semlegességi politika továbbra is megőrizheti–e Belgiumot az összetűzésektől? Majd azonnal megfelelt a kérdésre: - Hadseregünket megerősitettük védelmi rendszerünket gondosan befejeztük, olyannyira, hogy ha valamelyik hatalom át akar vonulni országunkon, rettentő magas árat fizetne szándékáért

Terroriste szervezetet lepleztek le Spanyolországban
Bayonne, márc. 3.
(Havas) Spanyolországban terrorista szervezetet lepleztek le. A spanyol lapok jelentése szerint a pucunte vallerosi rendőrség 33 embert tartóztatott le, akik különféle titkos csoport tagjai voltak. A letartoztatottak Madridban időre beállított bombákat akartak elhelyezni, hogy vakrémületet keltsenek. A volt csatatereken gyüjtöttek össze lövedékeket. A terroristákat átadták a katonai hatóságoknak.


Roosevelt sorskérdése Európához

Washigton, március 13.

Az Egyesült-Államok külügyi hivatala, mint természetesen miden állam külügyminisztériuma, követei és nagykövetei útján állandóan megkapja a pontos felvilágosításokat az egyes államok politikája dolgában. Roosevelt elnök azonban a mostani végsőkig feszült világhelyzetben mégis szükségesnek találta, hogy bizalmi emberét, Sumner Wellest, aki a washingtoni külügyi hivatalban az európai ügyek szakértője, külön személyes mgbízással küldje el a legfontosabb európai államok felelős vezetőihez, hogy hiánytalan képet kapjon ezeknek az államoknak céjait illetően.


Vasgárdisták szabadlábon
Bukarest, március 16.
(Magyar Távirati Iroda) A csikszeredai gyüjtőtáborba pénteken 34, szombaton pedig további 114 vasgárdistát bocsátottak szabadon. A Semnalul ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a román közvélemény megelégedéssel vett tudomást a vasgárda hűségnyilatkozatairól, különösképpen ma, amikor annyira szükséges az erők összefogása és az általános kiengesztelődés.


A brenneri találkozó

Róma, március 20.

Március 19-én zajlott le az olasz-német határon, a Brenner-hágón a Duce és a Führer óriási jelentőségű találkozója, amely Délkelet-Európa közeli sorsára lesz nagy kihatással.


Svéd miniszter az északi szövetség tervéről
Stockholm, március 25.
(Német Távirati Iroda.)
A svéd trónörökös rádióbeszédet mondott Finnország megsegitségéről! Sköld nemzetvédelmi miniszter húsvét vasárnap Malmőben mondott beszédet, amelyben a kormány politikáját védte, Sköld hangsulyozta, hogy a kormánynak a szovjet – orosz- film viszályát szemben tanusitott semlegességi politikáját nem a védelmi készültség hiánya, hanem az általános politikai helyzet határozta meg. A béke megkötésekor 8500 svéd önkéntes harcolt Finnországban.

A Vatikán hivatalos közleménye Ribbentrop pápai kihallgatásáról

Vatikánváros, március 10.
(Havas.) A Vatikán Ribbentrop német birodalmi külügyminiszter pápai kihallgatásáról a következő közleményt adta ki:  Bergen szentszéki német nagykövet azt a kérelmet terjesztette élő, hogy Joachim von Ribbentrop német birodalmi külügyminiszter római tartózkodása alkalmával pápai kihallgatást kapjon. A Szentatya hozzájárult ehhez a kihallgatáshoz, amely a hétfőn délelőtt 11 órakor lesz. A német külügyminisztert a külügyminiszternek kijárószertartások között fogadják.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei fávirati stílusban

1. hét
Kiverték a szovjetoroszokat Viipuri belvárosából, öldöklő a közelharc a déli külvárosban. - Tüzvész tombol a romhalmaz fölött. – A finnek megsemmisitettek egy moszkvai roham- dandárt. - Páris szerint az olasz közvélemény hangulata a szövetségesek ellen fordul.


2. hét

Kedd estig dől el Moszkvában békét köt, vagy tovább harcol Finnország. - Ryti finn miniszterelnök Moszkvában tárgyal Molotovval. - Ribbentrop vasárnap kezdte meg tárgyalását Mussolinival és Cianoval, a megbeszélések hétfőn tovább folytatódnak. -  A Vatikán hivatalos közleményt adott ki Ribbentrop fogadásáról. - Hitler vasárnap beszédet intézett a német néphez.


3. hét
Német repülők először bombázták az angol szárazföldet, egy polgári személy meghalt, heten megsebesültek. - London szerint az angolok egy német bombavetőt lelőttek. - Az északi földindulás utórezgései Párisban és Londonban. - Páris aggodalommal figyeli a román külpolitika fordulatait.


4. hét
Churchill háborus csúcsminiszter lesz, Chamberlain e héten alakitja át kormányát.  - London szerint Reynaud keddesti rádióbeszéde nyugvópontra juttatja a francia parlamenti helyzetet. - A németek húsvéti békefelhivását a Rajna-fronton harmadfélórás tüzérségu párbaj követte. - Teleki miniszterelnök húsvét hétfőjén megkezdte római megbeszéléseit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paul-Henri Spaak Welles (középütt) Rómában Ciano grófot (baloldalt) látogatta meg Welles Berlinben Ribbentroppal Codreanu, a vasgárda lelke A két állaférfi Mussolini különvonatának kis-szalónjában tanácskozott Sköld XII. Pius
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98