Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Filov miniszterelnök Bulgária helyzetéről

Szófia, január 12.
(NST.) Filov bolgár miniszterelnök vasárnap Ruszcsukban nagy népgyűlésen beszédet mondott, amelyben hangsulyozta, hogy a bolgár kormány tovább szándékozik folytatni eddigi külpolitikáját, Bulgáriának azonban minden eshetőségre készen kell állnia, mert nem tőle függ, hogy ez vagy amaz ország sorsa béke vagy háboru lesz-e.


Beszéde további során a miniszterelnök hangsulyozta, hogy Bulgária tovább folytatja a béke revíziós politikát a neuillyi békediktátum ellen.


- Olyan háborunak vagyunk tanui -
mondott a miniszterelnök -, amely az Egyesült Államok elnökének legutóbbi nyilatkozata után világháboruvá bővült.


A miniszterelnök hangsulyozta, hogy ez a háboru eszmék háboruja is és az ideológiai háboruk, a történelem tanusága szerint, a legborzalmasabbak. A háboru eredménye uj világrend megteremtése lesz, amely alól a kisállamok sem vonhatják ki magukat. Bulgária ma talán történelme legsorsterhesebb pillanatait éli át. Hangsulyozni kell tehát, hogy milyen fontos minden döntés, amit Bulgária tesz. Minden elhamarkodott lépés, de minden mulasztás is egyaránt végzetes lehet. Ebben a pillanatban nem lehetünk mások mint bolgárok - mondotta a miniszterelnök. 

 

Hangsulyozta ezután, hogy a bolgár külpolitika mindig békére és megértésre irányult. A külföld számára sem volt titok, hogy Bolgária revizíós felfogású, ezt a revizíót azonban békés eszközökkel akarja elérni. A Balkán-szövetségbe való belépés visszautasításával Bulgária bebizonyította, hogy a neuillyi diktátumot nem ismeri el. Azt hangoztatták, hogy a revizionizmus háborut jelent. Emiatt többen utópiának minősítették a békés revizió gondolatát. A bolgár kormány azonban más véleményen volt. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban rámutatott az 1938. évi szalonikii szerződésre, amelynek értelmében a neuillyi szerződés katonai záradékát békés uton megszüntették.


A békés revinionizmus helyességének másik bizonyítéka Dél-Dobrudzsa visszacsatolása, amely Németország és Olaszország baráti támogatása segítségével vált lehetővé. Ez a rendezés nem rontotta meg a Romániához való viszonyt, hanem ellenkezőleg, megjavította.


- Meg vagyunk győződve arról, hogy ilyen módon Bulgária más nemzeti problémáit is meg lehet oldani. A bolgár nép boldog lesz, hogy tovább folytathatja ezt az utat és ha a többi igazságtalanságot is ilyen módon küszöbölheti ki.


Filov miniszterelnök ezután rámutatott arra, hogy a többi államokkal való kapcsolatok Popov külügyminiszter legutóbbi szobronjei beszéde óta nem változtak.


Beszéde belpolitikai részeiben a miniszterelnök élesen szembefordult bizonyos körök rosszakaratu propagandájával, amelyek a bolgár népet idegen célokra akarják használni. Hangsulyozta, hogy a kormány a nemzetvédelmi törvény alapján a legszigorubban jár el az ilyen áruló és államellenes üzelmek ellen. A jelenlegi pártatlan kormányrendszer sokkal jobb, mint degenerált pártok uralma.


- A bolgár nép sohasem fogja megérteni - mondotta a miniszterelnök -, hogy idegen kormányrendszereket akarnak egyesek Bulgáriába átplántálni. A kommunizmus megfelelhet az orosz viszonyoknak, a nemzeti szocializmus megfelel a német nép belső felépítésének, éppen ugy, mint a fasizmus az olasz népnek. Bulgáriában ezeket a formákat nem lehet egyszerűen utánozni. Az utánzás a saját kezdeményezés hiányát jelentené.

 

A bolgár népnek számolnia kell azzal, hogy az állampolgárok többsége kisbirtokos és az a tény az országnak valószinűleg egyedülálló jelleget ad. A jelenlegi kormányrendszer formálisan is megfelel a trnovói alkotmánynak, sokkal inkább, mint az eddigi pártrendszer.


A miniszterelnök beszédét a hallgatóság többször nagy tetszésnyilvánitással szakitotta meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország népessége Magyarország népessége
A központi statisztikai hivatal most készült el az 1910-iki...
A magyar malmok idei eredményei A magyar malmok idei eredményei
A folyó év első három hónapja a magyar malmok legkedvezőtlenebb...
Magyar birkózók gyászos szereplése a koppenhágai Európa-bajnokságokon Magyar birkózók gyászos szereplése a koppenhágai...
A görög-római amatőr birkózó Európa-bajnoki versenyen szombaton késő...
A törökországi helyzetről A törökországi helyzetről
Törökországból a helyzet némi változásáról számolhatunk be. A török...
A Kerenszki-offenziva A Kerenszki-offenziva
Julius elsején fölharsant az orosz ágyúk menydörgése Galicziában és a...
Öt és félmillió pengő tanoncotthonokra Öt és félmillió pengő tanoncotthonokra
Az Ipartestületek Országos Központjának legutóbbi választmányi ülésén...
Az őrlési forgalom eltörlése Az őrlési forgalom eltörlése
Az év során megszüntették az "őrlési forgalom" néven ismert...
  Zoro és Huru Zoro és Huru
A mozivígjáték mai fejlődésében két alapformát mutat. Az egyik a...
Somlay Arthur -  Ivánfi Jenő Somlay Arthur - Ivánfi Jenő
A halottnak békesség. A mi dögös szagunk az egyetlen való, erős,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98