Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Filov miniszterelnök Bulgária helyzetéről

Szófia, január 12.
(NST.) Filov bolgár miniszterelnök vasárnap Ruszcsukban nagy népgyűlésen beszédet mondott, amelyben hangsulyozta, hogy a bolgár kormány tovább szándékozik folytatni eddigi külpolitikáját, Bulgáriának azonban minden eshetőségre készen kell állnia, mert nem tőle függ, hogy ez vagy amaz ország sorsa béke vagy háboru lesz-e.


Beszéde további során a miniszterelnök hangsulyozta, hogy Bulgária tovább folytatja a béke revíziós politikát a neuillyi békediktátum ellen.


- Olyan háborunak vagyunk tanui -
mondott a miniszterelnök -, amely az Egyesült Államok elnökének legutóbbi nyilatkozata után világháboruvá bővült.


A miniszterelnök hangsulyozta, hogy ez a háboru eszmék háboruja is és az ideológiai háboruk, a történelem tanusága szerint, a legborzalmasabbak. A háboru eredménye uj világrend megteremtése lesz, amely alól a kisállamok sem vonhatják ki magukat. Bulgária ma talán történelme legsorsterhesebb pillanatait éli át. Hangsulyozni kell tehát, hogy milyen fontos minden döntés, amit Bulgária tesz. Minden elhamarkodott lépés, de minden mulasztás is egyaránt végzetes lehet. Ebben a pillanatban nem lehetünk mások mint bolgárok - mondotta a miniszterelnök. 

 

Hangsulyozta ezután, hogy a bolgár külpolitika mindig békére és megértésre irányult. A külföld számára sem volt titok, hogy Bolgária revizíós felfogású, ezt a revizíót azonban békés eszközökkel akarja elérni. A Balkán-szövetségbe való belépés visszautasításával Bulgária bebizonyította, hogy a neuillyi diktátumot nem ismeri el. Azt hangoztatták, hogy a revizionizmus háborut jelent. Emiatt többen utópiának minősítették a békés revizió gondolatát. A bolgár kormány azonban más véleményen volt. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban rámutatott az 1938. évi szalonikii szerződésre, amelynek értelmében a neuillyi szerződés katonai záradékát békés uton megszüntették.


A békés revinionizmus helyességének másik bizonyítéka Dél-Dobrudzsa visszacsatolása, amely Németország és Olaszország baráti támogatása segítségével vált lehetővé. Ez a rendezés nem rontotta meg a Romániához való viszonyt, hanem ellenkezőleg, megjavította.


- Meg vagyunk győződve arról, hogy ilyen módon Bulgária más nemzeti problémáit is meg lehet oldani. A bolgár nép boldog lesz, hogy tovább folytathatja ezt az utat és ha a többi igazságtalanságot is ilyen módon küszöbölheti ki.


Filov miniszterelnök ezután rámutatott arra, hogy a többi államokkal való kapcsolatok Popov külügyminiszter legutóbbi szobronjei beszéde óta nem változtak.


Beszéde belpolitikai részeiben a miniszterelnök élesen szembefordult bizonyos körök rosszakaratu propagandájával, amelyek a bolgár népet idegen célokra akarják használni. Hangsulyozta, hogy a kormány a nemzetvédelmi törvény alapján a legszigorubban jár el az ilyen áruló és államellenes üzelmek ellen. A jelenlegi pártatlan kormányrendszer sokkal jobb, mint degenerált pártok uralma.


- A bolgár nép sohasem fogja megérteni - mondotta a miniszterelnök -, hogy idegen kormányrendszereket akarnak egyesek Bulgáriába átplántálni. A kommunizmus megfelelhet az orosz viszonyoknak, a nemzeti szocializmus megfelel a német nép belső felépítésének, éppen ugy, mint a fasizmus az olasz népnek. Bulgáriában ezeket a formákat nem lehet egyszerűen utánozni. Az utánzás a saját kezdeményezés hiányát jelentené.

 

A bolgár népnek számolnia kell azzal, hogy az állampolgárok többsége kisbirtokos és az a tény az országnak valószinűleg egyedülálló jelleget ad. A jelenlegi kormányrendszer formálisan is megfelel a trnovói alkotmánynak, sokkal inkább, mint az eddigi pártrendszer.


A miniszterelnök beszédét a hallgatóság többször nagy tetszésnyilvánitással szakitotta meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Dőring német őrnagy meggyilkolásáért Ghyka herceget vonták...
A Délkeleti Hírszolgálat jelenti Bukarestből: A legonárius- perben...
Somogy vármegye népköltése Somogy vármegye népköltése
A Néprajzi Társaságban ma Vikár Béla bemutatta - Somogymegyei...
Az öngyilkos tiszasüllyi Polnay Lucy utolsó levelei Az öngyilkos tiszasüllyi Polnay Lucy utolsó levelei
Már a párizsi 38 fokos bőségben elhervadt az az egyetlen virágcsokor,...
A miniszterelnök nyaralása A miniszterelnök nyaralása
Báró Fejérváry Géza miniszterelnök julius 29-én Karlsbadba utazott...
Az üldözött magyar szó
Ma, amikor az ezeréves Magyarföld elrabolt részein főbenjáró, halálos...
A tragikus szülés A tragikus szülés
André Gide újabb naplójegyzeteit (1932-35) olvasom elragadtatva és...
Rövid hírek a politikából Rövid hírek a politikából
ondonból jelentik: A bányamunkások sztrájkja teljes egészében folyik...
Róbert bácsi, mint Onkel Robert jótékonykodik Bécsben, de uzsoráért máris följelentették Róbert bácsi, mint Onkel Robert jótékonykodik Bécsben, de uzsoráért...
Onkel Robert a művészi álneve a Budapestről Bécsbe száműzött Róbert...
Teljes üzemben a lakihegyi csoda Teljes üzemben a lakihegyi csoda
Az ősz derekán elsőnek közöltünk a lakihegyi határban épülő új...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98