Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Február

„Igazság a nyilasokról”

Leleplező röpirat a régi és az uj nyilasok céljairól és eszközeiről


Feltűnő füzet jelent meg a Szociáldemokrata Párt kiadásában „Igazság a nyilasokról” címmel. A szerző névtelen, a füzet felelős kiadója Szeder Ferenc országgyűlési képviselő.

Az első fejezet tulajdonképpen a bevezető része a röpiratnak. Azt fejtegeti, hogy a legutóbbi nyilas pártszakadásnak mi az oka Látszólag a személyi ellentétek- mondja -, valójában a hatalomra jutás kérdése. „A pártvezetőség egy része belátta, hogy a Szálasi – féle ideológiai és politikai módszerek teljesen lejáratták a mozgalmat és minden oldalról azt kellett tapasztalniok, hogy ez a föld valóban idegen élettér számukra…

A konjuktura szele iránt fogékonyabb s a finomabb politikai szimattal rendelkező nyilasok jövőmentő lépésre határozták el magukat. Ott hagyták dicső vezérüket és annak szociális demagógiája által tulságosan kompromittált pártját. Szálasi elhasznált ballasztját és silány eszme megnyilatkozásait kidobva ballonjukból, próbálnak emelkedni felfelé. Ennek érdekében természetesen uj formába öltöztetik elgondolásaikat is.” Kifejti a továbbiakban a füzet, hogy az uj formát voltaképpen a nyilas mozgalomban Imrédy Béla személye jelenti.

Rámutat arra, hogy lényegében azonban nincs különbség a kétféle nyilasizmus között: „A függetlenség és a szabadság- minden idők nagy magyar népi megmozdulásainak első helyen álló célkitűzése – eleve hiányzik minden nyilas programból.”

Különösen érdekes része a brossurának az a fejezete, amely kimutatja, hogy a nyilasok, akik „nemzeti szocialistának” vallják magukat, teljességgel szembekerültek a nemzeti gondolattal és a szocializmussal egyaránt. Így tehát már nevükben is alapvető ellentmondást hordoznak. A füzet a részletkérdésekbe is belemélyed, és pontról- pontra mutatja ki, hogy a Szálasi- féle csizmás és az Imrédy- féle szalonruhás nyilas mozgalom egyaránt veszedelmet jelent minden józan magyar érdekre, a dolgozó nép érdekeire éppen ugy, mint az egyetemes nemzeti és gazdasági érdekekre.

Kiváltképpen az utolsó- a nemzeti kérdésről szóló- fejezet mutatja ki, hogy a különböző szélsőjobboldali mozgalmak veszélyeztetik Magyarország belső és külső szabadságát. Az öt tanulmányból kibontakozó végső tanulság az, hogy azoknak,akik tisztán látják Magyarország őszintén nemzeti érdekeit és a magyar népjogos szociális követeléseit, kettős kötelességet kell teljesíteniök.

Az első kötelességük: leplezni a tömegek előtt a magyarellenes és népellenes mozgalmakat, második kötelességük pedig felsorakoztatni ezekkel a mozgalmakkal szemben zárt egységben a mezőgazdasági és ipari munkásságot, valamint az értelmiséget. Mert ezek között lehetnek elvi és elgondolásbeli különbségek, de nincs közöttük különbség az igazi magyar érdekek védelmét illetően, tehát adva van a lehetősége annak, hogy összefogva, együttesen vegyék fel a küzdelmet a magyar haladás ellenfeleivel szemben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Imrédy Béla Szálasi Ferenc
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Népfelkelők bevonulása Népfelkelők bevonulása
Most julius 15-én be kellett vonulni az 1896. évi születésü és magyar...
Nő a bulgár-román feszültség Nő a bulgár-román feszültség
Bulgária ugy tesz, mintha háborura készülne, s kivált Dobrudzsa...
A magyar tekézők legyőzték az osztrák tanítómestereket A magyar tekézők legyőzték az osztrák tanítómestereket
A magyar tekézők vasárnap bebizonyították, hogy jobbak...
Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára
Fontány Ferenc dr. népügyész ma délelőtt készítette el vádiratát...
Székely vasutak Székely vasutak
A székely vasutak építése lassan halad, aminek oka részben a...
Magyar uszók Bécsben Magyar uszók Bécsben
A bécsi "Damenrchwimmclub Wien" mult vasárnap nemzetközi uszóversenyt...
Keresztény kartellt! Keresztény kartellt!
Ma sírni és jajgatni szinte már kötelesség. Ha két ember ma...
Körnig 10.5 mp-t futott 100 méteren! Körnig 10.5 mp-t futott 100 méteren!
Az eiskampi új sportpályán közel 15.000 főnyi közönség előtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98