Dtum
Login with Facebookk
1942 | Augusztus

Katonai diktatura van Szovjetoroszországban

Budapest, augusztus 9.

A Neue Zürcher Zeitung a Newyorkban megjelenő Rabotnik Polski cimű lengyel ujság nyomán hosszabb cikk keretében számol be Szovjetoroszország háborus életéről. A newyorki lap tudósitását egy lengyel irta, aki Moszkva és Sikorski tábornok megegyezése után utazott át a Szovjetunión.

 

A tudósitásból kiderül, hogy a szovjet hadvezetősége általában minden 21-34 év közt lévő férfit, az ellenség részéről közvetlenül fenyegetett tartományokban pedig minden 18-55 éves férfit mozgósitott, tekintet nélkül arra, hogy az illető tagjai-e a kommunista pártnak, mi a foglalkozása és milyen az egészségi állapota. Még a rokkantaknak is szolgálatot kell teljesiteniök a mögöttes területen. A gyárakban igy főként idősebb férfiak és asszonyok  dolgoznak. Körülbelül negyvenmillió nőt foglalkoztat jelenleg a Szovjet hadipara és mezőgazdasága.


A légvédelmet a 15-60 év közt lévő polgári lakosság látja el, férfiak és nők egyaránt . Moszkvában mindenki köteles hatnaponként egyszer éjszakai őrséget vállalni. A nehézipar hadiüzemeiben bevezették a napi tizórás, a könnyűiparban a tizenkétórás munkanapot. A légvédelemhez beosztott munkások és hivatalnokok huszonnégyórás szolgálatot teljesitenek a gyárakban és a hivalatokban.

 

Egy kezdő munkás Moszkvában 400-500 rubelt keres havonta, a tanult munkás pedig 2000 rubelt Is megkereshet. Ezzel szemben rendkivül nagy a drágaság.


A newyorki lap lengyel tudósitója szerint a hatalmat a Szovjet-Unióban teljesen a hadvezetőség ragadta magához, amely valóságos katonai diktatúrát gyakorol. A kommunista párt teljesen háttérbe szorult. Aki egypár csizmát akar vásárolni, csak a katonai hatóság engedélyével teheti; ha ugyanabban a lakásban más szobát akar elfoglalni, ahhoz is katonai engedély kell. Az élelmi és textiljegyeket ugyancsak a katonai parancsnokság hozzájárulásával adják ki és minden munkaváltozást nyomban be kell jelenteni a katonai hatóságnak.

 

Ugyancsak katonai engedéllyel lehet más városba költözni. Az ipar, a vasut természetesen szintén katonai ellenőrzés alatt áll. Minden vonaton van egy-egy katonai parancsnok, aki utközben átvizsgálja az utasok utleveleit és jegyét. Ha a vonat híd közelébe ér, valamennyi ablakot lefüggönyöznek és minden kocsiba belép egy fegyveres katona, aki vigyáz rá, hogy senki ki ne nézhessen az ablakon.


A lengyel tudósitó végül megemliti, hogy Szibériában igen sok uj gyár létesült az egész transzszibériai vasut hosszában. Nem tudta azonban megállapitani, hogy ezek a gyárak ujak-e, vagy pedig az európai Oroszországból helyezték át az üzemeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98