Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

A képzőművészeti szemle

Aba Novák minden más kortársától meglehetősen élesen elkülönülő formavilága nem volt monumentális. Aprólékossága és furcsán zsúfolt groteszksége útját állották ennek. Freskói sem szerencsések. Valamiképen a színes rajzriport és a harsogó plakát világából vegyültek össze, legtöbbnyire áttekinthetetlen és nem őszintén primitivizáló kavarodássá, mely a végletekig torzítja a szimultán ábrázolás fogásait. Igaz, hogy sok bennük a meglepő részlet, de ezek inkább mulatságosak, mint mélyről fakadók, sőt néha meglehetősen vásáriak.

 

De akár naivak, akár egy elkényeztetett nagy gyermek ravaszkodásai, egy dolog hiányzik belőlük, az az emelkedettség, melyet az alkotás és alakítás őszinte áhitata ad a műnek. Folytonos virtuózkodásuk pedig végül is kifáraszt. Egyéb vonatkozásokban néhány hónap előtt e hasábokon részletesen foglalkoztunk Aba Novák művészetének fejlődésével és jelentőségével. Az akkor elmondottakon e kiállítás tanuságai sem változtattak.

Beck András József Attila érme

Fiatal, tehetséges szobrászművészünk Beck András, aki legutóbb Bartók-érmével keltett megérdemelt feltűnést, ismét nehéz feladatra vállalkozott, amidőn megmintázta József Attila emlékérmét. Egy nagytehetségű, de valahogyan kezdettől fogva pusztulásra ítélt, szabad és teljes kivirágzástól eltiltott költő lelkét kellett elénk idéznie, akinek sorsát még az is bajjal tetézte, hogy önönmagát kínozta. Összeomlása is fölötte megrázó volt, posthumus érvényesülése pedig csak elkésett elégtétel.


Beck András lelkiek tekintetében jól fogta meg az összetett témát. Az arc, melyet az éremre mintázott, annak a fanatikus költőnek az arca, akinek József Attilát ismertük, de a finom és belsőséges lirikusé is, azé a sóvárgóé, aki sohasem talált igazi kielégülést.

 


Beck műve formai szempontból is érdekes. A fejet az első lapon nem az éremformázás leggyakoribb módján, tehát nem a síkból kiemelkedő domborulatban mintázta meg, hanem sík felületbe véste bele erős, mély és éles körvonalakkal. Így az ábrázolás befelé megy a térbe, más hatásokat adva, mint a szokott reliefstílus. Ezenkívül kerüli a lágy hajtásokat, élesen vág bele a felületbe és mély árnyékokat vet.

 

Néhol az az érzésünk, mintha a művész a bronzba rajzolt volna, amit különben a mélyedésekből le nem csiszolódó patina is elősegít. Az érem hátsó lapján a rálátásosan mintázott lakáskaszárnya és gyár között egy alulsó nézetből látott izgatott férfi szónokol, ami szintén sikerült utalás József Attilára. A megszokott és megúnt allegóriák helyett jellegzetes célzás ez.
Térkitöltés és kompozíció szempontjából az előző és hátsó lap egyaránt jól sikerült, a körirat szerves része az egésznek. Egészben véve Beck Andrásnak e műve: eddig legérdemesebb munkája.


Márffy Ödön kiállítása

A Tamás-galériában láttuk Márffy Ödön akvarelljeit és rajzait, majdnem hetven darabot. Születésben leledző képalakítások ötletes feljegyzéseit. Csupa bizonytalanul halvány színből és csupa tétován futó összekuszálódó vonaltól állanak, de belőlük kétségtelenül igen fínom összhangzás bontakozik ki. Kissé ködösek, kissé ingatagok, de van rajtuk valami üde hamvasság. Színeikben alighanem kiegyensúlyozottabbak, mint Márffy eddig ismert, különben jóval érettebbre érlelt kompozíciói. Tanui annak, hogy Márffy művészetének grafikai kitérői egyáltalában nem szorulnak háttérbe szűkebb értelemben vett festői tevékenysége mögött.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Horthy István és Prónay Pál Frontharcos Szövetség-nek alakuló gyülését a belügyminiszter is betiltotta Horthy István és Prónay Pál Frontharcos Szövetség-nek alakuló...
Vasárnap ujabb fordulatot vett a frontharcosok szervezése körül folyó...
A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, az emelkedő légáramlások A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, az emelkedő...
Természetesen nemcsak emelőáramlások vannak a légtérben, hanem...
Rövid hírek Rövid hírek
A nemzetgyülés ülésének befejezése után Rataj. a sejm elnöke,...
Repülőgépek a sztratoszférában Repülőgépek a sztratoszférában
Utasszállító repülőgépek a sztratoszférában. Eddie Rickenbacker...
Bach élete és művei Bach élete és művei
Papp Viktor új könyve mindazoknak, akik már végérvényesen...
Rátkai Márton autója vasárnap elgázolt egy napszámost Rátkai Márton autója vasárnap elgázolt egy napszámost
Vasárnap délben a Fő-utca 30. számu ház előtt egy ember Rátkai Márton...
Törvényjavaslat az ingyenes népoktatásról Törvényjavaslat az ingyenes népoktatásról
Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter a...
Holnap dönt Mussolini Holnap dönt Mussolini
Az olasz kormány fontos elhatározások előtt áll. Erre mutat az a...
A Budapesti Egyetemi Athletikai Club I. 6 : 2 győz az FTC ellen A Budapesti Egyetemi Athletikai Club I. 6 : 2 győz az FTC ellen
Bár training-jellegével birt e mérkőzés, minden esetre érdemes a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98