Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Rövidek

De Gaulle-ék tervei a megszállt Franciaország és Madagaszkár ellen
Washington, május 3.
(NST) Hull amerikai külügyminiszter szombaton fogadta De Gaulle francia-nyugatafrikai megbiztottját, Tichiert. A megbeszélés után Tichier az ujságirók előtt kijelentette, hogy a szövetségesek számára most jó alkalom kinálkozik a megszállt Franciaország megtámadására. Ezen kivül a szövetségeseknek a ,,szabad francia” csapatok segitségével meg kellene szállniok Madagszkár szigetét is.

Amerikai hadiflotta a Salamon-szigeteknél

Tokió, május 17.
(Német Távirati Iroda.) Mint a Domel-iroda megbizható forrásból értesült, a Délnyugat-Csendes-óceán felett működő japán harcirepülőgépek legénysége pénteken reggel megpillantotta a Hornet és Enterprise amerikai repülőgépanyahajót, amint néhány cirkáló és romboló kiséretében mintegy 500 mérföldnyire a Salamon-szigetektől keletre nyugati irányban haladtak. A japán repülőgépek megjelenésekor az ellenséges hajóraj keleti irányban tért el, anélkül, hogy harcbab bocsátkozott volna.

Német repülőgépek elsülyesztettek egy hadihajót

Berlin, május 17.
(Német Távirati Iroda) A véderő főparancsnoksága közli: Máltasziget repülőtereit éjjel-nappal bombáztunk. Könnyű harcirepülőgépeink Anglia déli partja felé történt nappali előretörésük során Plymouth kikötőjéban bombatelitalálattal elsüllyesztettek egy nagyobb hadihajót, egy ágyunaszádot meg egy teherhajót megrongáltak.

Háborus tömegtüntetés Mexikóban
Buenos Aires, május 25.
(Német Távirati Iroda.) Mint Mexikó-Cityből jelentik: a mexikói parlament épülete előtt vasárnap tömegtüntetés volt a háboruba való belépés mellett. A szónokok között volt Lombardo Toledano, a szakszervezetek főtitkára, valamint több szovjetbarátiként ismert mexikói személyiség.

 

Egy baloldali szervezet ebből az alkalomból szinpadias jelenetet rendezett, amelynek során tüntetően széttéptek, lábbal tiportak és elégettek egy német zászlót. Végül szovjet, amerikai, brit és csungking-kinai egyenruhába öltözött embere kiléptek a szinpadra és ezeknek az országoknak zászlóit lobogtatták.

A charkovi harcok

Ankara, május 25.
(NST) A hétfő déli szovjet hadijelentés szerint német csapatoknak a charkovi arcvonalon sikerült a szovjet vonalakba éket verni. A hivatalos jelentés szerint Isjum és Barkenkovo közelében, Charkov és Sztalino között heves harcok dulnak.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
Roosevelt Londonba utazik? - Gayda: Az ujabb hadműveletek nagyszámu célpontot fognak érinteni! - „Inváziós” hadgyakorlat volt vasárnap Londonban, ejtőernyősök is résztvettek a kormányhivatalok és a Buckingham-palota körüli gyakorlaton. - Meghalt Stauning dán miniszterelnök. - Hirek Ausztrália elleni küszöbönálló támadásról.

2. hét
Eredménytelen szovjet támadások a Donec-vidéken és a Lappföldön. - Erőszakkal fenyegeti az amerikai kormány a martiniquei francia hatóságokat? Washington szerint a tárgyalások célja egyezmény Martinique védelmének és Franciaország számára való megtartásának biztositása. - Amerikai vizeken ujabb huszonegy kereskedelmi hajót süllyesztettel el a németek. - Japán csapatszállitó hajók közelednek Port Moresby felé. - Dél felé huzódott a koralltengeri japán flotta.

3. hét
Martinique kormányzója csak Vichy hozzájárulásával köthet megállapodást Amerikával. - Hull: A martiniqui francia hajóhadat már leszerelték.- Szaradzsoglu a török-szovjet viszony romlásáról. - Japánban letartóztatták egy komintern javára kémkedő csoport tagjait. -
Amerikai hadflotta a Salamon-szigeteknél. - Német repülők bombázzák a Kercsen menekülő szovjet csapatokat, Charkovnál visszaverték a megujuló bolsevista rohamokat.

4. hét
Charkovnál a németek nagy szovjet erőket keritettek be. - A középső arcvonalszakaszon harminc helységet foglaltak el a német csapatok. - A Lappföldön többhetes kemény harcokban szétverték a támadó bolsevistákat. - A japánok a koralltengeri csatában elsüllyesztettek egy Portland-tipusu nehéz amerikai cirkálót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Charles de Gaulle Az Enterprise Málta Lombardo Toledano A Charkov körüli térség Egy harcból kivont német harckocsi Charkovnál
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98