Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

Rövidek

A tokiói éles támadása Roosevelt ellen
Tokió, julius 13.
Az Egyesült Államok magatartását változatlan figyelemmel kisérik Japánban. Az Izland megszállásával keletkezett izgalom még nem ült el, s most rámutatnak arra a jól értesült körökben, hogy az Egyesült Államok támogatása Anglia és Csungking irányában egyre támadóbb jelleget ölt. Vasárnap a tokiói rádió intézett éles támadást Roosevelt személye ellen és megállapitotta, hogy az elnök egyenesen a béke megzavarója. Roosevelt ugyanis csak azt várja, hogy a németek megtámadják az Izlandba tartó amerikai hajókat, mert igy reméli, hogy sikerül a háborunak megnyernie az ellenzéket.

 

Honvédeink elérték a Dnyeszter vonalát
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A m. kir. honvéd Vezérkar Főnöke közli: Julius 5-e folyamán csapataink a Dnyeszter vonalát elérték. Erős szovjet utóvédek némely helyen elkeseredett ellenállással igyekeznek a folyón át való visszavonulást fedezni.

Wavell: Anglia az USA teljes részvétele nélkül nem győzhet
Buenos Aires, julius 6.
(Stefani.) A Nacion kairói munkatársa beszélgetést folytatott Wavell tábornokkal, aki határozottan kijelentette az ujságirónak, hogy Anglia az Egyesült Államok teljes részvétele nélkül nem fog tudni győzni.


Ujabb 52.000 szovjet katona szökött át Minszknél
Berlin, julius 6.
A Német Távirati Iroda a következő különjelentést kapta: A véderő főparancsnoksága közli a vezéri főhadiszállásról: A szovjet erők köré zárt német gyűrű nyomására szombaton Minszktől nyugatra ujabb 52.000 szovjetkatona szökött át a németekhez.

Aláirták a sziriai fegyverszüneti egyezményt

Vichy, julius 13.
(Német Távirati Iroda.) Mint a francia hadügyminisztérium közli, Dentz tábornok sziriai főbiztos és Wilson tábornok brit főparancsnok tárgyalásai fegyverszüneti egyezményre vezettek és ezt szombaton este irták alá. Ezzel a sziriai viszály 34 nap után végetért.

Megszüntek a harcok a peru-ecudori határon
Quito, julius 27.
(Reuter) A peru-ecuadori határon az ellenségeskedések szombaton helyi idő szerint 18 órakor megszüntek.

A németek megtalálták a szovjet vezérkar támadási tervét
Berlin, julius 27.
(Német Távirati Iroda) A németek Luckban az 5. szovjet hadsereg vezérkarának hadiszállásán befalazott páncélszekrényeket találtak és ezekben felfedezték a menekülő bolsevisták által hátrahagyott iratokat. Német részről közölték, hogy az 5. hadsereg tüzérségi parancsnokának páncélszekrényében térképet találtak, amelynek felirata ez volt: „A támadó hadsereg hadmüveleti terve.”


A térképen több adat volt a keletporoszországi és főkormányzóságbeli német hadsereg feltételezett erejéről. Figyelemre méltó, hogy maga a szovjet is csak a saját erőinek felére becsülte a megfelelő térségekben elhelyezett német hadosztályok számát.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban
1.hét
A németek a Sztalin-vonal előtt. - Háromszázezerre emelkedett a bolsevista hadifogoly száma. - A német légierő már a szovjet ipari központjait bombázza. - Timosenko a Leningrád-Moszka-Tula-Kuruszk-vonalon vonta össze a szovjet csapatok tartalékait. - A keletafrikai olasz csapatok hősies küzdelem után feladták a harcot Gaila és Szidamo vidékén. - Légi támadások Münster, Bielefeld, Tobruk, Bengázi, Derna, Ciprus, Beirut és Tripolisz ellen. - Rosevelt visszatért Washingtonba és tanácskozott a vezérkar s a tengerészeti vezérkar főnökeivel. - Willkie: Rövidesen felhasználják az USA hadihajóit az amerikai szállítmányok biztositására. - Honvédeink elérték a Dnyeszter vonalát.

2. hét

A honvédség gyorscsapatai tovább üldözik az ellenséget. - Részletes német hivatalos jelentés a Sztalin-vonal áttöréséről. - Összeomlottak a brit támadások a tobruki szakaszon. - Katonai szövetséget kötött Anglia a csungkingi kormánnyal. - Nagy-Britannia és a Szovjetunió kölcsönösen kötelezte magát, hogy nem köt különbékét. - A sziriai fegyverszünet. - A tokiói rádió heves támadása Roosevelt ellen. - Az USA biztositotta Portugáliát, hogy sem az Azori, sem a Zöldfoki szigeteket nem fogja megszállni.

3. hét
Japánban érvénytelennek tekintik a Moszkvával kötött megnemtámadási egyezményt. - Német jelentés: Szmolenszk környékén továbbira is tervszerűen folynak a hadműveletek. - Az olaszok elsüllyesztettek egy brit torpedórombolót, két tengeralattjárót és megtorpedózták egy angol cirkálót.

4. hét

Az amerikai szenátus hozzájárult a katonai szolgálati idő meghosszabitásához, elutasitotta a nemzeti kivételes állapot kihirdetését. - Sikeresen folynak a hadműveletek a keleti front valamennyi részén. - Százezer kilogramm robbanó és többezer gyujtobombát dobtak a német repülők Moszkvára. - Hétfőn ratifikálják a francia-japán egyezményt. - Megszűntek a harcok Peru és Ecuador között. - Carmona tábornok kijelentette, hogy Portugália megvédi területi sérthetetlenségét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Dnyeszter futása Tűzvonal kiépítése a Dnyeszteren túl Archibald Wavell Henri Dentz tábornok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98