Dtum
Login with Facebookk
1942 | Március

Rövidek

A bolgár hadügyminiszter Boris királynál
Szófia, március 1.
(Stefani) Boris király kihallgatáson fogadta Daszkalov tábornok hadügyminisztert és Kusev földművelésügyi minisztert.


Szófia, március 1.

(Stefani) Bulgáriának a háromhatalmi egyezményhez történt csatlakozása első évfordulója alkalmából a Dnes cikket közöl, amelyet Janev, a bolgár képviselőház külügyi bizottságának elnöke irt.


- 1942 március 1-e rendkivüli fontos dátum Bulgária történetében. Bulgária nemcsak nemzeti céljai megvalósitásáért csatlakozott a háromhatalmi egyezményhez, hanem főleg azért, hogy kifejezésre juttassa népének azt az óhaját, hogy részt kiván Európa felépitésében.

Az amerikai haditanács rendkivüli ülése
Washington, március 8.
(NST) A német tengeralattjáróknak az amerikai partvidék előtt egyre fokozódó tevékenységére, valamint a csendesóceáni háborus helyzet egyre fenyegetőbb alakulására való tekintettel Roosevelt elnök szombaton rendkivüli ülésre hivta össze az amerikai haditanácsot. Erre az ülésre a Fehér Házban megjelent Stimson hadügyminiszter, Knox haditengerészeti miniszter, Marshall tábornok vezérkari főnök, Arnold vezérőrnagy a légihaderő főparancsnoka, Stark tengernagy, a haditengerészet főnöke és King ellentengernagy, az atlanti óceáni flotta főparancsnoka.

A Szovjetnek szánt angol segitség ügye
Róma, március 8.
(Stefani) A Times hosszasan fejtegeti Litvinov minapi nyilatkozatát, amelyből kitűnik, hogy az angol segitség nem jutott el Oroszországba. A Times előre látja annak sulyos következményét, ha Anglia és az Egyesült Államok nem tudják megakadályozni Szovjetoroszország vereségét.

 

A lap szó szerint ezeket irja: Az angol-orosz politikai együttmüködés Eden moszkvai utja óta nem jutott előre, mert az angolok részéről Moszkvának megigért segitség késik, ami Oroszországban erős elégedetlenséget és bizalmatlanságot kelt. Angliának mindazt el kell küldenie Szovjetoroszországban erős elégedetlenséget és bizalmatlanságot kelt. Angliának mindazt el kell küldenie Szovjetoroszországba, amit kérnek és konkrétebbé kell tennie az orosz-északamerikai szövetséget

Gayda szerint a háboru befejezése még nagyon messze van
Róma, március 15.
(Stefani) Gayda a Voce d’Italia hasábjain foglalkozik Roosevelt, King amerikai hajóhadparancsnok és Alexander angol tengerészeti miniszter beszédeivel; amelyek mind kénytelenek elismerni a jelenlegi helyzet sulyosságát. Minthogy a hármasszövetségi háboru központositva halad előre, az angolszászok az idei esztendőt a döntés, ha nem a befejezésének tekintik.

Gayda hangsulyozza azután a hármas szövetség hatalmainak az angol hajóhad ellen a Földközi tengeren elért ujabb győzelmeit, tengeralattjáróik blokádjának fokozását Anglia és az Egyesült Államok vizein és az India és Ausztrália felé egyre jobban közeledő japán fenyegetést, de kiemeli, hogy a háboru vége még nagyon messze van. A fényes sikerek újabb sorozata csak néhány epizódja az angolszász hatalmak ellen folytatott diadalmak ellen folytatott diadalmas hadjáratnak

Theresienstadta telepitik át a cseh-morva protektorátus zsidó lakosait
Prága, március 1.
(NST) A birodalmi fővédnök rendelete szerint valamennyi protektorátusi zsidó lakost Theresienstadtba telepitik át. A városnak hétezer lakosát állami költségen egy másik helységbe telepitik át. A hivatalos jelentés szerint ez a rendelkezés azért vált szükségessé, hogy megakadályozzák a főleg zsidók által űzött ellenséges propagandát.

Japán vélemény angol-amerikai ellentámadás kockázatairól

Tokió, március 22. (OFI.)
Riego Nakamara, az egyik legismertebb tengerészeti szakiró azt irja a Tajhejo folyóiratban, hogy Amerika és Nagybritannia nem tud ellentámadást inditani Japán ellen és csupán arra szoritkozik, hogy kisebb ütközeteket folytasson.


A német tengeralattjáró tevékenység másrészről soha nem tapasztalt nehézségeket okoz az Atlanti-óceán utvonalainak védelmében. Az ellenség megkisérli fenntartani japán bekeritését a Hawaiból Austrálián keresztül Indiába vezető köralaku vonalon. A japánok azonban kezükben tartják Szingapurt és el tudnak űzni minden hatásos segitséget, amely Ausztrália és India felé irányulna.

 

Voltak, akik attól tartottak, hogy az amerikaiak erőteljes támadásba kezdenek északról repülőgépek és tengeralattjárók segitségével, de a japán tengerészet már előre látta ezt az eshetőséget. Japánt egyébként is nagy távolságok választják el az amerikai támaszpontoktól, igy az ilyen hadműveletek rendkivül kockázatosak.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban
1. hét
A miniszterelnök az ifjuság hivatásáról és a háborus áldozathozatalról. - Jáván három helyen partra szálltak a japánok. - Vasárnap ujabb tengeri csata volt a jávai vizeken, a japánok három cirkáló és hat romboló elsüllyesztését jelentik. - Növekednek a török nemzetvédelmi kiadások. - Harcol a Kercsi félszigeten és a Donec-arcvonalon.

2. hét
Homonnay Tivadar Budapest uj főpolgármestere. - Fokozódó hidegben folynak a német elháritó harcok minden keleti arcvonalszakaszon. - Kétszázkilenc ellenséges hadi- és kereskedelmi hajót süllyesztettek el eddig a japánok. - Német légitámadás a nyugategyiptomi vasutvonal ellen. - Sulyos harcok a Donec-vidéken és Charkovnál.

3. hét
Kállay miniszterelnök rádiószózata. - Hitler nagy beszéde a háboruról.

4. hét
Kemény fagy és hófuvások nehezitik meg a szovjet fronton a hadműveleteket. - Eredménytelen bolsevista tömegtámadások a Kercsi félszigeten, heves harcok a Donec vidéken. - Charkovtól keletre magyar csapatok részvételével visszavetették az ellenséget. - Kirenaikában a tengelycsapatok visszautasitották a britek-japán előrenyomulás Burmában és Uj-Guineában. - Jjapánnak nem közömbösek a szovjet iráni és iraki szándékai.

5. hét
A magyar csapatok Charkovtól keletre erőteljesen előretörtek. - Kemény védőharcok a keleti arcvonalon. - Német különjelentés tizenhat ellenséges kereskedelmi hajó elsüllyesztéséről. -Az angol király rádióbeszéde a háboru megpróbáltatásairól. - Ausztráliát és Indiát egyszerre támadják meg a japánok? - Berlini jelentés a saint-nazairei angol támadás ujabb részleteiről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
III. Borisz Stimson Litvinov  Alexander tábornok A theresienstadti gettó bejárata Az egyik japán célpont Ausztrália
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A felszabadulási sportversenyeken az UTE nyerte a váltófutást, Nagy Béla a kerékpárversenyt A felszabadulási sportversenyeken az UTE nyerte a váltófutást, Nagy...
Az ország teljes felszabadulásának évfordulóját kitűnően sikerült,...
Egy érdekes labdarúgó mérkőzés Egy érdekes labdarúgó mérkőzés
Gyönyörű szélcsendes őszi idő kedvezett a mérkőzésnek és bár a...
Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága
A húsvéti ünnepek legnagyszerűbb sportversenye vasárnap a...
Nagy hausse az értékpapirpiacon Nagy hausse az értékpapirpiacon
Az értékpapirpiac a husvéti szünet után viharos hausse jegyében...
Csoportkiállítás a Nemzeti Szalónban Csoportkiállítás a Nemzeti Szalónban
Nagy István azon kevesek közé tartozik, akik a fejlődés egyenes útján...
Csata Jütlandnál Csata Jütlandnál
az Északi-tengerre vezető átjáró Skaggerak nevű szakaszán zajlott a...
Rémeset egy posta-hivatalban Rémeset egy posta-hivatalban
A bóbai postahivatalban megrázó tragédia történt a napokban. Milviusz...
A berlini olimpia első magyar bajnokai A berlini olimpia első magyar bajnokai
Öt világrész tekint páratlan érdeklődéssel Berlin felé, ahol a világ...
Magyarország – Ausztria XVII-ik háborus mérkőzése Magyarország – Ausztria XVII-ik háborus mérkőzése
Magyarország győz 2:0 (0:0) arányban Győzött a magyar csapat és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98