Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

Montgomery szombaton meginditotta offenziváját Tripolitániában

Berlin, január 17.
A Nemzetközi Tájékoztat Iroda jelenti az északafrikai helyzetről:
A brit 8. hadsereg uj támadó műveleteinek előkészitéséül a legutóbbi napokban nagyobb tüzérségi erőket vitt tüzelőállásba, ezek a hét kezdete óta belőtték magukat. A támadásra az 1., 7. és 10. páncélos dandáron kivül még három teljes létszámra kiegészített brit gyaloghadosztályt, valamint a 4. indiai és a 2. ujzélandi gyaloghadosztályt is készenlétbe helyezte. Ez utóbbihoz csatolták a görög és gaulleista kötelékek megmaradt részeit.

 

A január 16-ára tervezett támadás bevezetéseként az angolok pénteken tüzérségi előkészités nélkül erős páncélos és gyalogsági egységekkel a déli szárnyon meglepetésszerűen próbálták megdönetni a német-olasz biztositó erőket, hogy ily módon bevezessék az átkaroló mozdulatot. A megrohanásterve azonban többszőr megismételt támadásaik ellenére teljesen meghiusult. Bár Mongomery a délutáni órákban tüzérséggel is beavatkozott a harcba, a sötétség beálltakor páncélosokban szenvedett nagy veszteségei miatt kénytelen volt a további támadásokat abbahagyni. Az angolok a mintegy 150 támadó páncélosból 35-öt elvesztettek. Egyéb hadianyagban is a déli szakaszon igen jelentékeny veszteségeket szenvedtek.


A német-olasz páncélos hadsereg többi arconalán a harccselekmények heves tüzérségi párharcra szoritkoztak. A dolgok mostani állása mellett előrelátható, hogy  a Buerai-állás mély védelmi rendszere ellent hetek óta előkészitett nagy támadás a brit 8. hadsereg főparancsnoka számára még némi meglepetéseket fog hozni.


Heves homokviharok ellenére a tengely légi erejének erős kötelékei támogatták a sikeres elháritó harcokat a brit tüzérség hatásos lefogásával és az ujonnan odahozott páncélos erők elleni sikeres zuhanóbombázó-támadásokkal. A brit 8. hadsereg mögötti területen 18 brit harckocsi maradt mozgásra képtelen állapotban. Az angol légi erőnek az arcvonal közelében lévő repülőterei elleni támadásban 14 repülőgépet a földön szétromboltunk s még néhányat megrongáltunk.


Szombaton délelőtt az angolok megindították offenzívájukat és egész tüzérségük szokatlanul heves pergőtüzet inditott a német-olasz páncélos hadserege állásai ellen.

 A széles arcvonalon erős páncélos és gyalogos kötelékekkel rohamozó ellenséget ránézve igen nagy vérveszteseéggel visszavertük. Német repülők avatkoztak bele a földi harcokba s a többi között megsemmisitettek 10 páncélost, sok harckocsit pedig megrongáltak.

 

Bone kikötője ellen tovább folytak a légitámadások s a repülők erős pusztitást vittek véghez. A Földközi-tenger légterében három angol repülőt lőttünk le.

 

Az olasz tengerészet rohamosztagai behatoltak Algir kikötőjébe és több hajót megtámadtak.

 

A legfontosabb Tunisz birtoka. A tengelyhatalmaknak sükerült elsőként Tuniszba érkezniök és ott rendszeresen kiterjeszteniök megszállásukat.

 

A földközi-tengeri csata - mint egyk cikkében Gayda irja - mind hevesebbé és döntőbb jellegűbbé válik, de még nagyon messze van a diadalmas befejezéstől, amit az angolok és az amerikaiak megit tulkorán hirdettek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Montgomery Rommel, mint mindig, az első vonalból irányítja az eseményeket Német páncélos erősítések érkeznek a tuniszi harctérre Igen, ezek a távolságok már a jövőről beszélnek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98