Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

A lakosság háromnegyed részét sikerült ellátni bőrtalpú cipővel

Csatáry tábornok a következőkben foglalta össze a Lábbeli Központ tevékenységét:
– Az 1942. évben a zöld és piros utalványok kiosztása révén összesen 9,672.045 pár bőrtalpú lábbeli, talpalás, fejelés jutott, illetve jut a fogyasztókhoz. Ezek szerint, ha az ország lakosságából leszámítunk kétmilliót, mint akik figyelmen kívül hagyhatók a cipőellátás tekintetében (a honvédség tagjai, azután a kisgyermekek, az elaggottak stb.) és 12 millióban számítva az ország lakosságát, megállapíthatjuk, hogy a lakosságnak több mint háromnegyed része jutott, akár új cipőhöz, akár talpaláshoz, fejeléshez ezenfelül 2 millió pár műtalpú lábbeli révén a hátralévő ellátatlan rész is lábbelihez juthatott.

– Komoly probléma a kellékanyag.
Központunk mindent elkövet, hogy az úgynevezett kellékanyagok megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre. Az anyaggazdálkodás szerveivel felvettük az érintkezést, hogy közös erővel igyekezzünk kielégíteni az igényeket.

– A gazdasági életben fontos szerepet betöltő üzemek, intézmények ellátása
miniszterközi megállapítás alapján, külön történik. Ez a központi ellátás kiterjed az államvasutakra, a postára és más, elsőrangú fontosságú intézményekre. A bányászok lábbelijéről két vonalon is történik gondoskodás. A külszíni munkások a központi ellátásba sorolt üzemek keretében jutnak cipőhöz, a felszín alatt dolgozó bányászok az iparügyi minisztérium által megállapított mértékben havonta pontosan kapják a maguk külön ellátmányát.

– Eddig 3-400 féle műtalp volt forgalomban
– folytatta nyilatkozatát Csatáry elnök. – Szakszerű vizsgálat és ellenőrzés alapján kiválogattuk a sok műtalp közül a legjobbakat és a közellátási miniszter a 109.700/942 K.M. rendeletével, illetve 612.197 K.M. számú határozatával részletesen szabályozta mind a bőrtalpú cipők, mind pedig a műtalpú cipők készítésének körülményeit, módját, a kellékanyagok felhasználását, és a cipőkészítés valamennyi mozzanatában biztosította a gazdaságosság, a takarékosság szempontjait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98