Dtum
Login with Facebookk
1941 | Június

Megindult a háboru a Szovjetunió ellen

Ribbentrop reggel 4 órakor jegyzéket nyujtott át Dekanozov szovjet nagykövetnek
Berlin, junius 22.
(Magyar Távirati Iroda) Német politikai körökben ugy tudják, hogy Dekanozov szovjetorosz nagykövetet Ribbentrop német birodalmi külügyminiszter kora reggel négy óra körül kérette magához és jegyzéket nyujtott át neki, amelyben közölte, hogy Németország Szovjetoroszország ellenséges magatartása miatt katonai intézkedéseket foganatositott. A kihallgatás rövid ideig tartott.

Hitler napiparancsa
(Német Távirati Iroda) A Führer mint a véderő legfőbb parancsnoka junius 22-én napiparancsot intézett a keleti arcvonal katonihoz s ebben megismétli azokat a megállapitásokat, amelyek a német néphez intézett kiáltványában vannak. A napiparancs a következő szavakkal végződik:  „Német katonák! Ezzel kemény és sulyos felelősséget jelentő harcot kezdtek. Mert Európa sorsa, a német birodalom jövője, népünk léte immár kizárólag a Ti kezetekben van. Az Uristen segitsen mindnyájunkat ebben a harcban”.

Olaszország hadiállapotban van Szovjetoroszországgal

Róma, junius 22.
(Stefani.) Az olasz kormány közölte a római szovjet nagykövettel, hogy Olaszország junius 22 reggel 5 óra 30 perctől hadiállapotban tekinti magát Szovjetoroszországgal.

A finn és a román csapatok a németekkel egyidejüleg kezdték meg a hadműveleteket
Berlin, junius 22.
(Magyar Távirati Iroda) Jól értesült német politikai körökben hangoztatják, hogy a katonai eseményekről egy-két napon belül hivatalos jelentés nem várható. Kiemelik, hogy a finn és a román csapatok a német csapatokkal karöltve és egyidejüleg kezdik meg a hadműveleteket. Rámutatnak arra, hogy mostantól kezdve a fegyvereké a szó.

Teljes az egyetértés Anglia és a Szovjetunió között?

Berlin, junius 22.
(Német Távirati Iroda) Az angol hirszolgálat közli a Szovjetorosz Távirati Iroda egyik jelentését, amely szerint teljes az egyetértés a Szovjetunió és Anglia között. Ezt a brit jelentést figyelemreméltónak tartják itteni politikai körökben, hiszen London alig néhány órával a Führer felhivása után nyilvánosságra hozta a szovjetorosz hirszolgálati ügynükség hivatalos közleményét, amely igazolta a bolsevista vezetők kétszinű játékát.


Japán egyelőre várakozó állásponton

Tokió, junus 22.
(NST) A német nagykövet a délután folyamán hivatalosan tájékoztatta Macuoka japán külügyminisztert a történtekről. Hivatalos japán állásfoglalás egyelőre még nem történt. Beavatott politikai körökben az a vélemény alakult ki, hogy Japán a nemrégiben aláirt orosz-japán paktumra való tekintettel egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik, változatlanul fenntartva természetesen a berlin-róma-tokiói irányvonalat. A nankingi miniszterelnök mostani tokiói látogatása után teljesen kizártnak tartják, hogy Japán részéről bármiféle közeledés történjék az Egyesült Államok irányába, hiszen köztudomású, hogy a nankingi miniszterelnök politikai ellenfelét az amerikaiak támogatják.

A német-szovjet háboru semmit sem változtat az Egyesült Államok politikáján
Washington, junius 22.
George szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy a német-szovjet háboru semmit sem változtat az USA politikáján. Véleménye szerint a Szovjetunió elleni háboru azt bizonyitja, hogy Németország 1941-re nem vette tervbe az Anglia elleni inváziót. Maga a háboru azonban George szenátor véleménye szerint csupán néhány hónap haladékhoz juttatja hozzá Angliát és az Egyesült Államokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ribbentrop Vladimir Dekanozov A szovjet hadszíntér Egy szovjet páncélerőd a német ágyúzás után Német rohamcsapat munkában az orosz fronton Antonescu Mannerheim, a finn haderők vezetője
Cikk-ajánló
A Szentszék hozzá fog járulni ahhoz, hogy a püspökök fölmentést adjanak papjaiknak a politikai szereplés tilalma alól A Szentszék hozzá fog járulni ahhoz, hogy a püspökök fölmentést...
A választási hirekkel kapcsolatban föltünést keltett néhány lapnak az...
Két német vonatkozású hír Két német vonatkozású hír
Mint minden évben, a st.-germaiai szerződés aláirása napján, ma is...
Északi játékok Északi játékok
A Stockholmban tartandó sportünnepről a következőket jelenthetjük....
Wiener F.C.1898.- W.A. Sp. C. 1:1 eldöntetlen, egy pofon az utóbbi...
Tudniillik Bécsben nem csak a képviselőházban, hanem a játéktéren is...
Négyezer ember a Vigadóban Négyezer ember a Vigadóban
Tíz órára hirdette a rendezőség a bál kezdetét, de még kilenc óra sem...
A jövő vonatja A jövő vonatja
Hogy a vasutaknak mai rendszere már elévült és a forgalom fokozottabb...
Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus feladatairól Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus...
Thierack dr. birodalmi igazságügyminiszter rádióbeszédet mondott az...
A Liszt Ferencz emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban A Liszt Ferencz emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Nemzeti művelődésünk eredményeinek s emlékeinek megőrzője, a Nemzeti...
A czári pár Friedbergben A czári pár Friedbergben
A czári pár környezetéből és a hesseni nagyherczegi udvarból származó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98