Dtum
Login with Facebookk
1941 | Június

Rövidek

Anglia és az Egyesült Államok egyesitésének terve
New York, junius 15.
(Német Távirati Iroda.) Hore Belisha volt angol hadügyminiszter a New York Daily News londoni tudósitójának adott nyilatkozatában Nagybritannia és az Egyesült Államok egyesülése érdekében emelt szót. Amerika számára ez a „házasság” nagy terhet jelentene. Gazdaságilag az angol élet az amerikai alatt van és az angol munkás csak fele annyi munkabért kap, mint az amerikai munkás. Elképzelhető mit jelentene az Egyesült Államok gazdasági élete számára, ha ezek a korlátok ledőlnének. Az Angliával való egyesülés jó Angliának, de káros és veszélyes Amerika számára.

Feisal király is Iránba érkezett
Vichy, junius 2.
(Német Távirati Iroda.) Mint az Havas OFI-iroda Bagdadból jelenti, valónak bizonyult az a hir, hogy az ifju Feisal király Rasid ali és más iraki személyiségek személyiségek kiséretében Iránba érkezett. Bagdad katonai parancsnoka szintén Iránba ment.

 

Meghalt II. Vilmos volt német császár és porosz király

A június 4-én a hollandiai Doomban 83 éves korában elhalálozott volt uralkodó a magyarságnak komoly és megbízható barátja volt.

Életbelépett a honi légvédelmi készültség

A Magyar Távirati Iroda jelenti: A magyar királyi honvédelmi miniszter a mai déli 12 órai kezdettel az egész ország területére a honi légvédelmi készültség végrehajtását rendelte el. A hatósági légoltalom szervei junius 23-án, hétfőn déli 12 órától könnyitett készültségi szolgálatot tartsanak. Minden épületet teljesen el kell sötétiteni! Az elsőtétités kezdetet 9 óra.

De Valera: Napról-napra növekszik az Irországot fenyegető veszély

Dublin, junius 29.
(Reuter.) De Valera a Clarc grófságbeli Ennisben szombaton tartott beszédében hangsulyozta azt a veszélyt, amely Irországot fenyegeti. ,,Köteleztük magunkat - mondotta a többi között -, hogy mindenfajta támadás ellen megvédjük magunkat. Ezt a kötelességünket semlegességük irja elő számunkra.” Ezután hagsulyozta, hogy senki sem kételkedhet abban, hogy az ir nép a végsőkig szándékozik védekezni.

Tanácskozik a japán kormány

Tokió, junius 30.
A szombati japán minisztertanácsról, amelyen ismét részt vettek a hadsereg és haditengerészet vezérkari főnökei és azok helyettesei, mértékadó körök azt hangoztatják, hogy a korány és a véderő vezetői gondosan és alaposan igen komoly kérdéseket beszéltek meg. A minisztertanács után Toyo tábornok hadügyminiszter jelentést tett a császárnak.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban
1. hét
Hitler és Mussolini találkozott hétfőn a Brenneren, Ribbentrop és Ciano jelenlétében többórás megbeszélésen megállapitották a nézetek teljes azonosságát. - Krétáról elvonultak az angol csaptok, 15.000 főnyi krétai brit haderő már Egyiptomba érkezet. - Igen sulyos veszteségeket jelent az angol hadügyminisztérium. - Roosevelt és Winant keddi tanácskozásától függ az amerikai beavatkozás végleges eldöntése.

2. hét
Megkezdődtek a harcok Sziriában: angol és De Gauulle-haderők átléptéka sziriai és libanoni határt. - Anglia megszünteti Sziria ostromzárát. - Damaszkusz repülőterét bombázták vasárnap az angolok. - Dentz tábornok vette át a közelkeleti francia csapatok parancsnokságát.

3. hét
Horvátország csatlakozott a háromhatalmi egyezményhez. - Sziria belsejében a leghevesebb a francia ellenállás. - Heves harcok és légitámadások Észak-Afrikában. - Roosevelt elrendelte a német és olasz követelések zárolását és minden idegen tulajdon összeirását.

4. hét
Megkezdődött a háboru Oroszország ellen,vasárnap hajnalban a német haderő a finn és a román csapatokkal együtt meginditott a támadást. - Német vadászok visszaverték az oroszok berepülési kisérletét Kelet-Poroszországba. - Hitler kiáltványa a moszkvai szószegésről és a szovjetkormánynak Angliával való együttműködéséről. - Olaszország is hadiállapotban van a Szovjetunióval. - A románok átléptél a Prutot és elfoglalták Bolgrad városát. - A Führer szerint 160 orosz hadosztály áll a német határokon. - Észak-Bukovinában kezdték meg a német gépesitett csapatok az előrenyomulását. - Heves orosz ellenállás leküzdése után előrenyomulnak a németek. - Maiszki londoni szovjetkövet vasárnapi megbeszélése Edennel. - Amerika politikáján nem változtat a német-szovjet háboru.

5. hét

Itt az első német hivatalos jelentés! - Breszt-Litovszk, Grodno, Vilna, Kovno és Dünaburg elesett. – Gyors előrenyomulás Lemberg felé. - Két szovjethadsereget zártak körül a németek Bialystoknál.- Ujabb nagy siker bontakozik ki Minszk előtt. - 40.000 hadifogoly, rengeteg zsákmány, 2233 páncélkocsit zsákmányoltak vagy pusztitottak el. - Eddig 4107 szovjet repülőgépet semmisitettek meg a németek. - Légierőnk vasárnap ismét szovjet katonai célpontokat bombázott, vörös légitámadás Csap ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bal oldalon áll Leslie Hore Belishe A felnőtt Faisal, aki majd II. Fejszál néven iraki király lesz II. Vilmos De Valera Toyo
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Schöpflin Aladár ünnepére Schöpflin Aladár ünnepére
Csöndesen és egyenes járással, egyre kimérten… s inkább...
Széll Kálmán nyilatkozata az osztrák alkotmányosságról Széll Kálmán nyilatkozata az osztrák alkotmányosságról
Deczember 6-án nyilatkozott Széll Kálmán arról, hogy mi történjék, ha...
Az emberi test, mint elektromos erőforrás a gyógyítás szolgálatában Az emberi test, mint elektromos erőforrás a gyógyítás...
Az „ionizator” új villamos gyógyító készülék, amely az...
A jugoszláv külpolitika célja béke és szabadság A jugoszláv külpolitika célja béke és szabadság
Az egész jugoszláv sajtó a berghofi találkozó külföldi visszhangjával...
A Treysa-féle meteoritról
Az 1916. április 3-án délután 3 óra 25 perczkor (középeurópai idő)...
Az olasz és a magyar külügyminiszter tárgyalásai Velencében Az olasz és a magyar külügyminiszter tárgyalásai Velencében
Ciano nyilatkozata a magyar-olasz tárgyalásokról A...
Motoros görkorcsolya Motoros görkorcsolya
A közlekedés nagy problémájában az utolsó néhány év valóban meglepő...
Magyarország céllövő bajnoksága Magyarország céllövő bajnoksága
Vasárnap rendezték a Szentlőrinc határában levő Szemere-féle...
Megegyezés Lausanneban Megegyezés Lausanneban
Vasárnap reggel 7 órakor érkezett vissza Herriot miniszterelnök...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98