Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

800 királynő egyrakáson a világ legnagyobb méhfarmján

Az Illervölgyben, Ulm tájékán, létesítették az új gyógyszer tömeges előállítására a világ legnagyobb méhfarmját. 2000-3000 méhcsalád él ott mintegy 800 ilyen királynő vezetése alatt. A királynő 3-4 évig is elél, míg a méhmunkásoknál a 40 nap már matuzsálemi kornak számít.

Nagyítóüveg alatt a méh fulánkja: végén tisztán látszik a mérget tartalmazó kis zacskó. Régebben megölték a méhet, amikor fulánkját kitépték; hogy a 0.15-0.3 milligrammnyi mérgét megszerezzék. Ma egy bizonyos masszába szúratják a méh tövisét s e masszából vonják ki a mérget.

A méhek társadalma három termekkel ajándékozza meg az embert: a mézzel, a viasszal és a fulánkméreggel. Az előbbi kettőt mindenki jól ismeri; a fulánkméregről, mint jótékony adományról, annál kevesebben tudnak. Igaz, hogy öreg javasasszonyok már ősidők óta ajánlgatták a reumában szenvedőknek, hogy csípessék meg magukat méhekkel. S az illető betegek állapota csakugyan rohanvást javult.

Ujabban aztán az orvostudomány is rávetette magát a méhméreg tanulmányozására s csakugyan rájött, hogy a fulánk mérge valóban gyógyítja az emberi reumát. Hogy miért, azt máig sem tudni: a kutatók máig sem ismerik ennek az állati méregnek kémiai hatását.

Mihelyt azonban az orvosok között híre ment az új gyógyszernek, egyszeriben óriási kereslet mutatkozott világszerte a méhek után. Eleinte megcsípették a betegeket, naponta néha tizenkétszer is. Persze, kevés ember tűrte ezt a fájdalmas gyógymódot szívesen. Egy dr. Forster nevű fiatal tudós azonban feltalálta a módját annak, hogy közvetlen csípés nélkül, csupán bedörzsölés útján juttassa be a szervezetbe a méh mérgét.

Ez volt a régi gyógyeljárás a reuma ellen: naponta tizenkét méhcsípés. Ma kenőcsöt készítenek s ezt dörgölik be az ember bőrébe. A kenőcsben benne van a kis kristályokká száradt méhméreg s ezek a kristályok vörösre dörgölik az ember bőrét, de egyben befuttatják a gyógyanyagot.

Vegyi gyárban termelik ma nagy tömegben a méhmérget. A feladat nem könnyű, mert a méhek legfeljebb csak 3 vagy 4 kilométernyi körzetben röpdösnek s a sokezer méh számára ilyen kis körzetben elegendő virágot termelni nem könnyű. A környező parasztgazdákat erősen virágtermő növényekkel látják el a méhfarmból.

Egy szerkezettel dörgölik ma be a reumások bőre alá a méhmérget. A fiatal méhecske, mint ezt megállapították, kibúvása első napján még teljesen méregmentes. De már első vagy második napjától fogva termelni kezdi a mérget s termelése az életének 15. napjáig fokozódik.

A méhszedő lányok feje fölött tisztán látni az óriási fürtben lógó méhcsaládot. A leányok egyáltalán nem félnek attól, hogy a méhek őket megcsípik: alaposan nekiöltöztek, kesztyű a kezükön, fátyol a fejükön, nadrág a lábukon s így aztán bátran szedegetik ki a rajból az egyes méheket.

Az illervölgyi méhfarmon tömegével állanak az állványok s előttük a méregszedőlányok, akik a fehér tányérban lévő masszát szuratják meg a méhekkel. Ezt a masszát „fejik meg” aztán a vegyi laboratóriumban, ahol most már vegytiszta alakban kapják meg a reumások gyógyszerét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A méhméreg összegyűjtése, feldolgozása A méhméreg hasznosítása A méh fullánkja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A házszabály-módosítások fogadtatása A házszabály-módosítások fogadtatása
A márczius 5-iki ülésben a kormányelnök beírta az ideiglenes...
Füsttel a hideg ellen! Füsttel a hideg ellen!
Az ember most már ott tart, hogy bizonyos szűk területen harcba tud...
Apróságok Apróságok
Boldogan jelentjük, hogy tavasz, az igazi tavasz, jogerősen és...
Indus fakírok Steinheil sírjánál Indus fakírok Steinheil sírjánál
Nagy feltűnést keltett a mult hetekben, hogy három indus fakír...
A legvéresebb harcok A legvéresebb harcok
A világháboru egyik legnagyobb fontosságu és mindenesetre legvéresebb...
Kint a bárány, bent a farkas! Kint a bárány, bent a farkas!
Országszerte megtörténtek a folyó évi kereseti-, jövedelem- és...
Halálosvégű verekedés a Csömöri-úton Halálosvégű verekedés a Csömöri-úton
Szombatról vasárnapra virradó éjszaka Bende János munkás ittas fővel...
Május elseje Május elseje
Május elseje szépen, csöndesen múlt el, szépen, boldogan mult el a...
Amundsen Montevideoban Amundsen Montevideoban
A világhirü norvég utazó, Amundsen Roald – mint tudjuk –...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98