Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

A disszidensek bolseviki szellemmel vádolják a nyilaskeresztes pártot

Budapest, október 5.
"Leszámolunk a nyilaskeresztespárt becsületrablókkal és a rágalmazásokkal!” címmel csaknem kétoldalas hosszu cikket közöl a Magyarság vasárnapi száma s ebben a cikben válaszol a „Pesti Ujság” és a „Magyarság utja” legutóbbi számaiban megjelent támadásokra. Hangoztatja a Magyarság, hogy sem a Nyilaskeresztes Párt, sem hivatalos sajtója egyetlen konkrét vádra sem válaszolt a mai napig. Ehelyett azonban, irja, megkisérelte Gál Csaba a Pesti Ujságban közzétett nyilatkozatában a „Nyilaskeresztes Pártban szokásos benyálazó, csupán féligkimondott rágalommal illetni Baky Lászlót”.

 

A Magyarság figyelmezteti ezután a Nyilaskeresztes Párt vezetőségét, valamint sajtóját, hogy semmiféle rágalmat vagy gyanusitást egy pillanatig sem hajlandó szótlanul tűrni és minden rendelkezésére álló eszközzel elégtételt vesz magának „a bolseviki módszerekkel dolgozó nyilaskeresztespárti rágalmazóktól”.

 

Szóváteszi a Magyarság ezután, hogy a Nyilaskeresztes Párt vezetősége tájékoztatót juttatott el szervezeteihez, amelyben „a legocsmányabb és legvalótlanabb” vádakkal illetik a kilépett képviselőket és a Magyarságot. „A tájékoztató - irja a Magyarság -   természetesen névtelenül ment ki, mert  a Nyilaskeresztes Pártban meghonosodott bolseviki szellem a nyilt kiállástól irtózik és csak felelőtlenül meri aljas rágalmait terjeszteni. Elindult azután egy suttogó propaganda is arról, hogy a Magyarság egymillió, egyesek szerint többmillió pengőt kapott a Nyilaskeresztes Párt cserbenhagyásáért.”


Ezután Matolcsi Mátyás hetilapjával polemizál a Magyarság, hangoztatva, hogy nem fogja szótlanul türni a nemzetiszocialista eszméknek ilyen állandó durva megcsufolását. „Mi - irja - nemzetiszocialista nyiltsággal, de keménységgel fogjuk ezt a harcunkat lefolytatni és és nem riaszt meg az sem, hogy velünk szemben bolseviki módszerekkel igyekszik a Nyilaskeresztes Párt az egyre gyérülő hívek előtt hangulatot teremteni. Mi ezt a harcot addig folytatjuk, amig el nem tünnek a nemzeti szocialista mozgalom álprófétái a közélet szinteréről és velük együtt ki nem pusztul az a bolseviki szellem, amivel sikerült a Nyilaskeresztes Párt jelenlegi vezetősége egy részének megfertőznie a tiszta, becsületes, nemzeti szocialista mozgalmunkat.”


Idézi ezután a Magyarság azt a nyilt levelet, amelyet a Nyilaskeresztes Párt hivatalos lapjában közölt dr. Vajna Ernő, s amelyben azzal vádolja Baky László országgyűlési képviselőt, hogy a Vannay-ügyben „az agent provokatőr szerepét töltötte be”. Baky László erre a nyilt levélre vonatkozóan kijelentette, hogy annak minden állitása rágalom és a levélért ugy Matolcsy Mátyás felelős szerkesztő, mint dr. Vajna Ernő ellen a bünvádi eljárás folyamatba tette.

 

A Magyarság megállapitja, hogy  Vannay letartóztatásánál nem Baky László, hanem Szálasi Ferenc müködött közre. Mint irja, „akkori katonai beosztásából származó kötelességéből kifolyólag”. Ruszkay Jenő a párt minden vezetőségi tagjának megmondta, hogy Baky szerepét a Vannay-ügyben teljesen tisztán látja s a Szálasi által lefolytatott vizsgálat is teljes mértékben tisztázta Baky László szerepét.

 

Baky László egyébként is már hónapokkal a Hungarista-párt 1939. februárjában bekövetkezett feloszlatása előtt lemondott a pártvezetőségben viselt tisztségről, mert „nem azonositotta magát azokkal a felelőtlen emberekkel, akik értelmetlen utcai tüntetésekbe hajszolták bele a tömeget.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Baky László Vannay Lászlló Szálasi Ferenc
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Véget ért a bajnoki évad Véget ért a bajnoki évad
A csepeliek mutatták az évadban a legegyöntetűbb játékot és az adott...
Pálffy József gróf és unokafivére, Szunyogh Egon Pál, pozsonymegyei nagybirtokosok kölcsönösen följelentették egymást sikkasztás és váltóhamisitás miatt Pálffy József gróf és unokafivére, Szunyogh Egon Pál, pozsonymegyei...
Egyes magyar lapok röviden már megemlékeztek arról a szenzációs...
Fuchs Jenő sorozatos veresége a válogatóversenyen Fuchs Jenő sorozatos veresége a válogatóversenyen
Pont húsz esztendővel ezelőtt történt, hogy dr. Fuchs Jenőt, a...
A mikroszkópi gyakorlat elemei A mikroszkópi gyakorlat elemei
A természetbúvárok egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a mikroszkóp,...
Svájc – Olaszország 4:4 (2:1) Svájc – Olaszország 4:4 (2:1)
A zürichi stadionban 28.000 néző előtt vívták meg a Svájc-Olaszország...
Verses könyvek. „ Szíve titkaiból”
Verses könyvek. „ Szíve titkaiból” igér verseket kis...
Kormányintézkedések Kormányintézkedések
A kormány 773/1916. M. E. szám alatt rendeletet bocsátott ki, melynek...
Képzőművészeti szemle Képzőművészeti szemle
Végre megjelent egy kísérlet Rippl-Rónai József művészetének...
Magyar posztimpresszionisták Magyar posztimpresszionisták
Egymással vetélkedve, majdnem egy időben két kiállítás nyilt meg,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98