Dtum
Login with Facebookk
1941 | Szeptember

Rövidek

Szentpétervár hatalmas katonai tábor
Helsinki, szeptember 8.
(Stefani) A legutóbb elfogott vagy menekült szovjetfoglyok, akik Szentpétervár környékéről kerültek a finn harctérre egyhanguan azt vallják, hogy a város egyetlen hatalmas katonai tábor képét mutatja. A rendes katonaságon kívül gyári munkásokat, asszonyokat, sőt gyermekeket is besoroznak. A város falain óriási falragaszok hirdetik Vorosiloff felhivását: ,,Közvetlen veszély fenyegti Leningrádot, az ellenség a kapuk előtt”!

A gyárakban teljesen szünetel a munka, mert a munkásokat felfegyverezték és harcba küldték, jóllehet, legnagyobb részük bánni sem tud a rájuk bizott fegyverekkel. Még az aggastyánokat is foglalkoztatják azzal, hogy torlaszokat épitsenek a vasutak és országutak mentén. A várost óriási tömeg árasztotta el: a lakosság száma jelenleg mintegy ötmillióra tehető. Szeptember elseje óta nem osztottak ki kenyeret és a városba irányuló minden közlekedés megszakadt. Állandóan hallani az egyre inkább közeledő ágyuk dörgését.

A GPU tömegesen rendezett kivégzésekkel tartja rettegésben a lakosságot. Szentpétervár élelmezési helyzete borzalmasan nehéz és teljesen lehetetlenné teszi, hogy a volt cári főváros hosszabb ideig ellenállást fejthessen ki.

Hétfőn vonulnak be a szovjet csapatok Teheránba
Simla, augusztus 31.
Iránból érkező hirek szerint a szovjet csapatok vasárnap már százhusz kilométernyire megközelitették Teheránt. A jelentések szerint a szovjet csapatok hétfőn vonulnak be Irán fővárosába, ahol szigoru ostromállapot van érvényben.

A németek rohammal elfoglalták Schlüsselburgot, Leningrad körül van zárva
Vezéri főhadiszállás, szeptember 8.
(Német Távirati Iroda) A véderő főparancsnoksága jelenti: A német haderő gyorshadosztálya a német légihaderő harci kötelékeitől kiválóan támogatva, széles arcvonalon elérték a Névát Leningrádtól keletre és rohammal elfoglalták a Ladoga-tónál Schlüsselburg városát. Ezzel a német-finn gyűrű Leningrád körül bezárult és a város minden szárazföldi összeköttetéstől el van zárva. (MTI)

Nincsenek finn-orosz béketárgyalások
Washington, szeptember 14.
(Reuter.) Procope, Finnország washingtoni követe kormánya nevében megcáfolta azt a hirt, hogy tárgyalások indultak a finn-orosz ellenségeskedések megszüntetésére.

Az olasz hadijelentés
Róma, szeptember 14.
(Stefani.) Az olasz főhadiszállás 467. közleménye: Észak-Afrika szárazföldi arcvonalain tüzérségünk élénk tevékenységet fejtett ki. Olasz légi alakulatok az ellenség heves légelháritó tüzelésével szemben a szeptember 13-ára virradó éjjel állandóan bombázták a tobruki erőd több szakaszát. Német vadászgépek Bardia felett lelőttek egy angol repülőgépet.

Kelet-Afrikában az ellenség bombákkal és géppuskatüzzel támadott meg egy vörös kereszttel láthatóan megjelölt korházat. Egy bombavetőgépet az olasz légvédelem lelőtt. Egy hajókaravánunk ellen intézett légitámadás folyamán hajóink légvédelmi ágyui négy ellenséges repülőgépet lőttel le. A Földközi-tenger keleti részén ellenséges hajók ellen intézett támadás során légierönk elsüllyesztett egy kisebb tonnatartalmu teherhajót.

A szovjet küldöttség Amerikában
Washington, szeptember 8.
(Német Távirati Iroda.) A nemrég Amerikába érkezett szovjet küldöttség megtekintette a spokanei (Indiana állam) második amerikai légiflotta főhadiszállását és berendezéseit – jelenti az Associated Press.

Washington, szeptember 8.
(Német Távirati Iroda.) Az Egyesült Államok hadfelszerelési szervei bejelentették, hogy
a Szovjet-Unió nagyobb mennyiségű aluminiumot kér az Egyesült Államoktól, mivel eddig a háboru következtében elvesztette egész aluminiumtermelésének kétharmadát.


Magyarország kormányzójának látogatása a Vezérnél

Budapest, szeptember 24.

A magyar külpolitikai élet egyik jelentős eseménye zajlott le a napokban. Vitéz nagybányai Horthy Miklós Hitler vezér és kancellár meghívására Németországba utazott. A Führer a keleti fronton lévő főhadiszállásán látta vendégül három napra a Kormányzó Urat, akit útjára elkísért dr. bárdosi Bárdossy László m. kir. miniszterelnök és külügyminiszter, valamint vitéz Szombathelyi Ferenc altábornagy, a m. kir. honvédvezérkar főnöke. A látogatás tartama alatt a Kormányzó Úr és a Führer a politikai és a katonai helyzetet ismételten megbeszélte. Megbeszéléseiket a két nép hagyományos fegyverbarátságának szelleme hatotta át. A Führer ünnepélyes formában nyújtotta át a látogatás alkalmával Magyarország kormányzójának, mint a magyar királyi honvédség legfőbb parancsnokának, a vaskereszt lovagkeresztjét.


A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban
1. hét
További előnyomulás Leningrád felé. - Még nincs megegyezés a japán-amerikai megbeszéléseken. - Az uj iráni kormány elrendelte a hadsereg leszerelését. - A finn csapatok mindenütt elérték a volt határt. - Inönü török államelnök és Csakmak tábornagy üzenetváltása. - Pétain a rend és nyugalom fenntartásáról. - Roosevelt a háborus veszélyről. - További olajmezőket szállnak meg Iránban a brit csapatok.

2. hét
Irán valamennyi olajmezője ,,brit védelem” alatt. - Finn előretörés a Ladoga-tótól keletre. - Angol bombázókat lőttel le a németek Berlin, Dortmund, a holland és norvég partok felett. -Roosevelt vatikáni megbizottja Barcelonában tárgyal Leahy vichyi amerikai nagykövettel. - A finnek elvágták a leningrád-murmanszki vasutvonalat. - Roosevelt: Amerikának nincsenek támadó szándékai.

3. hét
Német egységek betörtek Leningrád erődvonalába. - Német- és Olaszország fegyveres készenlétben várja az amerikai intézkedéseket. - Gayda szerint a tengelyhatalmak nem engedik kihivni magukat, de a tüzelésre tüzeléssel válaszolnak. - Amerikai tengeralattjárók a Földközi- tengeren? - Az ankarai USA követ szembefordul Stirling tengernagy törökellenes cikkével. - Forradalom tört ki Iránban?

4. hét

A finn csapatok hatalmukba keritették a Murmanszk-vasutat és elérték a Fehér-tenger partját. - Német jelentés a magyar csapatok nagy ukrajnai teljesitményeiről! - Német repülők a Volga forrásvidéken vasúti berendezéseket bombáztak. - Szovjet hadihajók megsemmisitése Kronstadtnál. - Halifaxlord a portugál miniszterelnöknél. - Knox ujabb nyilatkozat a  semlegességi törvény ellen. - Nagy légelháritó gyakorlatok Japánban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Közelkelet, India védőbástyája Katonai egyenruhában Ahmed Reza Pahlavi iráni sah A schlüsselburgi erőd részlete Ryti finn államelnök (a vasúti kocsiban) meglátogatja Mannerheim tábornagyot Olasz csapatok az ellenséges repülők bombazáporában Ribbentrop német külügyminiszter és Bárdossy László
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy kis színpadi elmélkedés Egy kis színpadi elmélkedés
Vannak színészek, akik azt tartják, hogy Madách drámai költeményének...
Hátszeghy József nyerte a válogató tőrversenyt Hátszeghy József nyerte a válogató tőrversenyt
A RAC vasárnap délelőtt rendezte I. osztályú tőrversenyét a...
Magyar mesterművek
Közönségünk képzőművészeti kultúrájának nem válik valami nagy...
Dürer-emlékek Nünbergben Dürer-emlékek Nünbergben
A múlt kultuszának egyik legbájosabb városa, Nürnberg, több olyan...
Lengyel Menyhért -  Danton halála Lengyel Menyhért - Danton halála
Egy huszonegy éves fiatalember néhány hét alatt kiordít magából egy...
Háromszáz árdrágítás ügyében folyik a vizsgálat Háromszáz árdrágítás ügyében folyik a vizsgálat
A valutaügyészség detektívjei az elmúlt napokban végigjárták a...
Karácsonyi morfium Karácsonyi morfium
Az én eseménytelen életemnek sohasem voltak megható karácsonyai....
A budapesti birkózó Európa-bajnokság A budapesti birkózó Európa-bajnokság
Négy napon át, 34 órai kemény küzdelem után dől el vasárnap este a...
Érdekes vasúti hótakaritó Érdekes vasúti hótakaritó
Kellemesen befütött kényelmes vasúti kocsiban kész szórakozás a téli...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98