Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

800 királynő egyrakáson a világ legnagyobb méhfarmján

Az Illervölgyben, Ulm tájékán, létesítették az új gyógyszer tömeges előállítására a világ legnagyobb méhfarmját. 2000-3000 méhcsalád él ott mintegy 800 ilyen királynő vezetése alatt. A királynő 3-4 évig is elél, míg a méhmunkásoknál a 40 nap már matuzsálemi kornak számít.

Nagyítóüveg alatt a méh fulánkja: végén tisztán látszik a mérget tartalmazó kis zacskó. Régebben megölték a méhet, amikor fulánkját kitépték; hogy a 0.15-0.3 milligrammnyi mérgét megszerezzék. Ma egy bizonyos masszába szúratják a méh tövisét s e masszából vonják ki a mérget.

A méhek társadalma három termekkel ajándékozza meg az embert: a mézzel, a viasszal és a fulánkméreggel. Az előbbi kettőt mindenki jól ismeri; a fulánkméregről, mint jótékony adományról, annál kevesebben tudnak. Igaz, hogy öreg javasasszonyok már ősidők óta ajánlgatták a reumában szenvedőknek, hogy csípessék meg magukat méhekkel. S az illető betegek állapota csakugyan rohanvást javult.

Ujabban aztán az orvostudomány is rávetette magát a méhméreg tanulmányozására s csakugyan rájött, hogy a fulánk mérge valóban gyógyítja az emberi reumát. Hogy miért, azt máig sem tudni: a kutatók máig sem ismerik ennek az állati méregnek kémiai hatását.

Mihelyt azonban az orvosok között híre ment az új gyógyszernek, egyszeriben óriási kereslet mutatkozott világszerte a méhek után. Eleinte megcsípették a betegeket, naponta néha tizenkétszer is. Persze, kevés ember tűrte ezt a fájdalmas gyógymódot szívesen. Egy dr. Forster nevű fiatal tudós azonban feltalálta a módját annak, hogy közvetlen csípés nélkül, csupán bedörzsölés útján juttassa be a szervezetbe a méh mérgét.

Ez volt a régi gyógyeljárás a reuma ellen: naponta tizenkét méhcsípés. Ma kenőcsöt készítenek s ezt dörgölik be az ember bőrébe. A kenőcsben benne van a kis kristályokká száradt méhméreg s ezek a kristályok vörösre dörgölik az ember bőrét, de egyben befuttatják a gyógyanyagot.

Vegyi gyárban termelik ma nagy tömegben a méhmérget. A feladat nem könnyű, mert a méhek legfeljebb csak 3 vagy 4 kilométernyi körzetben röpdösnek s a sokezer méh számára ilyen kis körzetben elegendő virágot termelni nem könnyű. A környező parasztgazdákat erősen virágtermő növényekkel látják el a méhfarmból.

Egy szerkezettel dörgölik ma be a reumások bőre alá a méhmérget. A fiatal méhecske, mint ezt megállapították, kibúvása első napján még teljesen méregmentes. De már első vagy második napjától fogva termelni kezdi a mérget s termelése az életének 15. napjáig fokozódik.

A méhszedő lányok feje fölött tisztán látni az óriási fürtben lógó méhcsaládot. A leányok egyáltalán nem félnek attól, hogy a méhek őket megcsípik: alaposan nekiöltöztek, kesztyű a kezükön, fátyol a fejükön, nadrág a lábukon s így aztán bátran szedegetik ki a rajból az egyes méheket.

Az illervölgyi méhfarmon tömegével állanak az állványok s előttük a méregszedőlányok, akik a fehér tányérban lévő masszát szuratják meg a méhekkel. Ezt a masszát „fejik meg” aztán a vegyi laboratóriumban, ahol most már vegytiszta alakban kapják meg a reumások gyógyszerét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A méhméreg összegyűjtése, feldolgozása A méhméreg hasznosítása A méh fullánkja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
83 hajó futott be a célba a BSE kenesei vitorlás versenyén 83 hajó futott be a célba a BSE kenesei vitorlás versenyén
Szikrázó napfényben, kitűnő szélviszonyok mellett tartották meg a...
Bombagyár Péteváron Bombagyár Péteváron
Julius 14-ikén az orosz főváros központján a közlekedésügyi miniszter...
A jobbra hajtás bevezetett a közúti közlekedésben A jobbra hajtás bevezetett a közúti közlekedésben
A magyarországi közúti közlekedésben nagyfontosságú változás...
Hoover elnök póstája Hoover elnök póstája
Az Egyesült Államok népszerű elnöke nagyszabású hivatalos...
A világ legdrágább telkei A világ legdrágább telkei
A Walt street és Broadway sarkán mostanában adtak el tizenöt millió...
Rövidek Rövidek
Az olasz főhadiszállás szombaton rendkívüli hivatalos jelentést adott...
Bizonytalanná vált a Westinghouse-gyár létrejötte Aradon Bizonytalanná vált a Westinghouse-gyár létrejötte Aradon
Az aradi Westinghouse-gyár létrejötte most ismét ujabb akadályba...
Új elektroncsövek  1. Új elektroncsövek 1.
A rádió fejlődése szorosan összefügg az elektroncsövek...
A MÁVAG építi és használja 99 évig a tiszaluci vízierőtelepet A MÁVAG építi és használja 99 évig a tiszaluci vízierőtelepet
Legutóbbi cikkünk óta az Öntözésügyi Hivatal megkapta a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98