Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

A disszidensek bolseviki szellemmel vádolják a nyilaskeresztes pártot

Budapest, október 5.
"Leszámolunk a nyilaskeresztespárt becsületrablókkal és a rágalmazásokkal!” címmel csaknem kétoldalas hosszu cikket közöl a Magyarság vasárnapi száma s ebben a cikben válaszol a „Pesti Ujság” és a „Magyarság utja” legutóbbi számaiban megjelent támadásokra. Hangoztatja a Magyarság, hogy sem a Nyilaskeresztes Párt, sem hivatalos sajtója egyetlen konkrét vádra sem válaszolt a mai napig. Ehelyett azonban, irja, megkisérelte Gál Csaba a Pesti Ujságban közzétett nyilatkozatában a „Nyilaskeresztes Pártban szokásos benyálazó, csupán féligkimondott rágalommal illetni Baky Lászlót”.

 

A Magyarság figyelmezteti ezután a Nyilaskeresztes Párt vezetőségét, valamint sajtóját, hogy semmiféle rágalmat vagy gyanusitást egy pillanatig sem hajlandó szótlanul tűrni és minden rendelkezésére álló eszközzel elégtételt vesz magának „a bolseviki módszerekkel dolgozó nyilaskeresztespárti rágalmazóktól”.

 

Szóváteszi a Magyarság ezután, hogy a Nyilaskeresztes Párt vezetősége tájékoztatót juttatott el szervezeteihez, amelyben „a legocsmányabb és legvalótlanabb” vádakkal illetik a kilépett képviselőket és a Magyarságot. „A tájékoztató - irja a Magyarság -   természetesen névtelenül ment ki, mert  a Nyilaskeresztes Pártban meghonosodott bolseviki szellem a nyilt kiállástól irtózik és csak felelőtlenül meri aljas rágalmait terjeszteni. Elindult azután egy suttogó propaganda is arról, hogy a Magyarság egymillió, egyesek szerint többmillió pengőt kapott a Nyilaskeresztes Párt cserbenhagyásáért.”


Ezután Matolcsi Mátyás hetilapjával polemizál a Magyarság, hangoztatva, hogy nem fogja szótlanul türni a nemzetiszocialista eszméknek ilyen állandó durva megcsufolását. „Mi - irja - nemzetiszocialista nyiltsággal, de keménységgel fogjuk ezt a harcunkat lefolytatni és és nem riaszt meg az sem, hogy velünk szemben bolseviki módszerekkel igyekszik a Nyilaskeresztes Párt az egyre gyérülő hívek előtt hangulatot teremteni. Mi ezt a harcot addig folytatjuk, amig el nem tünnek a nemzeti szocialista mozgalom álprófétái a közélet szinteréről és velük együtt ki nem pusztul az a bolseviki szellem, amivel sikerült a Nyilaskeresztes Párt jelenlegi vezetősége egy részének megfertőznie a tiszta, becsületes, nemzeti szocialista mozgalmunkat.”


Idézi ezután a Magyarság azt a nyilt levelet, amelyet a Nyilaskeresztes Párt hivatalos lapjában közölt dr. Vajna Ernő, s amelyben azzal vádolja Baky László országgyűlési képviselőt, hogy a Vannay-ügyben „az agent provokatőr szerepét töltötte be”. Baky László erre a nyilt levélre vonatkozóan kijelentette, hogy annak minden állitása rágalom és a levélért ugy Matolcsy Mátyás felelős szerkesztő, mint dr. Vajna Ernő ellen a bünvádi eljárás folyamatba tette.

 

A Magyarság megállapitja, hogy  Vannay letartóztatásánál nem Baky László, hanem Szálasi Ferenc müködött közre. Mint irja, „akkori katonai beosztásából származó kötelességéből kifolyólag”. Ruszkay Jenő a párt minden vezetőségi tagjának megmondta, hogy Baky szerepét a Vannay-ügyben teljesen tisztán látja s a Szálasi által lefolytatott vizsgálat is teljes mértékben tisztázta Baky László szerepét.

 

Baky László egyébként is már hónapokkal a Hungarista-párt 1939. februárjában bekövetkezett feloszlatása előtt lemondott a pártvezetőségben viselt tisztségről, mert „nem azonositotta magát azokkal a felelőtlen emberekkel, akik értelmetlen utcai tüntetésekbe hajszolták bele a tömeget.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Baky László Vannay Lászlló Szálasi Ferenc
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szegény kis gyermek panaszai A szegény kis gyermek panaszai
A gyermekkor emlékei, a melyek életünk legerősebb, legmélyebb és...
Kovács György halála Kovács György halála
Mindent felülmuló veszteség érte a magyar sportot. Kovács György...
Antal Gábor püspök halála Antal Gábor püspök halála
Hosszu szenvedés után meghalt a mult héten Komáromban Antal Gábor...
Uj vas- és aczélgyár Budapesten Uj vas- és aczélgyár Budapesten
A Pittsburgban székelő Steel-Trust elhatározta, hogy Budapesten 15...
A sziámi trónörökös látogatása A sziámi trónörökös látogatása
Legutóbbi számunkban részletesebben irtunk a sziámi trónörökös...
Apróságok Apróságok
Berlinből írja A Reggel tudósítója: Moszkvai jelentések már...
Az ó-budai hegycsuszamlás Az ó-budai hegycsuszamlás
Sok gondot okoz mostanában az illető környékbelieknek az Ó-Buda...
A hannoveri gummi A hannoveri gummi
A Hannoveri Gummi-Kamm Co 1900. évi árjegyzéke most jelent meg. A...
Az emberek, akik megtudják, hogy már meghaltak
A stockholmi Komedi-Teatern valamikor Strindberg színháza volt. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98