Dtum
Login with Facebookk
1941 | Augusztus

Hol az igazság?

Borberg Svend, jeles dán író fantasztikus játéka, a Hol az igazság? szimbolikusan kifejezett szatirája az élet mai berendezésének. Filozófiai alapja az élet dialektikus kettőssége, az ész és természetes ösztön, a minden emberben meglevő jó és gonosz vonzása és taszítása s az igazságkeresés ebből folyó relativitása. Azt hisszük, az ész segítségével kieszelt paragrafusokkal tudjuk elrendezni a világot, de ez az elrendezés csődöt mond az első komplikációkor. A természet ösztönét a költő jelenti, az észt a zord bíró, aki feleségével együtt megtagadja lányát a költőtől, mert látja benne a saját ellentétét.

 

Ezzel indul a dráma szimbolikus szellemben s tovább is szimbolikus alakokkal és jelenetekkel forog. Képzelt világba kerülünk, ahol minden szereplő jelent valamit, egy emberi szenvedélyt, bűnt, vágyat. Ezt a képzelt világot az író nagyon egészséges ötlettel egy cirkusz személyzetében jeleníti meg. Színes forgatagban mozognak, táncolnak, intrikálnak, szeretnek és gyűlölnek a Dummer August, a bohóc, a törpe, az óriás, a sziámi ikrek, a fiatal kötéltáncosnő és a többiek, bohóskodásuk alá rejtette el az író ítéletét az életről.

 

A képek, amelyek keletkeznek, mozgalmasak, színesek, mulatságosak, ami alájuk van rejtve, nem mindig világos, sokszor nem is tudjuk, van-e egyáltalán alattuk valami. Az írót nyilván itt-ott magukkal ragadják saját szeszélyes ötletei. Az igazság kérdése a sziámi ikrekben éleződik ki. Össze vannak nőve és ellentétei egymásnak, az egyik jó fiú, a másik rossz fiú. A jó fiú hasztalan ágaskodik, a rossz elköveti - szerelemből - a bűnt s a bíró dolga ítélni felőle.

 

Itt a fogas kérdés. Akár elítélni, akár felmenteni csak együtt lehet őket, mert hiszen össze vannak nőve. Ha elítélik, a bűnössel együtt elítélik az ártatlant is, ha felmentik, felmentik a bűnöst is. A bíró hasztalanul töri a fejét, nem tud dönteni, az észre alapított igazságszolgáltatás csődöt mond. S feltűnik az égbolton a kereszt szent jelvénye és megadja a választ a cím kérdésére: az igazság az égben van. Más szóval: az élet ellentmondásait a hit oldja fel.

Az ilyen szimbolizáló színdarabokban úgylátszik elkerülhetetlen bizonyos homály. A dán író sem kerülte el s talán nem is akarta teljesen elkerülni. Bizonyára nem akarta feláldozni a szimbólumok világossága kedvéért műve színpadszerűségét. Szellemesen forgatja az ötletekre alapított motívumokat s a belőlük fölépülő, szeszélyesen megfogalmazott figurákat, keveri a hangot, kihasználja a bohókás alakok és komoly értelmük, mesterkélt lényük és mégis emberi indítékaik ellentétét. Azt halljuk, kiváló kritikusa a dán színháznak, elismerjük, az életnek is jó kritikusa.

Hogy ért a színpadhoz, azt mutatja az is, hogy bőven gondoskodik a színészekről és hálás feladatokat ad a rendezőnek is. A groteszk cirkuszi alakok megannyi színészi ötletet jelentenek. Apáthy Imre törpét játszik - fizikailag is nehéz szerep, törpévé összegubbasztva kell járnia, sőt táncolnia és gyerekhangon beszélnie.

 

Gózon Gyula a Dummer August. Balázs Samu az óriás, Ungváry László és Várkonyi Zoltán az ikrek, Major Tamás a bohóc, Eöry Kató az egyik girl - mind nagyon jól csinálják a komédiázást. A reálishoz közelebb kerülő alakok közül Petheö Attila diszkrét karikatúrát ad, Ungváry és Szeleczky Zita kettős szerepükben a lírai elemet adják a dologba, Gobbi Hilda a bíróné alakjából csinál kitűnő alakítást. A rendező, Major Tamás a színpadi képek ízléses elrendezésével és a szeszélyesen szétterülő játék összefogásával oldott meg nem könnyű feladatot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szenzációs letartóztatásokat várnak Szepes László bűnügyében Szenzációs letartóztatásokat várnak Szepes László bűnügyében
Szenzációs fordulat várható a közeli napokban a Szepes-féle...
Uj főispánok Uj főispánok
Brassó és Nagyküküllő vármegyék élére uj főispán került. Brassóba,...
Magyar családok ezreit juttatta földhöz az Országos Földhitelintézet Magyar családok ezreit juttatta földhöz az Országos...
Az Országos Földhitelintézet igazgatósága 1943 február 5-én tartotta...
A nyílmérgek A nyílmérgek
A legutóbbi háborúban újból nevezetes szerephez jutottak a mérgek. Ha...
A németek kegyetlenkedései A németek kegyetlenkedései
A szövetséges csapatok elrettentő például már több halálos ítéletet...
Ki az ur Európában, a népuralom, vagy az önkényuralom Ki az ur Európában, a népuralom, vagy az önkényuralom
Egy hete adta ki Sándor király emlékezetes manifesztumát, amellyel a...
Párizs, Róma és Belgrád megelégedéssel fogadják a bolgár rendszerváltozást Párizs, Róma és Belgrád megelégedéssel fogadják a bolgár...
A Georgief elnöklete alatt megalakult tábornokkormány teljesen ura a...
Az osztrák reichsrath és a kvóta Az osztrák reichsrath és a kvóta
A bécsi „Vaterland” irja: Az osztrák parlament a napokban...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A földmivelésügyi miniszter értesitette a vármegyék alispánjait, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98