Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

London és Washington viselkedése Kanadában

Zürich, augusztus 29.
(Magyar Távirati Iroda.) A Neue Zürcher Zeitung londoni levelezője jelenti a lap vasárnapi számában, hogy a londoni hetilapok biráló megjegyzésekkel kisérik a quebeci értekezletet.

 

Igy, a Spectator a katonai akciók elkövetkezésének jelét látja abban, hogy hallgatnak a katonai tervekről, elitéli azonban ugyanakkor, hogy a hivatalos közlemény a politikai megbeszélésekről nem szól. A lapnak ugyanebben a számában Strategicus azt az álláspontot fejti ki, hogy a keleti arcvonalon döntő csatákkal kell számolni.


A Daily Mail azt irja, hogy Churchill, akinekm magatartása elárulta, hogy valami szokatlan és váratlanul dolgot erősitenek, azt a benyomást keltették, mintha valamire vagy valakire várnának. Mindenesetre tény, hogy az értekezlet záró közleménye nem érintette az olasz kérdést, az egyik legidőszerübb problémát. Egyelőre azonban még szó sincs Churchill visszatéréséről.


Egy newyorki jelentés ezt a tényt a miniszterelnöknek ama fáradozásaival okolja meg, hogy átfogó és maradandó angol-amerikai szövetséget akar kötni - beleértve a katonai és gazdasági megállapodásokat - egy nyilatkozattal, amely hasonló lenne a Monroe-elvhez. E nyilatkozatok kölcsönös kereskedelmi szerződések egészitenék ki. Londonban mindenesetre sürgősnek találják a Szovjetunióhoz való kapcsolatok kiépitését.


A Times azt irja: Londonban terjes az a benyomás, hogy az összes köröket leginkább a háboru utáni békerendezéshez fűződő aggodlaom foglalkoztatja.

Washington reméli, hogy Sztalin eljön tárgyalni
Lisszabon, augusztus 29.
Mint az amgol hirszolgálat jelenti, washingtoni hivatalos körök nem hajlandók sem megerősiteni, sem megcáfolni azt a londoni hirt, amely szerint Molotov kijelentette, hogy Sztalin most már hajlandó résztvenni egy hármas értekezleten.


"Reméljük, hogy ez igaz - mondották a külügyminisztériumban  és megjgyezték -: többet nem mondhatunk".


Nemhivatalos körökben vett értesülés szerint Sztalinnak a quebeci értekezlet után ujabb meghivást küldtek. Az értekezlet után kiadott hivatalos közlemény tesz is ilyenértelmű célzást és kifejezésre juttatja a reményt, hogy Sztalin válasza kedvező lesz.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monroe-elv
Tánczos G. Károly

Monroe-elv
A Monroe-elv néven ismertté vált nyilatkozatot 1823. december 2-án tették közzé. Lényege: „Amerika az amerikaiaké.” Vagyis azt fogalmazza meg, hogy egyrészt Amerika nem tekinthető gyarmatosítható területnek az európai hatalmak számára, másrészt az Egyesült Államok nem fogja az európai politikai berendezkedéseket elfogadni, járja a maga útját.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
James Monroe, aki 1817 és 1825 között volt az Egyesült Államok elnöke Molotov, szovjet külügyi népbiztos
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98