Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

Politikai couéizmus és mozgalmi yoga

A képviselőházi költségvetési vita egyik ellenzéki szónoka említést tett a politikai couéizmusról, arról a módszerről, amely Coué doktor tanítása alapján erősíti az önbizalmat, fokozza a lelkierőt, növeli a derűlátást.

Monsieur le Docteur betegeken kísérletezett pszichoterápiás eljárásával s előírta a betegnek, hogy naponta háromszor mondja fel hangosan és sokszor elismételgetve a gyógyhatásu mondókát: "Napról- napra jobban érzem magam, egyre erődösöm, fájdalmam enyhül, közérzetem kitűnő." Coué szerint bizonyos esetekben csodával határos gyógyulásokat lehet elérni.

Politikai vonalon- tökéletesen egyet kell értsek az illető ellenzéki szónokvezérrel- nem ritka tünemény a couésta módszer. Nem egy esetben voltunk fültanui bizonyos mozgalmi öndoppingoknak, melyek akár pódium tetejéről, szavalókórus torkából, megafon membranjéből, akár pedig röpcédulák és nyalókalapocskák tarkabarka zuhatagával vagy hivatalos pártsajtó mozgalmi hírrovatában hirdették az illető mozgalmisták Coué- mottóját: "Napról- napra jobban vagyunk, többen vagyunk, sokan vagyunk, erősek vagyunk, mozgalmunk fája terebélyesedik, jövünk, győzünk, jön a mi időnk, miénk az Esztendő, miénk a Jövendő, kurcungut: minden a miénk."

Nem tudom, hogyan ítélik meg szakorvosi körökben a couéizmus therápiás sikereit, azt azonban tudom, hogy politikai téren valami hiba csuszhatott bele a mozgalmi coueizmus számításaiba. Mert, szegénykék, hiába fogadták meg a propaganda gyógyjavallatát, hasztalan szajkózták mondókáikat, az unosuntig ismert lemez mindhiába röcsögte háborító- buzdító öndopping- jelszavait, a beteg mesterséges eufóriája nem tudta lelesni a krónikussá fajult kór tüneteit.

Nem szükséges részletezni, hogyan és mint következhettek be a krízisek, kollapszusok és kettéhasadások, az egység hirdetését, hogyan cáfolták meg a bifurkációs, sőt trifurkációs való tények, miképpen bomlottak szét a szervezetben egykor oly vadul burjánzó álképletek, miért meszesedtek el és tokosodtak be életerősnek hitt sejtek és gócok, mindezt láttuk, szemünk láttára zajlott le a körfolyama, míg fülünk a régi nótát hallotta: "Napról - napra jobban érezzük magunkat."

A mozgalmi couéizmust totális csőd fenyegeti. Hallani ugyan még néhanapján bizonyos ígérgetéseket, hogy "majd egyszer... egy szép napon... ha majd elkövetkezik az az idő..."- tudunk nagy nekiberzenkedésekről is, hogy "nocsak várjatok, majd ha mi egyszer nekigyürkőzünk, az lesz aztán a haddelhadd, az igazándi mozgalom csudadolog"- hallunk efféléket, de a dolog már nem oly lenyűgöző, mint egykoron s azért volna egy ajánlatom a testvérek számára:

Hagyják abba ezt az ósdi Coué-szisztémát és nézzenek ujabb recept után. Talán jógázhatnának, nem?
Hiszen ez is divat mostanság- ők szeretnek lépést tartani divatos dolgokkal és milyen nett dolog volna egy ilyen légzési recipével kitágított mellkas, megujított lelkierő, rugalmasság és egyéb időszerű miegymás...

Vagy hopp, ma Luca napja van, lehet széket faragni, amelyre ráülve majd meglátják a jövőt a hívő székfaragót és széktartót. Ez sem rossz ötlet. De ha nem kívánnának szembenézni a jövővel, maradjunk a jógánál.
Persze, a jógával is vigyázni kell. Mulandó az is, mint minden divat. Hiszen ugye tudjuk, minden elmúlik egyszer...
Magyar üdvözlettel:
R.R.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Imrédy Béla Antal István Rajniss Ferenc.jpg Szálasi Ferenc
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98