Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

A Nobel-díjas Lénárd professzor

Magyarok utja

Szent-Györgyi Albert professzor neve ma ismeretes minden önérzetes magyar ember előtt. De kevesen tartják számon, hogy Lénárd Fülöp, egy másik magyar tudós, 1905-ben már egyszer megnyerte a világ legtekintélyesebb tudományos pályadíját, a Nobel-díjat.

Pozsonyból elvándorol egy magyar család

Pozsony a mult század második felében erős kapcsolatban állott a szomszédos német nyelvterülettel. A város magyar; ősi igazi koronázó város. A törzsökös pozsonyi és csallóközi famíliák házai, palotái alkották az utcasort. Az országgyűlés itt ülésezett. Mégis, a pozsonyiak sokat jártak Bécsbe. Miért? Egyszerűen, azért mert Pozsony közel esett Bécshez. Messzebb volt Pest, mint a császárváros. Aztán meg az osztrák gondoskodott is róla, hogy a pozsonyi magyarok Bécshez szokjanak.

Igy esett, hogy a törzsökös pozsonyi magyar Lénárd-família is elvándorolt a mult század második felében Ausztriába, majd a szomszédos Sziléziába. A kis Lénárd Fülöp, pozsonyi szülők tehetségesnek ígérkező gyermeke, már Breslauban nőtt fel, látott embereket és világot. 1862-ben, amikor megszületett, még Magyarország királya sem volt Ferencz József; csak megkoronázott osztrák császár. A magyarokkal való kiegyezés még csak ezután következett. Hosszú élete során Lénárd azonban még a Harmadik Birodalmat is megérte, amelyben még sokáig volt a heidelbergi egyetem tanára.

A kis Lénárd Fülöpöt a természettudományok érdekelték. A fizika és vegytan volt mindene. A középiskola és egyetem sikeres elvégzése után már komoly ösztöndíjak segítették a polgári sorban küzködött fiatalembert további életútja felé. Aachen, ez a patinás régi nyugati határváros, majd a tengerparti Kiel voltak fiatalkori tudományos működésének színhelyei.  Innen került Heidelbergbe.

A heidelbergi egyetemen

Lénárd Fülöp a modern természettudományok legérdekesebbjével foglalkozott: a villamossággal. Az éterről és az őséterről” című könyvével egyszerre ismeretessé vált az európai tudományos körök előtt. Vitája Einsteinnel, akinek relativitás-elmélete akkor szenzációként hatott a világra, alakját ismét az érdeklődés homlokterébe állította.

Tudományos munkáját később, a katód-sugarakra és a röntgenre szűkítette és ezen a részlet-területen egészen új elméletekkel lepte meg a világot. A katódsugarakról írt könyvére főképpen Svédországban és Amerikában figyeltek fel.

Róla nevezték el u tudományos világban a „Lénárd-ablakot” és a „Lénárd-csövet”,A „Lénárd-hatás” amelyeknek az elektromos sugarak útjának magyarázatában van nagy jelentőségük. is az ő nevéhez fűződik; így ismeri ezt a jelenséget az egész tudományos világ, Amerikától Spanyolországig. Ennek lényege az, hogy segítségével szabályokat lehet alkotni a zivatarelektromosság létrejöttére.

A Nobel-díj


A természettudománnyal foglalkozó egyetemi tanszékek 1904-ben már jól ismerték Lénárd tevékenységét és tehetségét. Nagy meg tiszteltetést készítettek elő a számára: egyetemi elöljárói felterjesztették a Nobel-díjra. A stockholmi bizottságnak ugyan volt módja válogatni a különbőzé egyetemek előterjesztései között, mégis a magyar Lénárd Fülöpre esett a választás. Idehaza pedig szenzációként hatott a hír: Nobel-díjat ítélőbizottsága az 1905. évi Nobel-díjat Lénárd Fülöp egyetemi tanárnak ítélte.

Lénárd azonban nem bízta el magát a világsiker után sem. Szorgalmasan dolgozott évtizedek mulva is a heidelbergi egyetemen. Egyenestartású, katonás öregúr volt a híres professzor még a világháború utáni években is; a Heidelbergbe özönlött külföldi hallgatók állandó kíváncsi érdeklődésének tárgya. Megérte még mint aktív egyetemi tanár az 1930-as évek nagy változásait is; sőt még a Harmadik Birodalom tudományos világában is sokáig élénk tevékenységet fejtett ki az öregúr. Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte utoljára a világ az egykori híres, Nobel-díjas professzort.

Dr. Kerekesházy József

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lénárd Fülöp Lénárd Fülöp Lénárd Fülöp
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tervgazdaság egyensúlya A tervgazdaság egyensúlya
A kapitalizmust a történelem nagyobb távlatából a többi között azért...
Egy katona, ki nem akar lőni
Egy nazarénus vallásu szakaszvezető, Rudoszávljev Lázár, volt behíva...
Megalakult az uj osztrák kormány Megalakult az uj osztrák kormány
Az osztrák császárváros mai szenzácziója, hogy Bienerth bárónak végre...
Semmiféle dohány nincs Semmiféle dohány nincs
A trafikokban mindig kinn a stereotip mosolyú tábla: "Czigaretta,...
Budapest birkózói legyőzték a vidéki válogatottat Budapest birkózói legyőzték a vidéki válogatottat
Budapest – Vidék 5:3 Szombaton este a Sportcsarnokban rendezte meg a...
Örvendetesen fejlődik háziipari cikkeink exportja Örvendetesen fejlődik háziipari cikkeink exportja
Legutóbbi számunkban beszámoltunk arról, hogy ebben az évben már...
Szerencsétlenség egy templomban Szerencsétlenség egy templomban
Bécsben az altierchenfeldi templomban február 2-ikán délután négy...
Marlene Dietrich legyőzte a német gázsirekordereket Marlene Dietrich legyőzte a német gázsirekordereket
Marlene Dietrich, a népszerű „Kék angyal” szabadságot...
Viczerát elhagyta a kártyás szerencse….
A főkapitányság bűnügyi osztálya elfogta a főváros egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98